4. OLASI YAN ETKİLER NELERDİR?
Tüm ilaçlarda olduğu gibi CLEOCIN FOSFAT ampul de yan etkilere neden olabilir; bununla beraber bu yan etkiler herkeste ortaya çıkmayabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, CLEOCIN FOSFAT ampul kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
- Aniden hapşırma, soluk almada güçlük, yüz, göz kapağı ve dudaklarda şişkinlik, deride döküntü şeklinde kızarma, kaşıntı (özellikle tüm vücudu etkiliyorsa)
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise sizin CLEOCIN FOSFAT ampul'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi çok seyrek görülür.
CLEOCIN FOSFAT ampul ile görülen diğer yan etkiler aşağıdaki gibi olup yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sırlanmıştır.
Çok yaygın |
: 10 hastanın en az birinde görülebilir. : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. : 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 1000 hastanın birinden az, fakat 10000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 10000 hastanın birinden az görülebilir. : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor. |
Yaygın:
- İshal
- Karın ağrısı
- Psödomembranöz kolit (Uzun süreli antibiyotik kullanımına bağlı kanlı, sulu ishalle seyreden barsak iltihabı)
- Anormal karaciğer fonksiyon testleri
- Makülopapüler (deride hafif kabarık) cilt kızarıklığı
- Tromboflebit (Toplardamarların iltihabına bağlı kan pıhtısı oluşumu) (damar içine uygulandıktan sonra)
Yaygın olmayan:
- Kanda eozinofil (bir tür alerji hücresi) sayısında artış
- Tat alma duyusunda bozulma
- Bulantı
- Kusma
- Kurdeşen (ürtiker)
- Düşük tansiyon, kalp durması
- Ağrı, apse (içi cerahat dolu şişlik) (kas içine uygulandıktan sonra)
Seyrek:
- Kan üre nitrojen (BUN) ve serum kreatinin düzeylerinin artması, günlük idrar miktarının azalması (oligüri) ve/veya idrarda protein tespit edilmesi(proteinüri)
- Birden fazla eklemde şişlik, ağrı, hassasiyet
- Eritema multiforme (genelde kendiliğinden geçen, el, yüz ve ayakta dantele benzer kızarıklık oluşturan, aşırı duyarlılık durumu), kaşıntı
Bilinmiyor:
- Agranülositoz (beyaz kan hücreleri sayısında azalma), trombositopeni (trombosit-kan pulcuğu- sayısında azalma), nötropeni (kandaki parçalı hücre sayısında azalma), lökopeni (akyuvar sayısında azalma)
- Alerjik reaksiyonlar, kanda eozinofil (bir tür alerji hücresi) sayısında artış ve sistemik semptomların eşlik ettiği ilaç reaksiyonu (DRESS)
- Yemek borusunda ülser, iltihap (klindamisinin ağız yoluyla kullanılan ilaçlarında görülür)
- Sarılık
- Steven-Johnson Sendromu (ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıkla seyreden iltihap), toksik epidermal nekroz (deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi bir hastalık), eksfoliyatif dermatit (deride soyulma), vezikülobüllöz dermatit ( sıvı keselerinin oluştuğu bir tür deri hastalığı), kızamık benzeri cilt kızarıklığı, kadın cinsel organında iltihaplanma (vajinada iltihap), akut jeneralize ekzantematöz püstülozis (ani başlayan ve ateşle birlikte tüm vücutta irinli deri kabarcığı oluşan deri hastalığı), deriye ait ciddi yan etki reaksiyon (SCAR)
- Uygulama yerinde şişkinlik, kızarıklık, sertleşme, tahriş (kas içine uygulandıktan sonra)
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan "İlaç Yan Etki Bildirimi" ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM) bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.