Sitemizde yer alan içerik bilgi amaçlı olup ilaç satışı yapılmamaktadır.

Cilt (Deri) Kanserinin Teşhisinde Yüksek Teknoloji

Tüm kanserler içinde en yaygın görülenlerinde birisi olan deri (cilt) kanseri teşhisi konulan kişi sayısı tüm dünyada hızla artmaktadır.  Cilt kanseri belirtileri ile risk faktörleri bilmek hastalığı önleme ve erken teşhis konusunda önemlidir. 

Cilt kanserinin en önemli risk faktörleri arasında; 

  • Çok sayıda ben varlığı
  • Güneşe özellikle çocukluktan itibaren yoğun maruz kalmak
  • Solaryum
  • Açık tenli olmak
  • Ailede deri kanseri hikayesi bulunması
  • İleri yaş sayılabilir. 

Cilt kanserinin belirtisi deri üzerindeki değişimlerdir. Cilt üzerinde yeni oluşumlar, ben,  lezyon, yumru (kabarıklık), leke, yara vs. yakından takip edilmelidir.  Hemen hemen bütün deri kanserleri erken teşhis edilirse tedavi edilebilmektedir. Cilt kanseri bakımından riskli gruptaki kişilerin deri muayeneleri rutin aralıklarla yapılmalıdır. 

Cilt kanserinin erken teşhisinde ben taraması

Cilt kanserinin erken teşhisi, deri muayenesi ile sağlanır. Halk arasında ben taraması olarak bilinen kontrol yönteminde sadece benler değil cilt üzerindeki bütün değişimler kontrol edilmektedir.  Deri (cilt) kanserini teşhisinde; 

  • Klasik gözle muayene. Aşikar bir deri kanserini belirlenmesini sağlar.
  • El dermoskopu ile muayene. Cilt kanserinin erken dönemde teşhis edilmesine yardımcı olur. Günümüzde, gözle muayene, muhakkak dermoskopla desteklenmelidir.
  • Digital dermoskopla muayene. Dermoskopik görüntülerin saklanmasına imkan verir. Var olan ben veya lezyondaki değişim eski görüntüler ile karşılaştırmak suretiyle tespit edilir. Erken tanı imkanını artırır, gereksiz cerrahilerin de önüne geçer.
  • Tüm vücut haritalama. (Total Body Mapping) Tüm vücut haritalama yöntemi cilt kanseri erken teşhisinde teknoloji ve bilgiyi birleştiren en son tekniktir. Bu teknikle, zaten takip edilen lezyonların dışındaki yeni veya değişen her lezyon (ben, yara vs.) otomatik olarak tespit edilir.

Tüm vücut haritalama işlemi (Total Body Mapping)

  1. Tüm vücut haritalama yöntemi cilt kanserini erken teşhisinde kullanılan en son teknolojidir. Deri kanserleri, var olan bir benden gelişebileceği gibi, birçoğu da direk olarak ortaya çıkar. Digital dermoskopi ile birlikte tüm vücudun fotoğraflanması risk altındaki hastaların izlenmesinde en iyi metottur. Otomatik tüm vücut haritalanması (Automated Total Body Mapping), ile her bir ben veya lezyon ayrı ayrı takip edilir.
  2. Hızlı fotoğraflama ile tüm vücudun taranması Sistem, hastaya çeşitli pozisyonlar verdirilerek, el ayası ve ayak tabanı dahil baştan ayağa tüm vücudu fotoğraflar. Elde edilen fotoğraflar,  yüksek çözünürlüklüdür ve minimum zamanda yapılır. 
  3. Tüm vücut haritalanması ve dermoskopi kombinasyonu Tüm vücut görüntülemeden sonra, birkaç dakika içinde ilgili tüm benler ve lezyonlar tüm vücut fotoğraflarında dijital olarak sayılırlar ve dermoskopik fotoğrafları çekilir. Tüm bu işlemler yüksek hassasiyet ve güvenilirlikle yapılır.
  4. Yeni ve değişen ben ve lezyonun bir bakışta tespiti  Yüksek risk taşıyan hastaların,  takiplerinde, tüm vücut haritalamasını sağlayan ileri teknolojili cihazda bulunan; tam otomatik kamera, hareketli tarama sistemi, lazer konumlandırma sistemi sayesinde dakikalar içinde gerçekleştirilen karşılaştırma ile tüm yeni ve değişmiş benler bir bakışta görülebilir. 

Tüm vücut haritalama işlemi kimlere önerilir?

  • Deri kanserli (melanom vs.) hastaların takibinde
  • Displastik nevus sendromlu (100 de fazla beni olan hastalar) hastaların takibinde 
  • Doktorun tespit ettiği yüksek riskli hastaların takibinde