Sebze ve meyveler yaşam kaynağıdır. Sağlığımızı korumak için gerekli olduğumuz besin değerlerini onlar sayesinde alırız. Ama bazı vitaminler ne sebze ne de meyvelerde bulunur. Bunlardan biri de B12 vitaminidir. B12 vitamini, suda ve alkolde çözünen, yüksek ısıda ısıtıldığında da kayba uğrayan bir vitamindir. En fazla karaciğer, kalp ve böbrek dokularında bulunan B12 vitamini, bağışıklık sisteminde, protein metabolizmasında, sinir sisteminde ve kemik iliğinde kan hücrelerinin yapımında görevlidir.
B12 eksikliği belirtileri
B12 vitamini sadece hayvansal gıdalardan alınabilir. Et, süt, peynir, yumurta ve balık B12 vitamini içeren besinlerdir. Bu besinlerin az tüketilmesi B12 eksikliğinin en önemli nedenleri arasında yer alır. B12 vitamin eksikliği şöyle sinyal verebilir:
- Kansızlık(anemi),
- Halsizlik ve yorgunluk,
- El ve ayaklarda güç kaybı ve uyuşmalar,
- Dengesizlik,
- İdrar tutamama,
- İştahsızlık,
- Duygu-durum bozuklukları,
- Dilde yanma ve tat kaybı,
- Kasılmalar,
- Eksikliğin uzun sürmesine bağlı kalp damar hastalıkları.
Kansızlığın en önemli nedenlerinden biri olan B12 eksikliği tedavi edilmelidir. B12 vitamin tedavisi belirli durumlarda ömür boyu devam eder. Tedavi kesilirse rahatsızlık tekrarlar. Vücutta yetersiz emilimin olması da B12 eksikliğine zemin hazırlar. Vejetaryenler, hamileler ve mide –bağırsak sisteminde emilim sorunu olan kişilerde bu soruna sıklıkla rastlanabilir.
Mide kanserine neden olabilir
B12 vitamini eksikliği zaman zaman bağırsaklarda aşırı bakteri çoğalması, pankreas hastalıkları ve bazı kanser olan kişilerde karşımıza çıkabilir. Bunun yanı sıra mide- bağırsak sistemine ait B12 eksikliği mide yüzeyindeki hücrelerin ve bazı taşıyıcı moleküllerin kaybı ile mide kanserine dahi neden olabilir. B12 vitamini eksikliği görülen bir kişide tüm bu sorunlar göz önünde bulundurularak detaylı inceleme yapılması gerekir.
Günlük B12 vitamini ihtiyacı nedir?
B12 vitamini ihtiyacı hayvan dokularından sağlanabilir. B12 vitamini kaybı, bitkisel kaynaklı besin tüketen kişilerde daha çok görülür. Besinlerin yanlış saklanması ve pişirilmesi durumlarında da B12 eksikliği görülebilir. Günlük B12 vitamini ihtiyacı 2 mcg’dır. Gebelik ve emzirme döneminde ise B12 ihtiyacı 2.6 mcg’a çıkar.