Sitemizde yer alan içerik bilgi amaçlı olup ilaç satışı yapılmamaktadır.

Yazın karşılaşılan cilt sorunları ve öneriler

Bütün yıl yazın çıkacağınız tatili iple çekerseniz. Deniz, kum, güneş… Kumsalda ya da havuz başında şezlonga uzanıp uzun uzun dinlenmek isterseniz. Hatta bütün kış, yazla ilgili hayalini kurduğunuz tek şey bu olabilir. Kışın güneşi görüp kucaklamak isteyebilirsiniz; ama başta güneş ve size yazı hatırlatanlar cildinize ciddi zararlar verebilir. Dikkat etmediğiniz takdirde özlediğiniz güneş ve deniz, cildiniz için tehlikeye dönüşebilir. Tatilden vazgeçemeyeceğinize göre cilt sağlığınız için önlem almanız şart! Güneş, deniz ve havuzdan kaynaklanan tehlikeleri ve bunlardan nasıl korunacağınızı Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Yeliz Erdemoğlu anlattı.

Deniz de sağlıksız olur mu demeyin!

Deniz suyu vücuttaki ödemi çözmeye yardımcı olur ve selülit oluşumunu azaltır. Yüzmek ise kas ve eklem sağlığımız için oldukça faydalı. Ancak madalyonun bir de öbür yüzü var; dikkat etmediğimiz takdirde deniz de cilt sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

  • Erken yaşlanan cilt ve leke oluşumu: Havuz gibi deniz suyu da ışığı kırarak daha hızlı bronzlaşmaya, bunun sonucunda da leke oluşumuna ve cilt yaşlanmasına neden olur.
  • İshal: Deniz suyunun temizliği ve tuzluluk oranı dikkat etmeniz gereken diğer önemli bir konu. Kirli bir deniz suyundan enfeksiyonlar başta olmak üzere, ishale kadar pek çok hastalık bulaşabilir.
  • Egzama: Fazla tuz cildinizi kurutarak egzama oluşumuna neden olabilir veya var olan egzamanın şiddetini artırabilir.

Siğil ve mantar tehlikesi 

Havuzun turkuaz rengi ve serinletici etkisi baştan çıkarıcı olsa da, cilt için pek çok zararı var.

  • Erken yaşlanan cilt: Havuz suyu güneş ışığını kırarak daha hızlı bronzlaşmaya neden olur, bunun sonucunda da cilt yaşlanıp lekeler oluşur. Üstelik bu olumsuz etkiye havuz kenarındayken bile maruz kalırsınız.
  • Siğil ve mantar enfeksiyonları: İyi dezenfekte edilmemiş havuzlar, siğil ve molluscum gibi virüs ile mantar enfeksiyonlarının bulaşmasına yol açıyor.
  • Egzama: Başta klor olmak üzere bu kimyasallar ile uzun süre temas etmek, cildinizi kurutur ve bariyer fonksiyonunu olumsuz etkiler. Bozulmuş bariyer fonksiyonu da hem egzama oluşumuna yol açar, hem de var olan egzamayı şiddetlendirebilir.
  • Kuruyan saç ile tırnaklar: Havuzdaki kimyasallar saç ve tırnakların kuruyup matlaşarak sağlıksız görünmelerine neden olur. Örneğin, tırnaklar çabuk kırılmaya başlar.

Sıcak kumlar da masum değil!

Kumsalda yalınayak yapılan yürüyüşler selülit ile mücadelede fayda sağlar. Yine kumlar peeling etkisiyle, derinin ölü tabakasını uzaklaştırır, mevcut nasırların incelmesini sağlar. Ancak kumsalın faydaları gibi zararlı etkileri de var.

  • Erken yaşlanan cilt ve leke oluşumu: Deniz ve havuz gibi ışığı kırarak daha hızlı bronzlaşmaya, bunun sonucunda da cildin erken yaşlanmasına neden olur. Ayrıca ciltte lekeler oluşma başlar.
  • Mantar enfeksiyonları: Kumsal da havuz gibi bazı mantar mikroplarının doğal ortamını oluşturur. Özellikle plaj voleybolu gibi aktiviteler sırasında cilt bütünlüğünü bozan durumlarda bu mantarlar açık yaralardan vücuda girerek mikrop kapmanıza neden olur.

Cilt lekelerinden kaçıyorsanız…

  1. Zararlı ultraviyole ışınlarının yeryüzüne dik geldiği 11.00 ve 15.00 saatleri arasında güneşten uzak durun.
  2. Cilt tipinize uygun güneş koruyucu kremleri kullanmayı asla ihmal etmeyin. Güneş koruyucu ürünü, havuz veya denize girmeseniz bile 3 saatlik aralıklarla tekrarlayın.Ürünü sudan çıktıktan sonra tekrar sürün.
  3. Leke oluşumuna yatkınlığınız varsa yüzünüzü mutlaka güneşten korumalısınız. Bunun için geniş kenarlı şapkalar, uzun kollu ince iplikle sık dokunan kumaşlardan imal edilen giysiler kullanın.
  4. Mayolar, sıkı dokuma tekniği ile üretildiği için güneş ışınlarından en iyi koruyan kumaş türüdür. Güneşin zararlı etkilerinden en az güneş koruyucu kremler kadar iyi korur. Eğer vücudunuzda riskli olan benleriniz varsa bu kısımları kapatacak modelleri seçmenizde fayda var.
  5. Islak mayo ve bikiniler mantar enfeksiyonu riskini arttırır. Havuz ve denizden çıkar çıkmaz mayo veya bikininizi zaman kaybetmeden değiştirmeyi ihmal etmeyin.
  6. Kumsalda oluşabilecek mantar enfeksiyonlarından korunmak için açık yaranız varsa bantla kapatabilirsiniz. Çünkü mikrobik hastalıklar deri bütünlüğü bozulmuş vücut bölgelerinden geçerek kolaylıkla enfeksiyon hastalıklarına yol açar.
  7. Egzama oluşumundan korunmak için havuza ve denize girmeden önce vücudunuza bebe yağı sürün. Sudan çıktıktan sonra duş alarak tuzlu ve klorlu suyun cildinizde hasara yol açmasını engelleyebilirsiniz. Dikkatli olun, suda aralıksız uzun saatler geçirmeniz tuzlu ve klorlu suyun cildinizi kurutma riskini arttırır.
  8. Havuz temasını 30 dakika gibi kısa aralıklarla sınırlandırın. Ayrıca havuzdan çıktıktan sonra duş alarak havuz suyunu cildinizden uzaklaştırın.

Alacağınız tüm bu önlemlerle tatiliniz kabusa dönüşmekten kurtulur. Önleminizi alırsanız cilt kanseri gibi hastalıklara da davetiye çıkarmamış olursunuz. Tatilde cildinize göstereceğiniz özenle cilt sağlığınızı tehlikeye atmazsınız.