Sitemizde yer alan içerik bilgi amaçlı olup ilaç satışı yapılmamaktadır.

Yoğurt diyeti nedir? Nasıl Yapılır?

Türk mutfağında vazgeçilmez bir yeri olan yoğurt, sütün fermente edilmesiyle elde edilir. Sütün doğal yapısında bulunan laktozun fermantasyonu ile laktik asit oluşur ve süt içeriğindeki protein kesilerek yoğurdun kıvamlı yapısı, dokusu ve lezzeti ortaya çıkar. Vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok besin maddesini içeren yoğurt, bol miktarda kalsiyumun yanı sıra B12 vitamini, riboflavin, fosfor, magnezyum, potasyum gibi pek çok vitamin ve mineral içerir. Böylece kişinin kemik ve diş gelişimi desteklenirken, kalp hastalıkları gibi bazı rahatsızlıkların oluşumu da önlenebilir. Kan basıncını desteklediği bilinen yoğurt, yalnızca bir kase tüketildiğinde bile kişinin açlık hissini bastırır. Yoğurt, canlı bakteri olarak da bilinen probiyotikler bakımından zengindir. Ancak, probiyotik bakımından zengin olan yoğurtlar çoğunlukla ısıl işlem görmemiş, ev yapımı yoğurtlardır. IBS (İrritabl bağırsak sendromu) semptomlarının azaltılmasında etkili olan probiyotikler, bağırsak florasının dengelenmesini sağlayarak sindirim sisteminin doğal yapısının korunmasına yardımcı olur. İshal ve kabızlığa karşı koruyucu etkisi olduğu düşünülen yoğurt, tüm bunların yanı sıra kişinin kolayca kilo vermesini sağlar. Yapılan bazı sınırlı araştırmalarda kalsiyum bakımından zengin süt ürünlerinin diyet sırasında metabolizmayı ve dolayısıyla yağ yakımını hızlandırdığı görülmüştür. Kalsiyum alımının arttırılması, abdominal bölgede ya da farklı bir deyişle göbek bölgesindeki yağlanmayı azalttığı bilinir. Kalsiyum, protein tüketimi ile birlikte desteklendiğinde kişi, gün boyu kendini tok hisseder. Protein, aynı zamanda kişinin kas gelişimini desteklediğinden kişi, diyet sırasında kendini yorgun ve hâlsiz hissetmez. Kilo vermek isteyenler için vazgeçilmez bir birliktelik olan protein ve kalsiyum, sütte bol miktarda bulunsa da sütün içeriğindeki yağ ve kalori miktarı bir hayli yüksektir. Ancak yoğurt, az yağlı olmasının yanı sıra, protein ve kalsiyum deposudur. İçeriğindeki kalori miktarının azlığı, düğer süt ürünlerinden daha fazla miktarda kalsiyum ve protein içermesi, yoğurdu vazgeçilmez bir diyet ürünü hâline getirir.

Yoğurt diyeti nedir?

Vücuttaki kas kütlesi, metabolizma hızının korunmasında etkilidir. Uygulanan farklı diyet programları ile en fazla kilo verenlerin, kas kütlelerini koruyanlar olduğu bilinir. Yapılan bazı sınırlı araştırmalarda yoğurdun yağ yakmaya teşvik eden ve kilo kaybını destekleyen bir ürün olduğu sonucuna varılmıştır. Günde 3 porsiyon yoğurt tüketen kişilerin, kalsiyum miktarını arttırmadan yalnızca kalori azaltarak yapılan diğer diyet türlerini uygulayan kişilere göre %22 oranında daha fazla kilo verdiği ve verilen kiloların %61'inin vücut yağından olduğu saptanmıştır. Bağışıklık sistemini desteklediği düşünülen yoğurt diyeti, aynı zamanda kötü kolesterol olarak bilinen LDL değerinin düşürülmesinde de etkilidir. Doğal laktaz içeren yoğurt, süt ürünlerini tolere edemeyenler için de vazgeçilemez bir gıda ürünüdür. Farklı bir deyişle yoğurt, kişide süt gibi sindirim problemlerine yol açmaz. Yaz aylarında serinletici etkisi ile de ön plana çıkan yoğurt diyetinin, ev yapımı yoğurtla yapması önerilir. Ev yapımı yoğurtların probiyotikler bakımından zengin olması, sindirim sisteminin düzenlenmesinde ve dolayısıyla kişinin kilo vermesinde daha etkilidir. Yoğurt diyeti uygulanırken diyet programı, diğer bazı besin türlerinin yanı sıra bazı mevsim meyveleri ile de desteklemelidir. Düzenli yapılan yoğurt diyeti ile kişi kısa süre içinde sağlıklı şekilde fazla kilolarından kurtulabilir. Özellikle göbek yağının eritilmesinde etkili olan yoğurt diyeti, yoğurdun kendi yapısında bulunan protein miktarından dolayı kilonun kas kütlesinden değil yağdan verilmesini sağlar. Bu da kişinin bedeninin daha fazla incelmesine yol açar. İçeriğinde yağ yakımını kolaylaştıran diğer vitamin ve minerallerin sayesinde yoğurt, sağlıklı olduğu kadar da ideal bir diyet besinidir.

