Sitemizde yer alan içerik bilgi amaçlı olup ilaç satışı yapılmamaktadır.

Beniniz varsa bunlara dikkat!

Pek çok kişi cildinde bulunan sorunları çözmek için çeşitli yollara başvuruyor. Leke, kırışıklık, izlerin yanı sıra bazı kişiler de vücudunda bulunan benlerden şikayetçi. Sıklıkla renkli, oval veya yuvarlak olan benler, doğuştan olduğu gibi sonradan da ortaya çıkabiliyor. Ancak vücudun her bölgesinde görülebilen benlerin oluşumunda rol oynayan moleküler değişikliğin nedeni tam olarak bilinmiyor. Benlerin cilt sorunu olarak görülmemesi gerektiğini belirten Acıbadem Kayseri Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Sinem Yıldız, benlerle ilgili bilinmesi gereken 8 önemli bilgiyi açıkladı. Melanoma gelişebilir Benlerin büyük bir kısmının iyi huylu olduğunu söyleyen Dr. Sinem Yıldız, benlerin bir kısmında ise ‘melanoma’ adı verilen cilt kanseri gelişebildiğine dikkat çekiyor. Ten ve göz rengi açık, sarı saçlı, kolay yanan veya zor bronzlaşan, çillenmeye eğilimli, yoğun güneşe maruz kalan ve ailesinde melonoma hikayesi olanlar cilt kanseri açısından daha fazla risk taşıyor. Renk ve şekil değişikliği varsa… Benlerdeki renk, şekil ve boyut değişiklikleri takip edilmeli. Benin kenarlarının büyük ve düzensiz olması, renginin değişmesi, büyüme, bende yanma, kaşıntı gibi belirtiler şüpheye yol açıyor. Bu nedenle ani oluşan değişikliklerde, ağrı, kanama gibi durumlarda en kısa zamanda bir dermatoloji uzmanına başvurun. Ayrıca çok sayıda ve büyük beni olanlarla ailesinde melonoma olanlar varsa yine bir dermatoloğa görünmek önem kazanıyor.

Güneş kremini kışın da kullanın

Ultraviyole ışınları ben sayısında artışa ve kanserleşmeye neden olabiliyor. Bu nedenle yaz-kış yüksek koruma faktörlü güneş koruyucuları kullanılmalı.

Mutlaka muayene olun Yakalanma riski her geçen yıl artan ‘melanoma’, hayatı tehdit edecek kadar hızlı yayılma potansiyeline sahip bir deri kanseri türü. Her insanda yaşam boyu melanoma görülme riski 1/74. Her yıl yaklaşık 47 bin 700 kişiye yeni melanoma tanısı konulduğundan bahseden Dr. Sinem Yıldız, hastalığın erken teşhisi için ben muayenesinin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. Ben aldırmak kansere yol açmaz Toplumda benlerle ilgili en büyük yanılgılardan biri; benin alınınca kansere dönüşeceği. Oysa benin aldırılması kansere dönüşmesine sebep olmuyor. Tam tersine doktorunuzun riskli bulduğu benlerin aldırılması gerekiyor. Estetik olarak memnun değilseniz… Benler estetik sebeplerle istenmediğinde de alınabiliyor. Yalnız alma işleminin bir dermatolog tarafından muayene edildikten sonra, yine bir dermatolog veya plastik cerrah tarafından yapılması gerekiyor. Solaryumdan uzak durun Vücuttaki benlerin güneş ışığına fazla maruz kalması kadar solaryuma girmek, kötü kozmetik ürünlerin aşırı ve yanlış kullanımı da benlerde farklılaşmaya yol açıyor. Benin koparılması ve kesilmesi gibi durumlar da bende farklı yapısal değişikliklere neden olabileceğinden kesinlikle önerilmiyor. Et benlerinin bir zararı yok Bir tür deri eki olan et benleri, kişi için herhangi bir tehlike arzetmiyor ve kansere dönüşme ihtimali yok. Boyun, koltuk altı gibi bölgelerde daha sık görülen et benleri, yaşla, kilo ve hamilelikle artabiliyor. Estetik olarak kişiyi rahatsız edenler, dondurma-yakma gibi yöntemlerle ortadan kaldırılabiliyor. Benler dijital dermotoskopi ile takip ediliyor Benlerin muayenesi sırasında dijital dermotoskopi adı verilen bir alet kullanılıyor. Bu alet benleri 20-40 defa büyütüyor ve benin dermoskopik görüntüsünü alarak bilgisayara kaydediyor. Böylece kişinin bir sonraki kontrolünde elde edilen görüntüyle karşılaştırılarak, benlerdeki şüpheli değişiklikler tespit edilebiliyor. Dijital dermatoskopi bende izlenen şüpheli değişlikleri matematiksel olarak hesaplayarak, melonoma riskini gösteren bir skor oluşturuyor. Böylece benin takibi ve tedavisi daha sağlıklı yapılabiliyor.