Mevsim geçişlerinde hastalıklar yetişkinler kadar çocukları da vuruyor. Çocuğunuzun hasta olma riskini düşürebilirsiniz. Bahar geldiğinde havalar ısınıyor ama hastalıklar bitmiyor. Ani sıcaklık değişimiyle çocuklar hastalıktan kurtulamayabiliyor. Peki onun hasta olmasını riskini düşürmek siz ebeveynlerin elinde. Çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirirseniz hasta yatağına düşmekten kurtulabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için basit ama etkili yöntemler uygulayabilirsiniz.
Su içiyor mu?
Su, hayat kaynağı olmakla birlikte vücuttan toksin atılımı ve tüm enzimatik işlemler için gerekli. Çocuklarınıza mutlaka su içme alışkanlığı kazandırın ki bağışıklık sistemi daima güçlü olsun.
Yoğurdunu siz yapın
Hastalık ve enfeksiyonlarla savaşta önemli rol oynayan yoğurt, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Çocuğunuza probiyotik değeri yüksek olan evde yapılmış yoğurt yedirin.
Beslenmesine ‘sağlık’ getirin
Özellikle gazlı içecekler, hazır meyve suları, salam-sosis gibi işlenmiş etler, pizza-hamburger gibi fast food yiyecekler, şekerleme ve çikolatayı sık tüketen çocukların bağışıklık sistemi zayıflıyor. Sağlıklı beslenme, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için en önemli faktörlerden biri. Koyu yeşil sebzeler ve balık başta olmak üzere bal kabağı, turunçgiller, kuru yemiş ve tahıllı yiyeceklerle, sarımsak, soğan, brokoli, yumurta, et, süt, baklagiller, kabak-ayçekirdeği gibi çinkodan zengin besinler bağışıklığını güçlendirmede faydalı.
D vitaminsiz kalmasın
Çocuğunuzu fırsat buldukça dışarı çıkarın ve güneşin faydalı ışınlarından yararlanmasını sağlayın. D vitamini bağışıklık sistemi için son derece önemli. Pencere arkasından gelen güneş ışığının bir faydası olmuyor.
Düzenli bir hayat
Düzensiz yaşam çocukları olumsuz etkiliyor. Çocuğun uyuyacağı, eve gireceği, oynayacağı saatleri belli olmalı. Düzen dışına çok sık çıkılmamalı. Uykusuz ve yorgun vücutta enfeksiyon daha çabuk yerleşiyor.
Kreş seçiminde dikkatli olun!
Kreşlerin rutubetsiz, havadar olmasına, kalabalık olmamasına dikkat edin. Çocuklar birbirleriyle daha yakın mesafeden konuştukları ve birbirlerine daha rahat dokundukları için mikropları kolayca bulaştırabiliyor. Okulda ortak kullandıkları eşyaların ve tuvaletlerin temizliğinden de emin olun.
Sigara kokusunu bile almamalı
Çocukları sigara içilen ortamlardan ve kişilerden uzak tutun. “Dışarıda içiyorum dumanı ona gitmiyor” diye düşünmeyin. Çünkü dışarıda içseniz bile üzerinize sinen koku, verdiğiniz nefes bile çocukları etkiliyor.
Her gün ılık duş
Hasta olur diye çocuğunuzu yıkamaktan çekinmeyin. Evinizin ısınmasını sağlayabiliyorsanız günlük ılık duş aldırmak hem rahatlatıyor hem de enfeksiyondan koruyor. Dişlerini fırçalaması da enfeksiyon ajanlarını uzaklaştırmada önemli.
Hemen antibiyotiğe başlamayın
Sık geçirilen hastalıkların çoğu virüslerden kaynaklandığı için antibiyotik gerektirmiyor, sadece destek tedavisi yeterli oluyor. Gereksiz ilaç kullanımından kaçınarak, gerçekten bağışıklık sisteminde sorun olup olmadığını takip edin.
Onlar da stres yapabiliyor
Çocuklar da stres yaşıyor, depresyona girebiliyor. Stres ve mutsuzluk bağışıklık sistemini ciddi ölçüde baskılıyor. Çocukları bol bol kucaklayıp güldürmek yapacağınız en basit ama en etkili desteklerden biri olacağı için onlarla kaliteli zaman geçirin, sevdiğinizi hissettirin.