Sitemizde yer alan içerik bilgi amaçlı olup ilaç satışı yapılmamaktadır.

Güllacı tercih etmeniz için 5 neden

Ramazan’ın efsane lezzetlerinden güllaç, yağlı ve şerbetli tatlılara göre masum bir tat. Ancak şeker içeriği nedeniyle dikkatli tüketilmesinde fayda var.

Ramazan’ın gözdesi güllacın faydaları

Özellikle Ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan geleneksel Türk tatlısı güllaç, ismini içine gül suyu katılmasından alır. ‘Güllü aş’ zamanla güllaca dönüşürken, Osmanlı sultanlarının da sofralarından eksik etmediği bu hafif tatlı, albenisiyle olduğu kadar içeriğiyle de dikkat çeker. Ramazan’da artan tatlı ihtiyacı karşısında ağır ve şerbetli tatlılar yerine güllaç tüketmeniz için 5 neden...

1. Yağı az, şerbeti yok

Güllaç içeriğindeki yufkanın hafif olması ve süt ile yapılmasından dolayı, yağlı ve şerbetli tatlılara göre sağlıklı ve sindirimi kolay bir alternatif. Ancak uzun süre aç kalan midenin iftarda yemekle doldurulması nedeniyle, güllacı da iftardan en az bir saat sonra tüketmek gerekir.

2. Baklava kadar kalorili değil

Güllacın bir porsiyonu yani yaklaşık 200 gramı 235 kalori. Baklava veya şekerpareye göre yarı yarıya daha az kaloriye sahip. Ancak diyabet hastalarının tüketmemesi gerekir. Neticede bir tatlı olarak şeker ve beyaz un barındırması nedeniyle de porsiyon kontrolüne ve tüketim sıklığına dikkat edilmeli. Haftada bir veya iki defa birer porsiyon aşılmamalı.

3. Protein kaynağı

Süt, iyi bir protein, kalsiyum ve fosfor kaynağı. Diğer birçok tatlı sadece karbonhidrat ağırlıklıyken güllacın içeriğinde bol miktarda sütten kaynaklı protein barındırması; kan şekerinin daha dengede seyretmesi ve günlük ihtiyaçların karşılanması açısından faydalı. Bir porsiyon güllaç, özellikle süt içeriği nedeniyle yetişkin bireylerin günlük kalsiyum gereksinmesinin yüzde 15’ini karşılar.

4. Taze meyvelerle vitamin deposu

Tatlılar genellikle ya meyve içermez ya da meyveyi pişmiş şekilde barındırır. Oysa güllaç meyveyi mevsimine göre ve taze bir şekilde tüketme imkanı sağlar. Örneğin ortalama 1 kase çilek tüketildiğinde günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılanır. Bu durum gün içinde oluşan kayıpların yerine konulmasında önemlidir. C vitaminin kansere karşı koruma, cildi ve gözleri güneşe karşı koruma gibi birçok olumlu etkisi vardır. Ayrıca çilek; ellagic asit, lutein gibi hücre yenilenmesini sağlayan antioksidanları içerir. Çilek, nar, kivi, vişne, kiraz kullanıldığında vücutta pozitif yanıtlar oluşturur.

5. Omega 3’ten de zengin

Güllaçta genelde badem, ceviz veya fındık kullanılır. İçeriğinde bu besinler, gün içinde kalsiyum, demir, fosfor, potasyum gibi minerallerin vücuda alınmasını sağlar. Aynı zamanda güllaç, kalp ve damar hastalıklarından bağışıklığın güçlendirilmesine dek birçok faydası bulunan omega 3 yağlarından zengin bir tatlı. acibademhayat.com