2. DUPHASTON'U KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Aşağıdaki durumlarda DUPHASTON'u KULLANMAYINIZ
- Didrogesterona veya DUPHASTON'un içeriğindeki diğer bileşenlerinden herhangi birine karşı alerjikseniz (aşırı duyarlılığınız varsa)
- Şu anda veya geçmişte cinsiyet hormonlarına bağlı olarak gelişen tümörünüz varsa veya olabileceğinden şüpheleniliyorsa
- Vajinal kanamanız varsa ve sebebi bilinmiyorsa
- DUPHASTON'u infertilite tedavileri sırasında uyarılan döngülerin bir parçası olarak luteal destek amacıyla kullanıyorsanız ve doktorunuz düşük teşhisinde bulunduysa tedavi kesilmelidir
- Şu anda veya geçmişte ciddi karaciğer problemi ve karaciğer fonksiyonunda bozukluk varsa ve henüz tam olarak iyileşmediyse.
Eğer yukarıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse DUPHASTON kullanmayınız. Emin değilseniz, DUPHASTON kullanmadan önce doktor veya eczacınıza danışınız.
DUPHASTON'u bir östrojen ile beraber; örneğin menopoz tedavisi için HRT'nin bir parçası olarak alıyorsanız, lütfen östrojen ilacınızın kullanma talimatı üzerindeki "Ürünün kullanılmaması gereken durumlar" bölümünü de okuyunuz.
DUPHASTON'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Anormal kanama için DUPHASTON almanız gerekiyorsa, bu ilacı almaya başlamadan önce doktorunuz kanamanızın sebebini belirleyecektir.
Beklenmeyen vajinal kanama veya lekelenme varsa, genellikle endişelenecek bir durum bulunmamaktadır. Bu, özellikle DUPHASTON alınan ilk aylarda oluşabilecek bir durumdur.
Ancak kanama veya lekelenme için aşağıdaki özelliklerin görülmesi halinde doktorunuzu derhal görünüz:
- Birkaç aydan fazla devam etmesi
- Tedaviniz bir kaç aydır devam ediyorken başlaması
- İlacı bırakmanız sonrasında devam etmesi
Bu, rahim içi dokusunun kalınlaştığının bir belirtisi olabilir.. Doktorunuz, kanamanın veya lekelenmenin sebebini inceleyecektir ve rahim iç dokusunda kanser bulunup bulunmadığını öğrenmek üzere bir test yapabilir.
Aşağıdaki durumlarda doktorunuza danışınız:
- DUPHASTON alırken, daha önce yaşamadığınız migren (tekrar eden baş ağrısı ile seyreden bir hastalık) benzeri baş ağrıları çekiyorsanız
- Normalden daha sık şiddetli baş ağrılarınız veya migreniniz varsa
- Tansiyonunuz aniden yükseliyorsa
- Felç geçirdiyseniz
- Kan pıhtılaşması sorununuz varsa
- Anormal vajinal kanama varsa
- DUPHASTON'u düşük riskini azaltmak için kullanıyorsanız anne ve bebeğin durumu tedavi boyunca yakın şekilde takip edilmelidir
- Depresyon
- Cinsiyet hormonlarından etkilendiği bilinen nadir problemleriniz varsa, örneğin: şiddetli kaşıntı, safra kanallarının tıkanmasından dolayı sarılık, hamilelikte herpes (bir çeşit virüs), belirli bir metabolizma bozukluğu ("porfiri" olarak adlandırılan genetik (kalıtımsal) nadir bir kan problemi) ve otoskleroz (orta kulaktaki kemiğin aşırı büyümesine ve buna bağlı olarak duyma kaybına neden olan bir hastalık)
Yukarıdakilerden herhangi biri sizin için geçerli ise (veya emin değil iseniz), DUPHASTON'u almadan önce doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz. Bu problemlerin hamilelik veya daha önceki hormon tedavisi süresince kötüleşip kötüleşmediğini belirtmeniz özellikle önemlidir. Doktorunuz, tedavi süresince sizi daha yakından izlemek isteyebilir. Bunlar, DUPHASTON'u aldığınızda kötüleşir veya tekrar ortaya çıkar ise, doktorunuz tedaviyi sonlandırabilir.
DUPHASTON ve hormon replasman tedavisi (HRT)
HRT'nin faydaları olduğu kadar, bu ilaçları alıp almama kararını alırken sizin ve doktorunuzun göz önünde bulundurması gereken bazı riskleri de bulunmaktadır. HRT'nin parçası olarak DUPHASTON'u bir östrojen ile birlikte alıyorsanız, aşağıdaki bilgiler önemlidir. Lütfen östrojen ilacınızın kullanma talimatını da okuyunuz..