Yoğurt diyeti nasıl yapılır?

Kısa sürede sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenlerin başvurduğu yoğurt diyeti, sık acıkan ve şişkinlik problem yaşayan kişiler için vazgeçilmezdir. Bol miktarda su içeren yoğurt, bu yönüyle de antioksidan özelliğe sahiptir. Tuz içermeyen yoğurt, şişkinlik gibi problemlere de yol açmaz. Yoğurt diyeti, bu yönüyle de herkes tarafından uygulanabilir bir beslenme programıdır. Yoğurt diyeti 5 gün süreyle uygulanır. 5 günde kişinin 2 ila 4 kilo vermesi hedeflenir. Yoğurt diyet listesi şu şekildedir:

  • Birinci Gün: Kahvaltıdan önce içine limon sıkılmış bir bardak ılık su içilir. Kahvaltıda 1 kase ev yapımı yoğurt tüketilir. Arzuya göre şekersiz çay da içilebilir. Öğle yemeğinde sebze çorbasının ardından bir kase ev yapımı yoğurt yenir. Ara öğün olarak bir fincan şekersiz çay, mevsim meyvesi ve bir kase yoğurt tüketilir. Akşam yemeğinde sebze çorbası ve ardından bir kase ev yapımı yoğurt yenir. Ara öğün olarak üç adet kuru erik ve şekersiz bir fincan çay tüketilebilir.
  • 2 ila 5. Günler: Kahvaltıdan önce, taze limon sıkılmış ılık su içilir. Kahvaltı için bir yemek kaşığı yulaf, bir kase yoğurt ve arzuya göre bir fincan şekersiz çay tüketilebilir. Öğle yemeği için bir kase sebze çorbası ve bir kase yoğurt yenir. Ara öğün olarak bir adet mevsim meyvesi, bir kase ev yapımı yoğurt ve bir fincan çay tüketilir. Akşam yemeğinde mercimek çorbası ve ardından 1 kase ev yapımı yoğurt tüketilmesi önerilir. Yatmadan önce kuru incir yenebilir.

Diyet süresince günde 2-2,5 litre su tüketilmesi gerekir. Yoğurt diyeti, pastörize edilmemiş yoğurt ile yapıldığında daha etkilidir. Bu yüzden ev yapımı yoğurtların tüketilmesi önerilir. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayan yoğurt düşük kalorilidir ve yüksek miktarda protein ve kalsiyum içerir. Tüm bunların yanı sıra içeriğindeki pek çok vitamin ve mineral ile bağışıklık sistemini korur.

Hurma yoğurt diyeti nedir?

Yoğurt ile yapılan bir diğer diyet türü olan hurma yoğurt diyeti, yoğurt diyetinin aksine 7 gün süreyle uygulanabilir. Diyet süresince her öğünde 7 adet hurma ve bir kase ev yapımı yoğurt tüketilmesi gerekir. Hurmaların özenle seçilmiş olması ve yoğurdun evde yapılmış olması diyetin etkinliğini arttırır. Hurma diyeti uygulanırken ertesi gün tüketilecek olan 21 adet hurma, önceden bıçakla yarılarak gece boyunca suda bekletilmelidir. Hurma içeriğinde bulunan laksatiflerin etkisinin artmasını sağlayan suda bekletme eylemi, bağırsağın boşaltım işlemini hızlandırırken kişinin daha uzun süre ile tok hissetmesini sağlar.

Hurma yoğurt diyeti nasıl yapılır?

Hurma diyetinde ara öğün bulunmaz. Ancak sınırsız miktarda su ve iki fincan yeşil çay içilebilir. 7 günlük diyet süresince kişinin günde 3 öğün olacak şekilde beslenmesi ve her öğün için 7 adet hurma tüketmesi gerekir. Bu miktarın üzerine kesinlikle çıkılmamalıdır. Diyet sırasında tüketilen yoğurt, kalsiyum ve protein açısından zengindir. Böylece kişi, kemik ve kas kütlesini korurken, vücudunda bulunan yağı hızlı bir şekilde yakabilir. Ayrıca ev yapımı yoğurtlardaki yüksek probiyotik seviyesi, kişini sağlığını korumaya yardımcı olur. Hurma yoğurt diyet, yoğurt diyetine göre uygulaması daha zor bir diyettir. Farklı bir deyişle hurma yoğurt diyetinde hurma ve yoğurt dışında yalnızca su ve yeşil çay tüketilebilir. Bunun haricinde hiçbir besin tüketilmemelidir. 7 gün boyunca uygulanan hurma yoğurt diyeti sayesinde kişi, 5 ila 7 kilo verebilir. Hurmanın tok tutucu etkisi ile yoğurdun besleyici özelliğinin bir araya gelmesi ile yapılan diyet sırasında kişi, yorgunluk ve bitkinlik gibi problemler yaşamaz. Ancak tüm diyet türleri gibi hurma yoğurt diyeti de belirtilenden daha uzun süre ile yapılmamalıdır. Eğer siz de kilo vermek istiyor ancak bu konuda zorlanıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak bir diyetisyenle görüşebilir ve size özel diyet programı hakkında bilgi alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz. medicalpark.com.tr