4. OLASI YAN ETKİLER NELERDİR?
Tüm ilaçlar gibi BEKSAR'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa,BEKSAR'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz
- Nefes almada zorluk, yüz, dudaklar, dil veya boğazda şişme gibi belirtilere neden olan ciddi alerjik reaksiyon
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, BEKSAR'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
BEKSAR kullanırken, uygulama alanında kızarıklık, kaşınma, yanma, tahriş ve pullanma gibi bazı lokal etkiler görülebilir. Klinik çalışmalarda, bu etkilerin çoğunun hafif veya orta derece olduğu bildirilmiştir, ancak bazı hastalarda daha şiddetli kızarıklık, kaşıntı, tahriş ve iltihaplanma gözlenmiştir. Birkaç hasta bu tür etkiler nedeniyle tedaviyi bırakmıştır. Bu veya başka etkiler sizin için zahmetli hale gelirse, hekiminize danışın. O, size bu etkilere karşı nasıl davranmanız gerektiği konusunda yardımcı olacaktır.
Yan etkiler görülme sıklıklarına göre aşağıdaki şekilde sıralanmıştır.
Çok yaygın |
: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir. |
Çok yaygın
- Baş ağrısı
- Enfeksiyon
- Ağrı
- Kaşıntı
- Döküntü
- Deri problemleri
- Ödem
- Lokal deri reaksiyonu (kontakt dermatit)
- Kanda yağ düzeylerinin artması (hiperlipemi)
Yaygın
- Beyaz kan hücre sayısında azalma (Lökopeni)
- Lenf bezinin şişmesi (Lenfadenopati)
- Beyaz kan hücrelerinde anormallikler
- Kuvvetsizlik (Asteni)
- Uyuşma, karıncalanma (Parestezi)
- Öksürük
- Farenjit
- Pul pul dökülme ile seyreden iltihaplı bir tür deri hastalığı (Eksfolyatif Dermatit)
- Makülopapular (küçük benekli kabartılı) döküntü
- Terleme
- Bacak, ayak ve ayak bileklerinde şişme (Periferal ödem)
Tüm ilaçların yan etkileri vardır. BEKSAR kullanırken karşılaşabileceğiniz sorularınız veya endişeleriniz konusunda doktorunuzu aramalısınız..
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan "İlaç Yan Etki Bildirimi" ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.