Tırnak yeme çocuklarda ve erişkinlerde çok yaygın görülen kompulsif alışkanlıktır. Tıbbi dilde onychophagia olarak bilinir. Birçok kişi tırnaklarını yediğinin farkında bile değildir. Hafif ve zararsız gibi görünen bu alışkanlık bir süre sonra ciddi sorunlara neden olabilir. Stres, sıkıntı, hayal kırıklığı, kaygı ve yalnızlık tırnak yemenin arkasında yaygın olarak bilinen nedenlerdir. Aynı zamanda tırnak yeme alışkanlığı, obsesif-kompulsif bozukluğun (OKB), karşıt olma, karşı gelme bozukluğu (ODD), dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), ayrılma anksiyetesi bozukluğu ile yatak ıslatma sorununun habercisidir. Tırnak yeme fiziksel ve duygusal sonuçlara sahiptir. Aşırı tırnak yeme, tırnaklarda ağır hasara neden olabilir, tırnak derisine zarar verebilir ve dişlerinizi bozar. Tırnak yeme alışkanlığının bırakılması son derece zor ama imkansız değildir. Biraz motivasyon ve güçlü bir irade ile bunu yapabilirsiniz.
İşte size tırnak yemeği bıraktıracak yöntemler:
1. Neem Oil (Tesbih Ağacı yağı)
Tesbih Ağacı yağının tadı acıdır ve tırnaklarınızı yemenizi önleyebilir. Tırnaklarınızı Tesbih Ağacı Yağı ile ovun. Tırnaklarınızın üzerine kurumasına izin verin. Eğer bilinçsiz bir şekilde elinizi ağzınıza görütürseniz, acı tadı sebebiyle farkına varacaksınız.
2. Sarımsak
Sarımsak tırnak yememe mücadelenizde size yardımcı olabilir. Birçok kişi sarımsağın güçlü tadı ve aromasını sevmez. Sarımsak doğal bir antiseptik olduğu için tırnakları güçlendirir ve enfeksiyonlardan korur. Bir parça sarımsağı kesin ve tırnaklarınızı bu sarımsakla iyice ovun. İsterseniz sarımsak yağını da pamukla tırnaklarınıza sürebilirsiniz.
3. Acı kabak
Bir başka etkili madde Acı Kabaktır. Adından da anlaşıldığı gibi kabağın tadı acıdır. Tek bir acı kabağı iyice ezin ve ve suyunu çıkarın. Tırnaklarınızı kabağın suyuna batırın. Kuruması için bekleyin.
4. Tırnak cilası
İnsanların tırnak yeme alışkanlıklarını bırakması için hazırlanmış cilalar piyasada satılmaktadır. Bu tırnak cilası acıdır. Böylece elinizi ağzınıza götürdüğünüz zaman yiyemeyeceksiniz. Hatta tırnaklarınıza kırmızı oje de sürebilirsiniz. Ojenin bozulmasından rahatsız olacağınız için tırnak yemeye ara verebilirsiniz.
5.Tırnaklarınızı kesin
Tırnak yeme alışkanlığını bırakmak için en iyi yollardan biri de tırnaklarınızı uzatmamanız. Böylece tırnaklarınızı yiyemeyeceksiniz. Düzenli olarak tırnaklarınızı kısa tutun. Törpü ve makasla tırnaklarınızı yemenizi gerektirecek bölümleri düzeltin.
6. Düzenli manikür
Tırnak yeme alışkanlığını önlemenin bir diğer yolu da düzenli olarak manikür yaptırmaktır. Böylece elleriniz her zaman bakımlı olacak, tırnağını koparmanız için bir neden kalmayacaktır.
7. Yapay tırnaklar
Takma tırnaklar kullanabilirsiniz. Böylece altında kendi tırnağınız kalacak ve sağlıklı bir şekilde uzayacaktır. Ancak takma tırnakların her zaman düşme riski olduğunu da unutmayın.
8. Eldiven
Eldivenler, tırnaklarınızı yememeniz için size bir bariyer oluşturacaktır. Özellikle hangi durumlarda tırnaklarınızı yediğinizi düşünün ve bu durumlar oluştuğunda elinize eldiven geçirin.
9. Yapıştırıcı bandajlar
Tırnak yeme alışkanlığının önüne geçmek için bir başka yöntem yara bantlarıdır. Tırnaklarınızın üzerine yara bandı takarak yemeyi imkansız hale getirebilirsiniz. Bandajı gün boyunca parmaklarınızda tutun, gece yatarken mutlaka çıkarın.
10. Yeni alışkanlık edinin
Depresif, stresli ya da sıkıldığınız zaman tırnaklarınızı yiyorsanız, o zaman yeni alışkanlıklar edinip, oyalanmayı sağlamanız gerekir. Örgü, dantel, yemek pişirme, resim ve müzik bu hobilerden olabilir.
Aklınızda bulunsun:
- Sakız çiğnemek ya da gün boyunca nane veya şeker emmek işe yarayabilir.
- Ne zaman tırnağınızı ağzınıza görürseniz, hemen bir yudum su için. Bunun için yanınızda hep su taşıyın.
- Güçlü, sağlıklı tırnakları sürekli gözünüzde canlandırın. Hatta güzel ellerin resimlerini duvarlara asın. Size motive edecektir.
- Tırnaklarınızın güçlü ve hızlı uzaması için kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin gıdalar yiyin.
- Hayatınızdan stresi azaltın.
- Eğer herşeyi denediniz ama yeme alışkanlığından kurtulamiyorsanız o zaman bir doktora başvurmanızda fayda var.