2. EDURANT KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
EDURANT'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer:
- Rilpivirine ya da ilacın içerdiği maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz var ise (etkin madde ve yardımcı maddeler listesine bakınız).
EDURANT'ı aşağıdaki ilaçlardan herhangi biriyle birlikte KULLANMAYINIZ (Birlikte kullanım EDURANT ya da diğer ilacın etki şeklini değiştirebilir).
- Karbamazepin, okskarbazepin, fenobarbital, fenitoin (Sara nöbetlerini ve havale geçirmeyi önlemede kullanılan ilaçlar)
- Rifampisin ve rifapentin (Tüberküloz gibi bazı enfeksiyonların tedavisine yönelik ilaçlar)
- Omeprazol, esomeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol (Mide ülserleri, mide yanması ya da asit reflüsü durumunu önlemek veya tedavi etmek için kullanılan proton pompa inhibitörü ilaçlar)
- Deksametazon (iltihabi durumlar ve alerjik reaksiyonlar gibi bir çok değişik durumda kullanılan bir kortikosteroid ilaç) [Tek doz tedavi harici, ağız yoluyla ya da enjeksiyonla alınan]
- Sarı kantaron (St John's wort; Hypericum perforatum) içeren ilaçlar (Depresyon için kullanılan bitkisel bir ilaç)
Bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, doktorunuza bunların yerine verebileceği ilaçları sorunuz.
EDURANT'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
- EDURANT kullanmadan önce doktorunuzla ya da eczacınızla konuşunuz.
- EDURANT, HIV enfeksiyonunu iyileştirmez. Kandaki virüs miktarını azaltmak için kullanılan tedavinin bir parçasıdır. EDURANT alırken de her ne kadar risk etkili antiretroviral tedavi ile düşürülmüş olsa da başkalarına HIV geçirme riski bulunmaktadır. Doktorunuzla başkalarına geçirmeyi önlemek için alınabilecek önlemler hakkında konuşunuz.
- EDURANT, 65 yaş üzerinde kısıtlı sayıda hastada kullanılmıştır. Bu yaş grubundaysanız EDURANT kullanıp kullanamayacağınızı lütfen doktorunuza sorunuz.
Aşağıdaki durumları gözden geçirip sizde mevcut olup olmadığını doktorunuza söylediğinizden emin olunuz.
Eğer:
- Önceden, hepatit B ve/veya hepatit C hastalığı dahil karaciğerinizle ilgili sorunlarınız var ise ve/veya böbreklerinizle ilgili sorunlarınız varsa bunu doktorunuza söyleyiniz. Doktorunuz EDURANT kullanıp kullanamayacağınıza karar vermeden önce karaciğer veya böbrek hastalığınızın durumunu değerlendirebilir.
- Herhangi bir enfeksiyon belirtisi (örneğin ateş, ürperme, terleme) ortaya çıkarsa, hemen doktorunuzu haberdar ediniz. İlerlemiş HIV enfeksiyonu ve fırsatçı enfeksiyon geçmişi olan bazı hastalarda, önceki enfeksiyonlardan kaynaklanan iltihabi duruma ilişkin işaret ve belirtiler anti-HIV tedavisinin başlatılmasından hemen sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtilerin, vücutta belirti vermeden bulunabilen enfeksiyonlarla savaşmayı sağlayan bağışıklık yanıtındaki gelişmeden kaynaklandığı düşünülmektedir.
- Fırsatçı enfeksiyonlara ek olarak, otoimmün hastalıklar da (immün sistemin sağlıklı vücut dokusuna saldırması ile oluşan durum) HIV enfeksiyonunu tedavi etmek için alınmaya başlanan tedaviden sonra gözlenebilir. Otoimmün hastalıklar, tedaviye başladıktan aylar sonra görülebilir. Eğer enfeksiyon semptomları veya ellerde ve ayaklarda başlayıp gövdenin yukarısına doğru ilerleyen kas güçsüzlüğü, palpitasyon, tremor veya hiperaktivite gibi diğer semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, gerekli tedaviyi almak için doktorunuzu derhal bilgilendirin.
