Sitemizde yer alan içerik bilgi amaçlı olup ilaç satışı yapılmamaktadır.

En Sağlıklı Yaz Meyveleri

Yaz ne kadar sıcak ve bunaltıcı olsa da, bu dönemin meyveleri bir o kadar da lezzetli ve sağlıklı! Hem sizi hem de miniğinizi iştahlandıracak yaz meyveleri hakkında bilinmeyenleri uzmanımız açıklıyor. Yaz meyveleri sağlığınız için çok zengin besin değerlerine sahiptir ve her birinin vitamin mineral değerleri birbirinden farklıdır. Bu yüzden yaz meyveleri sayesinde öğünlerinizi çok daha sağlıklı geçirebilirsiniz. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Uzm. Dyt. Hilal Karaca, bu meyvelerin ne kadar yararlı olsa da gün içerisinde 3 porsiyondan fazla meyve tüketilmemesi uyarısında bulunarak yaz meyveleri hakkında bilgiler verdi...

Karpuz

  İçeriğinin yüzde 90'ı su olan karpuz, sıcak yaz günlerinde sizin ve bebeğiniz için çok ferahlatıcı bir tercih olacaktır. Bu yüksek su oranı ile amniyon sıvınızı düzenli seviyede tutmaya yardımcı olur. Kalorisi çok yüksek olmamasına rağmen, besin değeri C vitamini, likopen ve karotenoid açısından oldukça zengindir. Bu sayede kanser, kalp hastalıklarından korumada kas ağrıları ve sindirim sistemini düzeltmede yardımcı olur. Özellikle hamileliğin son üç aylık dönemdeki bacak ağrıları için iyi bir tercihtir. Aşırı tüketilmesi durumunda kan şekerinizi yükseltebilir bu yüzden yerken 1 porsiyondan {3 küçük üçgen dilim) fazla tüketilmemesi önerilir.

Kiraz

Demir, karoten, kalsiyum ve C vitamini gibi birçok vitamin ve minerale sahip olan kirazın besin değeri oldukça yüksektir. Hamilelik döneminde bebeğin gelişimi için kan çok önemlidir, kiraz içeriğindeki C vitamini sayesinde kan damarlarınızı güçlendirerek bebeğin gelişimine katkı sağlar. Aynı zamanda sindirim sisteminizin düzgün çalışmasında, baş ağrıları ve migren ataklarınız azaltmada ve uykunuzu düzenlemekte oldukça yararlıdır. Kirazın 1 porsiyonu 7-8 adettir.

Üzüm

C ve K vitamini, folik asit, lif, organik asitler ve antioksidandan oldukça zengin olan üzümler size ve bebeğinize besin değeri yüksek lezzetli bir tercih olacaktır. Bağışıklığınızı güçlendirerek hastalıklardan korunmanızda yardımcı olacaktır. İçeriğindeki folik asit sayesinde hamilelik döneminde bebeğin beyin ve sinir gelişimi için oldukça yararlıdır. Çok fazla tüketimi ishale, diyabete, şişkinliğe, gastrite ve düşüğe sebep olabileceği unutulmamalı bu yüzden miktarına çok dikkat edilmelidir. Günde maximum 200 gram üzüm yemeniz ve yerken üzümün derisini soymanız önerilir.

Çilek

C vitamini ve antioksidan açısından oldukça zengin olan çilek bağışıklık sisteminiz güçlendirir. Hamilelik döneminde yüksek proteinli bir öğünden sonra yerseniz öğündeki demir gibi besin öğelerinin emilmesine yardımcı olur. Kolesterol seviyelerini düzenleyerek kanserden korur. Hamilelik döneminde içeriğindeki besin değerleri sayesinde bebeğin kemik, beyin ve sinir gelişimi için önemlidir. Alerji riski taşıdığı için çoğunlukla bebeklerde 1 yaşından sonra denenmesi önerilmektedir. Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirerek, lif oranı ile sindirime yardım eder. Çocukların beyin gelişimini destekler. Yetişkinler için 1 porsiyonu 8 adettir.

Şeftali

Lif içeriği oldukça yüksek bu yüzden sindirim sistemini çalıştırarak hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürücü özelliği vardır. Bazı alerji semptomlarının azalmasına yardımcı olur. Hamilelik döneminde kabızlık problemi yaşayanlar için güzel bir tercihtir. Fazla tüketimi kanama riskini attırabilir bu yüzden aşırıya kaçılmamalı ve yer iken kabuğunu soyup yemeniz önerilir. Ek gıdaya geçen bebeklerde çiğ tolere edilemezse pişmiş şekilde verilebilir. Böcek ilacı artığı olan bir meyve olduğu için organik olanları tercih etmeniz önerilir.

Erik

Potasyum, C vitamini ve lif açısından zengin olan eriğin güçlü antioksidan özellikleri vardır. Yüksek lif oranı sayesinde tok tutucu özelliği vardır, sindirime sistemini düzenler. Hamilelikte tüketildiğinde prematüre doğum riskini azaltır, bağışıklığı güçlendirir, kabızlığı önler ve tansiyonu düzenler. Çok fazla erik tüketimi böbrek taşına sebep olabilir. Ayrıca kalori açısından çok düşük olduğu için hamilelikte ve çocukluk döneminde artan enerji gereksinimi karşılamasını zorlaştırabilir. Ek gıdaya geçmiş bebekler için kabızlığı çözmede, antioksidandan zengin olan erik, uygun porsiyonlarda güzel bir tercihtir.