Erken menopoz
HRT'nin erken menopozu tedavi etmek üzere kullanımındaki risklerine dair sınırlı kanıt mevcuttur. Genç kadınlarda düşük seviyede risk bulunmaktadır.. Bu, erken menopoz nedeni ile HRT kullanan genç kadınlardaki fayda ve risk dengesinin daha yaşlı kadınlara göre daha iyi olabileceği anlamına gelmektedir.
Tıbbi kontroller
HRT'ye başlamadan önce, doktorunuz sizin ve ailenizin tıbbi geçmişi hakkında sorular soracaktır ve genel muayenenin yanı sıra pelvik (alt karın) organlarınızı da muayene edecektir. Tedavi süresince, meme muayenesi dahil düzenli kontroller yapılacaktır. Yılda en az bir kez olmak üzere zaman zaman HRT'nin faydaları ve riskleri dikkatli şekilde değerlendirilecek ve gerekirse tedaviniz kesilecektir. DUPHASTON alırken kontrol amacıyla düzenli olarak doktora gitmeniz gerekebilir.
Rahim içi dokusu kanseri (endometriyal kanser)
Rahmi alınmamış ve uzun bir süre sadece östrojen HRT'si alan kadınlarda, rahim iç dokusunda kanser ve anormal kalınlaşma riski daha fazladır. Östrojen ile birlikte, bir ay içerisinde en az 12 gün progestojen alınması ile bu ekstra risk önlenebilir.
HRT ve meme kanseri
Yapılan araştırmalar, birkaç yıl boyunca östrojen ve progestojen HRT'si veya sadece östrojen HRT'si alan kadınların, daha yüksek meme kanseri riski taşıdığını göstermektedir. Risk, ne kadar uzun süre HRT alındığına bağlıdır ve HRT'nin sona ermesinden sonraki beş yıllık dönem boyunca başlangıca göre arttığı görülmektedir. Doktorunuz, memenizde meydana gelecek ve doktorunuza bildirmeniz gereken değişiklikleri size söyleyecektir..
HRT ve Yumurtalık kanseri
Yumurtalık kanseri nadirdir-meme kanserinden daha nadir gorülür. Tek başına östrojen veya kombine östrojen-projestojen içeren HRT kullanımı yumurtalık kanserindeki hafif bir risk artışı ile ilişkilendirilmiştir.
Yumurtalık kanseri riski yaş ile değişkenlik göstermektedir. Örneğin, 50-54 yaş aralığında HRT almayan kadınlarda, 5 yıllık süre içerisinde yaklaşık 2000 kadından 2'sine yumurtalık kanseri tanısı konulması beklenmektedir. 5 yıl süreyle HRT alan kadınlar için bu sayının 2000 kullanıcıda yaklaşık 3 vaka olması beklenmektedir (örn. yaklaşık 1 ekstra vaka ).
HRT ve kanın pıhtılaşması
Yapılan araştırmalar, HRT alan kadınların, derin ven trombozu (bacaklar gibi vücudun bir damarında kan pıhtısı oluşumu) açısından HRT almayan kadınlara kıyasla 1.3-3 kata kadar daha yüksek risk taşıdığını göstermektedir. Bu ekstra risk, HRT'nin alındığı ilk yıl en yüksek seviyededir.
Kanın pıhtılaşması ciddi bir durumdur ve akciğerlere ilerleyerek göğüs ağrısı, nefes darlığı, bayılma ve hatta ölüme neden olabilir.
Aşağıdaki durumlar mevcut ise derin ven trombozu oluşması daha olasıdır:
- Yaşlılık
- Kanser
- Aşırı kilo
- Östrojen alımı
- Hamilelik veya yakın zamanda doğum yapma
- Derin ven trombozu veya başka kan pıhtılaşması problemi geçirmiş olmanız veya yakın ailenizden birinin derin ven trombozu geçirmiş olması
- Ameliyat, yaralanma veya hastalık sebebi ile uzun bir süre boyunca yatma ("Ameliyatlar" bölümü altında yer alan bilgilere bakınız.)
- "Sistemik Lupus Eritematozus" olarak adlandırılan ve eklem ağrısına, cilt döküntülerine ve ateşe sebep olan bağışıklık sistemini etkileyen bir hastalığınızın bulunması..
Yukarıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse (veya emin değilseniz), HRT almanızın gerekip gerekmediğini belirlemek üzere doktorunuzla konuşunuz.
HRT alırken derin ven trombozu veya pulmoner emboli (akciğer damarlarında tıkanıklık) meydana gelirse HRT'yi derhal kesmelisiniz. Bacaklarda ağrılı şişkinlik, ani göğüs ağrısı veya nefes darlığı gibi durumları derhal doktorunuza bildiriniz. Bunlar derin ven trombozu veya pulmoner embolinin belirtileri olabilir.
