Yurt Dışı İlaç Temini SGK'da Şimdi Çok Kolay !
Amaç
Sağlık giderleri SGK tarafından karşılanan sigortalı ve hak sahiplerinin tedavileri için gerekli görülen, ancak ülkemizde ruhsatlandırılmamış ve/veya ruhsatlandırıldığı halde çeşitli sebeplerle piyasada bulunmayan beşeri tıbbi ürünlerin, hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılmak üzere yurt dışından reçete bazında veya acil durumlarda toplu temini ile sözkonusu ürünlerin bilimsel veriler doğrultusunda tıbbi, etik, hukuki ve akılcı şekilde tedariği ve hastalara ulaştırılması.
Başvuru Prosedürü
İstenen Belgeler
Yurt dışı ilaç temini için istenen belgeler
1- e-devlet kapısı üzerinden yapılan başvurularda belge talep edilmemektedir. e-reçete ve e-raporunuz var ise; https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-yurt-disindan-getirilen-ilaclarin-basvurusu linkinden başvurabilirsiniz.
2- Elden/Posta/Kargo yoluyla başvurularda aşağıda belirtilen belgeleri Merkez Müdürlüğüne ulaştırmanız gerekmektedir.
e-reçete numarası,
e-rapor,
Gerekli ise TİTCK (Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu) onayı,
Kimlik fotokopisi,
Başvuru formu,
İlaç Katılım Payı ile İlgili Bilgi
Başvuru sonrası ilacınız için ödemeniz gererken, katılım payı olması durumunda başvuru formunda belirtilen telefon numarasına SMS ile bilgi verilmekte olup, herhangi bir banka şubesinden veya internet bankacılığı aracılığıyla hasta TC kimlik numarası üzerinden "SGK Borçlanma” kodu ile ithal ilaç katılım payının yatırılması sonrasında ilacınız tercihinize göre kargo/elden teslim edilecektir.
- Yurt dışından ilaç temini için öncelikli şart T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun ithalat için onay vermesidir. Bu onaydan muaf olan ilaç ve endikasyonları Kurum tarafından yayınlanmaktadır.
- Reçeteler düzenlendiği tarihten itibaren 56 gün geçerlidir.
- Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayınlanan “Yurtdışı İlaç Listesi’”nde yer alan ilaçlar için ICD-10 kodu, tanı kodu ve varsa açıklamalar ile ilaç kullanım raporunda yer alan ICD-10 kodu, tanı kodu ve açıklamalar uyumlu olmalıdır.
- Yurtdışı ilaçlar “verilebileceği tarih”’ten 1 ay önce reçete edilebilir (yatan hasta reçeteleri hariç).
- Reçete tarihi, rapor tarihi ile aynı veya o tarihten sonraki bir tarih olmalıdır. Reçete tarihi rapor tarihinden önce olamaz.
- 01/11/2019 tarihinden itibaren düzenlenen reçete ve ilaç kullanım raporları elektronik olmalıdır. Bu tarihten önce düzenlenen ve elektronik olmayan ilaç kullanım raporları süresi bitimine kadar geçerlidir
e-devlet kapısı üzerinden Başvuru;
e-reçete ve e-raporunuz var ise;
https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-yurt-disindan-getirilen-ilaclarin-basvurusu linkinden hiçbir belge göndermeden başvurabilir ve e-devlet kapısı üzerinden anlık takibini yaparak başvurunuzu durumunu öğrenebilirsiniz.
Elden/Posta/Kargo yoluyla başvurularda;
Belgeler Müdürlüğe ulaştıktan sonra kayıt altına alınan evraklarınızı aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.
Evrak Sorgulama (Elden/Posta/Kargo ile yapılan başvurular için)
Aşağıdaki linkten “UYGULAMAYA GİRİŞ” sekmesini kullanarak e-Devlet Kapısı şifreniz ile evrakınızın durumunu öğrenebilirsiniz. http://e.sgk.gov.tr/wps/portal/vatandas/ilgili+Diger+Uygulamalar/esgkEvrakKayitTakip