Postural kifoz nasıl tedavi edilir?
Dik durmaları konusunda uyarıldıklarında dik durabildikleri için aileler sıklıkla çocuklarını bu konuda uyarırlar. Fakat çocuk bir süre dik durduktan sonra ister istemez tekrar kambur pozisyonuna dönmektedir. Tekrarlayan uyarılar ise inatlaşma ile sonuçlanabilir. Postural kamburluğu önlemek için en başta altta yatan sebepleri yok etmek gerekir. Oturma alışkanlıklarını düzenlemek, çocukların çalışma masaları ve sandalyelerinin uygun konum, açı, yükseklikte olmasını sağlamak, yine monitör ve klavye yüksekliklerini uygun pozisyonlara ayarlamak uygun oturma alışkanlıklarını kazanmaları için önemlidir. Bu ayarlamalar ile çocuklarımızın omurgalarını fizyolojik sınırlarda tutabilecekleri ideal pozisyona alışmalarını sağlayabiliriz. Bir diğer önemli konu ise çocuklarımızı daha fazla spor yapmalarına yönlendirmektir. Spor, çocuğunuzun fizik kondisyonunu, omurgayı dik tutan kasların kuvvetini ve dayanıklılığını arttırarak postural kamburluğun önüne geçecektir. Haftada en az 3 gün bir saatlik sportif aktivite kötü duruş sorununun çözülmesinde yardımcı olacaktır.
Gelişimsel kifoz nasıl tedavi edilir?
Gözlem
Gözlem tipik olarak aşağıdaki durumlarda önerilir:
- Postural (duruş bozukluğuna bağlı ) hiperkifoz
- Büyümekte olan hastalarda 60°den küçük eğrilikler,
- Büyümesini tamamlamış hastalarda 60°-80°eğrilikler
Büyümekte olan çocuklarda her 6 ayda bir ayakta uzun kasete (skolyoz) grafi çekilir. Eğer çocuğun ağrısı varsa genellikle egzersiz programı önerilir.
Korse
İskelet gelişimini tamamlamamış orta dereceli deformitelerde önerilen tedavi egzersizle birlikte korse tedavisidir. Korseler omurgayı tamamen düzeltmez. Korseden beklenen en iyi başarı kifozun tespit edildiği derecede kalıp daha fazla ilerlemesinin ve cerrahi sınıra erişmesinin engellenmesidir.
Başarılı korse tedavisi için neler gereklidir?
- Hasta hala büyürken konulan erken teşhis (Kız çocuklarında adet görmeden önce tespit edilen eğrilikler)
- Hafif - orta dereceli Scheuermann kifozu (60-75 derece arası)
- Omurga doktoru tarafından yapılan düzenli muayeneler
- Hastaya uygun yapılmış bir korse
- Uyumlu bir hasta ve destekleyici bir aile
- Egzersiz, dans eğitimi ve atletizmi içeren normal aktivitelere devam edilmesi ve doktor gözetiminde olmak şartıyla bu aktiviteler sırasında elektif olarak korseye ara verilmesi
- Korsenin günde 20 saatte fazla kullanılması
En uygun düzelmeyi sağlayabilmek için korse düzenli olarak kontrol edilmeli ve ayarlanmalıdır. İskelet gelişiminin tamamlanmasından önceki tedavinin son bir yılında korsenin kısmi kullanımı ( 12-14 saat/gün) önerilebilir. Deformite düzelmesinin etkili ve kalıcı olabilmesi için korse kullanımı en az 18 ay devam etmelidir.
Cerrahi tedavi
Kifotik deformite ileri olduğunda ( 80°den büyük ) ve hastanın artmış sırt ağrısı sıklaştığında cerrahi tedavi önerilebilir. Bu deformite içinde günümüzde en çok tercih edilen yöntem posterior enstrumantasyon ve füzyondur. ¬Pedikül vidaları ( her seviyeye 2 tane ) yerleştirilir ve 2 rod ile birbirine bağlanır. Bu işlem omurganın nazik bir şekilde düzleşmesini sağlar. Çoğu cerrahi girişim sırttan ( arkadan) yapılır. Ancak, bazı cerrahlar omurganın ön tarafından ek bir ameliyat önerebilir. Orta derecede esnek eğriler çoğunlukla ameliyat masası üzerinde yüzüstü yatıldığında düzelirler. Çok şiddetli eğriliklerde, osteotomi¬ diye tanımladığımız omurga kemiğinden parça çıkartılarak yapılan düzeltmeler eklenebilir. Her omur segmentinin arkaya doğru eğilmesi kayıcı iki faset eklem tarafından sınırlandırılır. Bu eklemler çıkarıldığında ve öndeki disk hareketli olduğunda her seviyede ek olarak yaklaşık 5° ila 10° daha arkaya doğru eğilme elde etmek mümkündür Hastalar ameliyatın ertesi günü ayağa kaldırılır ve yaklaşık 4-5 gün içinde taburcu edilirler. Taburcu edilirken bazı hastalarda 3 ay kadar korse uygulanabilir. Ameliyat sonrası okula veya işe dönüş süresi yaklaşık 3 haftadır. Üç ay sonrası yürüyüş ve yüzme gibi egzersizlere izin verilir. Bisiklete binme 6. aydan sonra serbest bırakılır. Hastalar çoğunlukla ameliyatı takip eden 4.-6. ayda normal günlük işlerine dönebilir. Birinci yıl sonuna kadar kontakt sporlar (futbol, basketbol vs.) yasaklanır. Birinci yıl sonunda tamamen normal yaşantılarına dönmelerine izin verilir. Cerrahi girişim ile elde edilen düzelme dikkat çekicidir.