- Hayatı tehlikeye sokabilecek düzensiz kalp atışına (Torsade de Pointes) neden olacak herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza söyleyiniz.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
Çocuklar
EDURANT 18 yaş altı hastalarda kullanıma uygun değildir çünkü bu yaş grubunda yeteri kadar çalışılmamıştır.
EDURANT'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması
EDURANT'ı mutlaka bir öğün yemek ile birlikte almanız gerekir. İlacın vücudunuzda gereken düzeylere ulaşması için yemeklerle birlikte alınması gerekir. Yalnız başına bir beslenme içeceğiyle (örneğin proteinden zengin bir içecek) alınması yemekle birlikte almanın yerini tutmaz.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
Eğer hamile iseniz ya da hamile kalmayı planlıyor iseniz hemen doktorunuza söyleyiniz. Hamile kadınlar EDURANT kullanımı konusunda doktorları ile görüşmelidirler.
EDURANT ile tedavi gören çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınların uygun doğum kontrol yöntemlerini kullanması önerilir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
HIV enfeksiyonunun anne sütü ile bebeğinize geçme ihtimali bulunduğundan HIV enfeksiyonu taşıyan kadınlar bebeklerini emzirmemelidirler.
Araç ve makine kullanımı
EDURANT ile tedavi görmekte olan bazı hastalarda halsizlik, baş dönmesi veya sersemlik hali görülebilir. EDURANT almaktayken halsizlik, baş dönmesi veya sersemlik hali görülmesi durumunda araç ve makine kullanmayınız.
EDURANT'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
EDURANT, yardımcı madde olarak laktoz içerir. Doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı tahammülsüzlüğünüz olduğu söylenmişse bu ilacı almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
EDURANT'ı, HIV tedavisinde kullanılan diğer ilaçlarla birlikte almalısınız. Doktorunuz EDURANT'ı hangi HIV ilaçlarıyla bir arada kullanabileceğinizi söyleyecek ve birlikte sizin gereksinimlerinize en uygun kombinasyonun hangisi olduğuna karar vereceksiniz. Doktorunuzun önerilerini dikkatle uygulayınız.
Bazı ilaçlar EDURANT ile birlikte alındıklarında, EDURANT'ın vücudunuzdaki miktarlarını değiştirebilir.
Halihazırda herhangi bir ilaç alıyorsanız, yakın zamanda aldıysanız ya da alacaksınız doktorunuza ya da eczacınıza söyleyiniz.
Delavirdin, efavirenz, etravirin ve neviparin gibi diğer non-nükleozid revers transkriptaz inhibitörleri (NNRTI'ler) ile EDURANT'ın bir arada kullanımı önerilmez.
EDURANT ile aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini birlikte kullanmanız durumunda EDURANT ya da bu ilaçların etkilerinde değişiklik olabilir.
Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz:
- Rifabutin (bazı bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılır). Eğer EDURANT alırken bu ilacı alacaksanız, "3. EDURANT nasıl kullanılır (18 yaş üzerinde)" bölümünü dikkatle okuyunuz.
- Klaritromisin, eritromisin (antibiyotikler).
- Simetidin, famotidin, nizatidin, ranitidin (mide ülserleri, mide yanması ya da asit reflüsü durumunu önlemek veya tedavi etmek için kullanılan H2 reseptör antagonisti ilaçlar). Eğer bu ilaçları alıyorsanız "3. EDURANT nasıl kullanılır (18 yaş üzerinde)" bölümünü dikkatle okuyunuz.
- Antasitler (örneğin alüminyum / magnezyum hidroksit, kalsiyum karbonat gibi mide asidi ile oluşan hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar). Eğer bu ilaçları alıyorsanız "3. EDURANT nasıl kullanılır (18 yaş üzerinde)" bölümünü dikkatle okuyunuz.
- Metadon (uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde kullanılan bir ilaç)
- Dabigatran eteksilat (kanı sulandırmada kullanılan bir ilaç)
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandıysanız lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında mutlaka bilgi veriniz.
EDURANT her tablette 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez”.