Sitemizde yer alan içerik bilgi amaçlı olup ilaç satışı yapılmamaktadır.

Kıl dönmesi nedir?

Kıl dönmesi ihmal edilmesi halinde ilerleyerek kişinin günlük hayatını ciddi derecede kısıtlayabilecek etkilere neden olabilir.

Kıl dönmesi ameliyatı nasıl yapılır?

Kuyruk sokumu, göbek, koltuk altı, kasıklar ve ender olarak da parmak aralarıyla ayak tabanındaki kıl köklerinin iltihaplanması kıl dönmesine neden olur. İçi kıl dolu bir kist olan bu hastalıkta, kistin infekte olmasına bağlı apse meydana gelebilir. Kıl dönmesi zamanında müdahale edilmediği takdirde ise apse ilerleyerek diğer kıl köklerini içine alır ve cilt altı yağ dokusuna doğru ilerleyip yayılabilir.

Kıl dönmesi belirtileri

Vücudumuzdan dökülen serbest kıl ve kıl yumaklarının bazı bölgelerde birikmesi sonucu ortaya çıkan kıl dönmesi, şişlik, sertlik, akıntı ve ağrı gibi şikâyetlerin yaşanmasına neden olur.

En çok 15-25 yaş arasında görülür

Kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kıl dönmesi erkeklerde, kadınlara kıyasla 3 kat daha fazla görülür. Kıl dönmesinin en sık görüldüğü yaş dilimi ise 15-25 yaş arası. Özellikle kıllanma eğiliminin fazla olduğu bu dönemde yaşanan kıl dönmesinin en sık rastlandığı ırk ise Akdeniz halkı.

Kıl dönmesi neden olur?

Her ne kadar kıl yapısı kıl dönmesinin yaşanmasındaki en önemli etkenlerin başında geliyor olsa da, bazı faktörler sorunun daha fazla yaşanmasına neden olabilir. Kilolu olmak, gün içerisinde fazla oturmak ve çok terlemek, kıl dönmesine neden olan faktörler arasında yer alır. Yürürken ya da otururken kalça kaslarının hareketleri ile kıllar daha da derine gömülür, bu durum da kıl dönmesine neden olur. Bu nedenle özellikle bankacı, öğrenci ve şoför gibi meslek gruplarıyla, bisiklet veya ata binme sporları ile ilgilenen sporcularda kıl dönmesi oldukça fazla görülür. Bunun dışında vücut yapısının çok kıllı olması, kıl yapısının yoğun ve iri taneli olması, deri kalınlığı ve kötü hijyen, hastalığın diğer belirgin faktörleri.

Fazla kilolarınızdan kurtulun

Kişisel bakıma önem vermek, fazla kilolardan kurtulmak, çok fazla oturmamak kıl dönmesi sorunun daha az yaşanmasına neden olan önlemler arasında yer alır. Ayrıca kıl dönmesi ameliyatı geçiren hastaların o bölgeyi belli bir süre için kıldan temizlemesi nüksleri önleyebilir.

Kıl dönmesi ameliyatı

Apse şikayeti ile başvuran hastalarda, kıl dönmesi tedavisinde ilk yapılacak işlem anestezi altında apsenin boşaltılması ve bölgenin temizlenmesidir. Apsenin boşaltılmasıyla hasta hemen rahatlar. Apsenin boşaltıldığı kesi kapatılmaz. Bu alana yapılacak pansumanlar ve antibiyotik tedavisi ile apse belirtileri geçer. Apseli dönemde hasta ameliyat edilmez ve edilmemelidir. Apsenin tedavisinin ardından ise yapılacak işlem hastalıklı bölgenin cerrahi olarak çıkartılmasıdır. İyileşme süresi kısadır, tekrarlama oranı son derece düşüktür. Derinin içerisinde sınırlı olan hastalıklarda ameliyatsız lokal işlemler tercih edilebilir. acibademhayat.com