Sitemizde yer alan içerik bilgi amaçlı olup ilaç satışı yapılmamaktadır.
Arama
Sözlük Ara

Varikosel

Varikosel ameliyatlarında elde edilen başarı oranı yüksektir Çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık yarısında problem erkektedir. Erkek kısırlık tedavisinde karşılaşılan en sık sorunlardan biri varikoseldir. Varikosel ameliyatlarında elde edilen başarı oranı oldukça yüksektir. Doğru teşhis konulup başarıyla ameliyat edilen bir varikosel hastasının yüzde 40-50 oranında çocuk sahibi olma şansı vardır. Ülkemizde infertilitenin (kısırlık) genellikle kadın kaynaklı olduğu düşünüldüğünden bu şikayetle, hekime öncelikle kadınlar başvurmaktadır. Oysa infertilite olgularının üçte birinde erkek, üçte birinde kadın, üçte birinde ise hem erkek hem kadın faktörleri birlikte sorumludur. Yani sonuç olarak infertil çiftlerin yaklaşık yarısında erkek de sorun vardır.

Varikosel nedir, her zaman bir kısırlık nedeni midir?

Varikosel, testis (erkek yumurtası) toplardamarlarının genişlemesi ve kirli kanın testise doğru geriye kaçağı olarak tanımlanabilir. Varikoselli erkeklerin yüzde ellisinin sperm analizinde bozukluk olmasına karşın varikoselli bir çok erkek çocuk sahibidir. Yani varikoselli olan her erkek kısır değildir.

Varikosel hangi mekanizma ile kısırlığa yol açar?

Günümüzde en çok üzerinde durulan görüşler şunlardır:

  • Testisteki ısının artışına yol açması.
  • Böbrek üstü bezi ve böbreklerdeki zararlı artık maddelerin geri kan akımı sonucu testislere ulaşarak, sperm üretimini olumsuz etkilemesi.
  • Birtakım hormonal bozukluklara yol açması.
  • Testis içi oksijenin azalması ve karbondioksitin artması.

Varikoselin belirtileri nelerdir?

Genellikle hareket sonrasında testis üzerinde ve kasıkta ağrı ile kendini gösterir. İleri derecede varikoseli olan bazı hastalar testisin yukarısında ve arkasında genişlemiş ven topaklarının oluşturduğu kabarıklıktan şikayetçidir. Çoğu vakada ise herhangi bir belirti vermeyebilir. Yapılan sperm tahlilindeki bozukluktan şüphe edilerek araştırılır.

Varikosel nasıl teşhis edilir?

İlerlemiş vakalarda sadece muayene ile genişlemiş damar ağı görülebilir ya da dokunarak hissedilebilir. Ancak spermiogramı bozuk olanlarda muayene ile varikosel tespit edilemese bile mutlaka renkli doppler ultrasonografi ile varikoselin varlığı araştırılmalıdır. Ayrıca muayene ile tek taraflı varikosel tespit edilenlerde diğer tarafta da varikosel olup olmadığını görmek için yine renkli doppler ultrasonografi yapılmalıdır. Varikosel tedavisi nedir, tedavi gören her hasta çocuk sahibi olabilir mi? Varikosel tedavisi ameliyatla testisten çıkan kirli kan damarlarının bağlanmasından ibarettir. Erkek infertilite tedavisinde varikosel ameliyatı en çok uygulanan metoddur. Zamanında ve doğru yapılan bir ameliyatla, hastaların yaklaşık üçte ikisinde sperm kalitesi artar ve yüzde 40-50 oranında gebelik şansı sağlanır. Fakat bu durum, ameliyat olan her hastanın çocuk sahibi olabileceği anlamına da gelmemelidir.

Varikosel hangi durumlarda ameliyat gerektirir?

  • Evli, çocuk sahibi olamayan, spermiogramı bozuk olan, muayene veya renkli doppler ultrosonografi ile varikosel teşhis edilen hastalar,
  • Genç veya ergenlik çağında olup muayene ile ileri derecede varikosel ile birlikte, testislerde küçülme tespit edilen hastalar,
  • İleri derecede varikoseli olan ve testis üzerinde şiddetli ağrı yakınması olan hastalarda ameliyat gereklidir.