4. OLASI YAN ETKİLER NELERDİR?
Tüm ilaçlar gibi AFEBRYL' in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
AFEBRYL'in içerdiği parasetamolün istenmeyen etkileri genellikle hafiftir. Parasetamolün 10 gramından (50 adet AFEBRYL tablete denk gelmektedir) üzerinde alınması zararlı etki görülmesi muhtemeldir.
Aşağıdakilerden biri olursa, AFEBRYL kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
- El, ayak, yüz ve dudakların şişmesi ya da özellikle boğazda nefes darlığına yol açacak şekilde şişmesi (anaflaktik şok),
- Cilt reaksiyonları (kaşıntı, kurdeşen, ödem),
- Nezle, burun tıkanıklığı,
- Astım ve akciğerde nefes darlığına yol açacak astım benzeri belirtilerdir (bronkospazm),
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin AFEBRYL' e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın |
: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir. : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinde veya birinden fazla görülebilir. : 100 hastanın birinden az, fakat 1,000 hastanın birinde veya birinden fazla görülebilir. : 1,000 hastanın birinden az, fakat birinden az, fakat 10,000 hastanın birinde veya birinden fazla görülebilir. : 10,000 hastanın birinden az görülebilir. : Eldeki verilenden hareketle tahmin edilemiyor. |
Yaygın
- Mide yanması, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, hazımsızlık, kabızlık ve ishal gibi mide- bağırsak sistemi bozuklukları,
- Mide-bağırsak kanalından az miktarda kan gelmesi
- Uyku hali
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Üst solunum yolu enfeksiyon belirtileri
- Uyuşma, karıncalanma ve yanma hissi gibi duyusal bozukluklar
Yaygın olmayan
- Mide-bağırsak sisteminde ülser (çok nadir vakalarda delinmeye yol açabilir),
- Mide-bağırsak sisteminde kanama (uzun süreli asetilsalisilik asit kullanımı, mide-bağırsak kanalından gizli kan kaybına bağlı olarak demir eksikliği anemisine neden olabilir),
- Mide-bağırsak sistemindeki iltihaplanma,
- Dışkının koyu renkli olması veya kan kusmanız durumu (her ikisi de ciddi mide kanaması belirtileridir derhal doktorunuza bildirmelisiniz.),
- Cilt reaksiyonları
- Uzun süreli uygulamada böbreklerde yetmezliğe yol açabilen böbrek hasarı,
Seyrek
- Özellikle yüksek tansiyonu kontrol edilemeyen ve/veya münferit vakalarda potansiyel olarak yaşamı tehdit edebilecek, kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlarla eş zamanlı tedavi gören hastalarda beyin kanaması gibi ciddi kanamalar bildirilmiştir.
- Özellikle astım hastalarında cilt, solunum yolları, mide-bağırsak kanalı ve dolaşım sisteminde aşırı duyarlılık reaksiyonları görülebilir. Semptomlar arasında tansiyon düşüklüğü, nefes darlığı atakları, rinit (soğuk almaktan ileri gelen, burun akması, aksırma ile beliren hastalık), geniz tıkanması, anafilaktik şok (hayati risk taşıyan, ani ve aşırı duyarlılığın yol açtığı klinik tablo) ve derialtında belirli bir bölgeyle sınırlı, ürtikere benzeyen iri ve ağrısız şişliklerin belirdiği alerjik bozukluk bulunabilir.
- Şiddetli glukoz-6-fosfat dehidrogenaz (G6DP) (bir tür enzim) eksikliği formları olan hastalarda kan yıkımı ve kırmızı kan hücrelerinin normal ömürlerini tamamlamadan yıkıma uğrayarak kan dolaşımından uzaklaşması bildirilmiştir.
- Muhtemelen kanama süresinin uzadığı, burun kanaması, dişeti kanaması, deri dokusunda kanama veya idrar yolu ve genital bölge kanaması gibi kanamalar görülebilir. Bu etki, kullanımdan sonra 4 ila 8 gün kadar sürebilir.
- Kan pulcuğu sayısında azalma, akyuvar sayısında azalma, kan hücrelerinde azalma, kansızlık, kanda methemoglobin bulunması, anormal sayıda düşük beyaz kan hücresi, kılcal damarların deri içine kanaması,
- Deri döküntüsü, kaşıntı, egzema, alerjik ödem, yüzde, dilde ve boğazda şişlik, yaygın akıntılı döküntüler, el, yüz ve ayakta dantele benzer kızarıklık oluşturan, aşırı duyarlılık,
- Cilt ve mukoza zarının ilaç veya enfeksiyona karşı ciddi şekilde reaksiyon gösterdiği bir rahatsızlık olan Stevens-Johnson sendromu,
- İlaç ve çeşitli enfeksiyonlara bağlı gelişebilen deri hastalığı olan toksik epidermal nekroliz (Lyell sendromu),
- Çok miktarda alındığında karaciğer hasarı,
Çok Seyrek
- Özellikle yüksek tansiyonu kontrol edilemeyen ve/veya münferit vakalarda potansiyel olarak yaşamı tehdit edebilecek kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlarla eş zamanlı tedavi gören hastalarda beyin kanaması gibi ciddi kanamalar bildirilmiştir.
- Kan şekeri düşüklüğü,
- Düşük dozlarda asetilsalisilik asit ürik asit atılımını azaltır. Bu durum eğilimi olan hastalarda gut (eklemlerde ani ve şiddetli gelişen ağrı, hassasiyet, kızarıklık, şişme ve sıcaklık artışı nöbetlerine neden olan bir hastalık) ataklarına neden olabilir.
- Yüksek karaciğer değerleri,
- Böbrek fonksiyon bozukluğu ve akut böbrek yetmezliği,
- Ani ve sık gelişebilen kan hücresi sayısının azalması,
Bilinmiyor
- İşitme bozukluğu,
- Kulak çınlaması veya zihin karışıklığı,
- İdrar yapmada güçlük,
- Merkezi sinir sisteminde uyarılma, beyinde iltihaplanma, uykusuzluk, titreme,
- Pozitif alerji testi,
- İnsan vücudu savunma sisteminin kan pulcuklarını zarar verici olarak edip imha etmesi,
- Bronkospazm (bronş ve bronşcukların kasılması), immün trombositopeni (deri içine kanamalar sonucu oluşan küçük kırmızı döküntüler ve kolay çürük oluşumu)
- Baş ağrısı, baş dönmesi
- Flushing (al basması) ya da kızarıklık
- Diürez (idrar itrah hızında, dolayısıyla hacminde artma)
- Hiperoksalüri (idrarda oksalik asitin normalden fazla bulunması)
- Böbrek taşı oluşumu
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri “www.titck.gov.tr” sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.