Sitemizde yer alan içerik bilgi amaçlı olup ilaç satışı yapılmamaktadır.

Aritmi, kalp pili ve tansiyon hastalarına koronavirüs önerileri

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni koronavirüse karşı kronik hastalıkları olanların biraz daha dikkatli olması gerekiyor. Bu süreçte özellikle aritmi hastaları, kalp pili taşıyan kişiler ve hipertansiyonu olan pek çok insan, kalp tedavilerinde kullanılan ilaçların koronavirüste farklı etkilere neden olup olmayacağı konusunda endişe yaşıyor. Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Sabri Demircan, kalp hastalarına bu dönemde mutlaka doktorları ile görüşmelerini ve tedavi programlarını aksatmamalarını öneriyor. Aritmi sorunu olan kişilerin koronavirüse yakalanması halinde, hastalık daha ağır seyredebilmekte ve olumsuz sonuçlarla karşılaşılma riski yükselmektedir. Sadece enfekte olup taşıyıcı olan hastalar da bulunabilir. Ancak ateş ve öksürükten, solunum yetersizliğine kadar pek çok şikayet, aritmi tablosunu zorlaştırabilir. İlaç veya diğer yöntemlerle yürütülen ritim kontrolünün kaybıyla beraber tedavi zorlaşabilir, hastalığın oluşturduğu yakınmalar artabilir.

Aritmi uzmanı ve koronavirüs tedavisini yürüten uzman ortak bir değerlendirme yapmalı

Bunun yanında gerek ayaktan koronavirüs tedavisi gören, gerekse hastanede yatan ağır vakalarda kullanılan bazı ilaçların aritmiye neden olma potansiyeli vardır. Bazı aritmi hastaları bu tedavilerden faydalanamamaktadır veya ilaç kullanılacaksa hastanın kendi aritmisi için kullandığı ilaçların düzeninde değişiklik yapılması gerekebilmektedir. Uygulanacak tedavi, hastalık açısından net olarak faydalı ve elzem ise, aritmi için kullanılacak bazı ilaçlarda ve hastaya ait birtakım durumlarda ek düzenlemeler yapılabilir. Aritmi hastaları koronovirüse yönelik aktif bir tedavi alacaksa, kullanılacak ilacın potansiyel faydaları ile oluşturabileceği risk konusunda hastalığı tedavi edecek bölüm ile aritmi uzmanı (elektrofizyolog) beraber değerlendirme yapmalıdır. Ancak ilaç, fayda vermekten çok tehlike arz edebilecek bir potansiyel taşıyorsa mutlaka bu konuda ortak bir kararla, hastaya verilmemelidir.

Ani kalp durması riski olabilir

Genetik geçişli olan bazı hastalıklar, hastanın kalp yapısını etkilemeksizin ani ölüm riskine neden olabilmektedir. (örneğin Uzun QT sendromu, Brugada hastalığı vs..) Bu olgularda kalbin elektriksel düzeninde, özellikle de iyon kanallarında anormallik vardır. Bu hastalar vücudun ateş, mineral ya da elektrolit dengesizliği, bazı ilaçların kullanımı ve adrenalin deşarjı gibi bazı özel durumlarda ani kalp durması riski taşır. Hastalarda koronavirüs enfeksiyonu sırasında görülen ateş, solunum sıkıntısı, oksijensizlik ya da kalp kasının etkilenmesi ile birlikte tehlikeli ritim bozuklukları daha kolay oluşabilir. Ayrıca koronavirüs için kullanılan bazı enfeksiyöz ajanlar kalbin elektriksel yapısını etkileme potansiyeli nedeniyle bazı hastalarda kullanılamamaktadır.

Kardiyolojik sorunu olanlar çok dikkatli olmalı

Bu hastaların ateş kontrolü, enfeksiyon açısından genel önlemlere dikkat etmesi ve yaşam tarzında bazı değişikliklere gitmesi büyük önem taşımaktadır.

Kalp pili hastaları evde kalmalı

Kalp pili olan hastaların bu sürede yapabilecekleri en önemli şey korunmadır. Mümkün olduğunca sosyal aktivitelerden ve dışarı çıkmaktan kaçınmaları gereklidir. Planlanan kontrol zamanı gelmişse mutlaka doktorları ile görüşerek gerekli planlamayı yapmaları önemlidir. Bu süre zarfında pilin batarya ömrünün azalması, cihaz tarafından uyarı (titreşim veya ses) gelmesi veya tıbbi durumda kötüleşme olması durumunda hemen doktor ile bağlantıya geçilmelidir.

Tansiyon ilaçlarınızı bilinçsizce değiştirmeyin

Yüksek tansiyon da koronavirüs hastalarında tabloyu ağırlaştıran bir sağlık sorunudur. Hipertansiyonu olan kişilerin bu süreçte hastalıktan korunma ile ilgili önerilere harfiyen uyması önem taşımaktadır. Bazı tansiyon ilaçlarının (ACE inhibitörleri, ARB) koronavirüs hastalığında olumsuz etkisi olabileceği doğru değildir. İlaç değişimi şu an için önerilmemektedir. Çok gerekmedikçe evden çıkmamak, ilaçları düzenli almak, tansiyon tedavisi ile ilgili tuz – yemek diyetini bozmamak, gerekli hijyen tedbirleri almak, tansiyonla ilgili sorunları sürekli takip eden doktor ile irtibatta olmak çok önemlidir. Gerektiği takdirde e doktor uygulaması ve evde bakım hizmetlerinden mutlaka faydalanılmalıdır. Prof. Dr. Sabri DEMİRCAN Kardiyoloji Memorial Şişli Hastanesi