Sitemizde yer alan içerik bilgi amaçlı olup ilaç satışı yapılmamaktadır.

YAĞ YAKMAK İÇİN EN ÖNEMLİ 6 HORMON

Bu 6 hormonun dizginlerini eline alırsan, kilo verme ve yağ yakma konusunda bir hayli avantaj sağlarsın. Zayıflama açısından hangi hormon önemlidir? Aklına direkt tiroit hormonunun geleceğinden şüphemiz yok. Bu elbette doğru; fakat aslında yağ yakımını etkileyen 6 hormonun olduğunu biliyor muydun? “Yağ yakma altılısı” diye gruplandırabileceğimiz bu hormonları şöyle sıralayalım: Tiroit hormonları, adrenalin, glükagon, adiponektin, androjenik hormonlar (testosteron ve DHEA), büyüme ve rejüvenasyon hormonları (büyüme hormonu ve asetilkolin). Başroldeki bu hormonlar yağ yakmamızı ve formda kalmamızı şöyle sağlıyorlar: Metabolizmamızı direkt uyarıyorlar, enerji yaratımı için vücuttaki yağ depolarını parçalıyorlar ya da metabolik olarak aktif olan kasların büyümesini sağlayarak zayıflamayı destekliyorlar. Meseleyi kısaca özetledikten sonra, bu hormonları tek tek mercek altına alma zamanı geldi. İşte yağ yakmanı sağlayan hormonlar hakkında bilmen gerekenler:

Tiroit Hormonları (TSH, Serbest T3, Serbest T4)

Metabolizmanın efendileri konumundaki bu hormonlar, vücuttaki her hücreye sızıyorlar. Her şey TSH (Tiroit Uyarıcı Hormon) ile başlıyor. TSH ise sonradan  trliyodotironine (serbest T3) dönüşecek olan tiroksini (serbest T4) uyarıyor. Her üçü de düzgün çalıştığında ve doğru miktarlarda üretildiklerinde, metabolizman yağ yakma makinesine dönüşüyor (Biz de tam olarak bunu istiyoruz tabii!).

Adrenalin

Epinefrin olarak da bilinen adrenalin için, motoru ateşleyen hormon da diyebiliriz. Adrenalin, vücudunda oluşan dövüş veya kaç tepkisinden ve buna bağlı olarak bedeninde gerçekleşen etkilerden sorumlu. Bu yakışıklı hormon, vücutta depolanan yağlardan ve şekerden kurtulmana, gerçekten gerektiği anda ihtiyacın olan enerjiyi sağlamaya yarıyor.

Glükagon

Glükagonu, insülinin faydalı karşıtı olarak düşünebilirsin. Glikozu, glikojen ya da yağ olarak depolanmak üzere damarlarına (dolayısıyla da karaciğerine, kaslarına ve yağ hücrelerine) taşımaktansa, glükagon, depolanmış yağ ve glikojenleri parçalayarak kan şekerini yükseltiyor. Bu yararlı hormonu egzersiz yaparak ya da protein tüketerek arttırman mümkün.

Adiponektin

Daha önce ele aldığımız 3 hormona kıyasla adiponektinin daha az bilinir olması üzücü. Bu fantastik hormon, yağ hücrelerinde üretilip, dağıtıma çıkıyor; fakat yağ hücreleri ile direkt ya da karşılıklı herhangi bir ilişkiye girmiyor. Yani, her ne kadar yağ hücrelerinde üretiliyor olsa da, aslında yağ yakmaya yarıyor. Daha da güzeli, adiponektin seviyen ne kadar yüksek olursa, kalori yakımın ve enerjin de o kadar artıyor. İnsülin duyarlılığını arttırdığı için, aynı zamanda glikoz toleransı geliştiriyor ve enflamasyonla savaşıyor.

Androjenik Hormonlar (Testosteron ve DHEA)

Biraz da seksten konuşalım. Aslında seks hormonlarını kastetmiştik. DHEA (dehidroepiandrosteron), adrenal bezlerden salgılanıyor ve hem östrojen hem de testosteron üzerinde etkili oluyor. Hormonal açıdan güçlenmen için DHEA kritik bir rol oynuyor. Çünkü, kas büyümesini destekliyor. Kas büyümesi, yağ yakmak açısından oldukça önemli olduğu için, DHEA da zayıflama planlarında kritik bir konumda yer alıyor. DHEA, bağışıklık sistemini destekliyor, doku onarımını geliştiriyor, uykuya yardımcı oluyor ve stres hormonunun etkilerini dengeliyor. Peki ya testosteron? O olmadan kas kütlesi inşa etmen neredeyse imkansız. Testosteron, aynı zamanda libidonun iyileşmesi, kemik yoğunluğu, güç, motivasyon, hafıza, yağ yakımı ve ten rengi gibi konular ile de bağlantılı. Bu ikiliyi ateşlemen, hem sağlığın hem de zayıflama hedeflerin için çok önemli.

Büyüme ve Rejüvenasyon Hormonları (Asetilkolin ve Büyüme Hormonu)

Büyüme hormonu ve asetilkoline değinmeden, ne yağ yakma konusunu ne de kas kütlesi kazanmayı konuşmamız mümkün olamazdı. Derin uyku esnasında salgılanan büyüme hormonu, doku onarımı ve kas inşası gibi konularda mucizevi etkilere sahip. Yenileyici güçleri hem kas inşasında hem de yağ yakmada büyük farklar yaratıyor. Hareket, büyüme ve koordinasyon konusunda kaslarla iletişime geçilmesi söz konusu olduğunda, yeterli miktarlarda asetilkoline ihtiyacın oluyor. Egzersiz sırasında bu hormondan faydalandığımızı hatırlatalım. Asetilkolin seviyesini arttırmanın güçlü, sağlıklı ve metabolik açıdan aktif kas kütlesine sahip olman için kritik rol oynadığını söylememiz gerek. www.womenshealth.com.tr