Ayrıca, varfarin gibi kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar (antikoagülanlar) alıyorsanız, doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz. Doktorunuz HRT almanızın faydalarına ve risklerine dikkat edecektir..
Ameliyatlar
Ameliyat olacaksanız, ameliyattan önce mutlaka doktorunuza HRT almakta olduğunuzu söyleyiniz. Ameliyattan birkaç hafta öncesinde HRT almayı durdurmanız gerekebilir. Bazı durumlarda, ameliyat öncesinde ve sonrasında bazı başka tedavileri almanız gerekebilir. Doktorunuz ne zaman yeniden HRT almaya başlayabileceğinizi size söyleyecektir.
HRT ve koroner hastalıklar (kalp damar hastalıkları)
HRT'nin özel bir türünü (medroksiprogesteron asetat ile birlikte konjuge östrojen) inceleyen iki büyük çalışma, kalp damar hastalıkları riskinin, HRT'nin alındığı ilk yıl daha yüksek olabileceğini göstermiştir. Bu durumun, diğer HRT türleri için de geçerli olup olmadığı henüz belirsizdir.
Göğsünüzde, kolunuza veya boynunuza yayılan bir ağrınız olursa:
- Derhal doktorunuza gidiniz.
- Doktorunuz alabilirsiniz diyene kadar daha fazla HRT almayınız.
Bu ağrı, bir kalp hastalığının belirtisi olabilir.
HRT ve felç
Felç geçirme riski, HRT alan kadınlarda HRT almayan kadınlara göre yaklaşık 1.5 kat daha yüksektir. HRT'den dolayı felç geçiren ekstra vaka sayısı yaşla birlikte artmaktadır.
Karşılaştırma
5 yıllık bir dönem süresince, HRT kullanmayan 50'li yaşlardaki 1000 kadından ortalama 8 kadın inme geçirmektedir. 5 yıllık bir dönem süresince, HRT kullanan 50'li yaşlardaki 1000 kadından ortalama 11 kadın inme geçirmektedir (yani, 1000 kadında 3 ekstra vaka).
Açıklanamayan şiddetli bir baş ağrınız veya migreniniz (görme bozukluğunun da eşlik edebileceği) olursa:
- Derhal doktorunuza gidiniz.
- Doktorunuz alabilirsiniz diyene kadar daha fazla HRT almayınız.
Bu durum, felcin bir belirtisi olabilir.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
DUPHASTON'un yiyecek ve içecek ile kullanılması
DUPHASTON'u yiyecek ile birlikte veya tek başına alabilirsiniz.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Belirli progestojenleri alan annelerin çocuklarında hipospadias (peniste açıklık içeren bir doğum kusurudur) ile ilgili artan bir risk olabilir. Ancak, bu artan risk, henüz kesin değildir. 9 milyondan fazla hamile kadın DUPHASTON kullanmıştır. Bugüne kadar, hamilelik süresince DUPHASTON almanın zararlı olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır..
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emziriyorsanız, DUPHASTON almayınız. DUPHASTON'un anne sütüne geçip geçmediği ve çocuğu etkileyip etkilemediği bilinmemektedir. Başka progestojenler ile yapılan çalışmalar, bu maddelerin küçük miktarlarda anne sütüne geçtiğini göstermektedir.
Araç ve Makine Kullanımı
DUPHASTON'u aldıktan sonra biraz uyku hali veya baş dönmesi hissedebilirsiniz. Bu durumun oluşması, ilacı aldıktan sonra, ilk birkaç saat içinde daha olasıdır. Bu durum oluşursa, herhangi bir araç veya makina kullanmayınız. Araç veya makine kullanmadan önce, DUPHASTON'un sizi nasıl etkilediğini görmek üzere bekleyiniz.
DUPHASTON'un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
DUPHASTON süt şekeri (laktoz) içerir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz. Bu, galaktoz intoleransı, Lapp laktaz eksikliği veya glikoz-galaktoz malabsorpsiyonu gibi vücudun laktozu nasıl kullandığını etkileyen nadir kalıtımsal problemleri içerir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
Özellikle, aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız, doktorunuza veya eczacınıza söyleyin. Bunlar, DUPHASTON'un etkisini azaltabilen veya düzensiz kanamaya neden olabilen ilaçlardır:
- Sarı kantaron (St. John's Wort) içeren bitkisel ilaçlar.
- Sara (epilepsi) için ilaçlar-fenobarbital, karbamazepin, fenitoin, primidon vb.
- Enfeksiyonlar için ilaçlar-rifampisin vb.
- HIV enfeksiyonu (AIDS) için ilaçlar-ritonavir, nevirapin, efavirenz vb.
- Hepatit C (karaciğerde hastalık oluştıran bir virüs) için ilaçlar.
Yukarıdakilerden herhangi biri sizin için geçerliyse (veya emin değil iseniz), HRT almadan önce doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.