İlacın hangi hekimler tarafından reçete edilebileceği, ilaç raporunun hangi branş hekimleri
tarafından yazılabileceği ile raporların hangi sağlık kurumlarınca düzenlene bileceği
bilgilerine aşağıda yer alan sekmelere tıklayarak ulaşabilirsiniz.
-
Rapor düzenleyebilecek
branşlar:
Üç deri ve zührevi hastalıkları uzman hekimi
-
Rapora istinaden reçete
düzenleyebilecek branşlar:
Deri ve zührevi hastalıkları uzman hekimleri
-
Rapor düzenleyebilecek
sağlık
kurumları:
ÜÇÜNCÜ BASAMAK RESMI SAĞLIK HIZMET SUNUCULARI
-
-
Açıklama: a) Abrositinib veya upadasitinib tedavilerinden en az birini 12 hafta süre ile kullanmış olmasına rağmen yanıt vermeyen veya bu tedavileri tolere edemeyen veya bu ilaçların kontrendike olduğu 18 yaş ve üzeri orta ve şiddetli atopik dermatitli hastalarda, bu durumların sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşuluyla tedaviye başlanması halinde bedelleri Kurumca karşılanır.
b) Ancak iki aydan uzun süreli sistemik kortikosteroid ve siklosporin kullanımından yarar görmeyen veya bu ilaçları tolere edemeyen veya bu ilaçların kontrendike olduğu ve aşağıda belirtilen risk faktörlerinden en az birine sahip olan 18 yaş ve üzeri orta ve şiddetli atopik dermatitli hastalarda bu durumların sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşuluyla tedaviye Dupilumab ile başlanması halinde bedelleri Kurumca karşılanır.
1) Aktif veya latent tüberküloz enfeksiyonu,
2) Hepatit B veya C enfeksiyonu,
3) Son 5 yılda malignite hikayesi (non melanom deri kanseri hariç), veya artmış kanser riski
4) HIV enfeksiyonu,
5) Karaciğer yetmezliği (Child Pugh C) veya böbrek yetmezliği (GFR <30),
6) Arteriyel veya venöz tromboemboli öyküsü,
7) Tromboza eğilim ya da trombofili varlığı,
8) 65 yaş ve üzeri kişiler.
(2) 16 haftalık ilaç kullanım süresi sonunda tedavi başlangıcına göre aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması durumunda tedaviye devam edilebilir;
1) EASI skorunda en az %50 azalma,
2) Dermatoloji Yaşam Kalite İndeksinde en az 4 puanlık azalma,
3) Pruritus NRS skorunda en az 3 puanlık düşüş.
Yukarıdaki kriterlerin hiçbirinin sağlanamaması durumu tedavide yanıtsızlık olarak değerlendirilir ve tedaviye son verilir.
Upadasitinib, abrositinib ve dupilumab birlikte kullanılamaz.
Dupilumab tedavisine yanıtsızlık durumunda dupilumab öncesinde kullanılmamış olması şartıyla abrositinib veya upadasitinib tedavilerinden herhangi birine geçilebilir.