3. FERROZİNC nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz / uygulama sıklığı için talimatlar:
Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği durumlarda FERROZİNC'i aşağıdaki gibi kullanınız:
- Günde 1 kez 1 kapsül kullanınız.
- Yapılan kan tahlilinde, doktorunuz kan değerlerinizin normale döndüğünü söyleyinceye kadar aynı dozda kullanmaya devam ediniz.
- Doktor tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde belirtilen dozlarda kullanınız.
Uygulama yolu ve metodu:
FERROZİNC sadece ağızdan kullanım içindir.
Yemeklerden en az 1 saat önce veya 2 saat sonra kullanılabilir.
Değişik yaş grupları:
Yaşlılarda kullanımı:
FERROZİNC'in yaşlı hastalardaki kullanımına ilişkin ek bilgi bulunmamaktadır.
Özel kullanım durumları:
Böbrek/Karaciğer yetmezliği:
FERROZİNC'i böbrek ve karaciğer yetmezliği durumunda kullanmayınız.
Eğer FERROZİNC'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla FERROZİNC kullandıysanız:
FERROZİNC'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Kapsülün aşırı dozda alınması halinde içerdiği demire bağlı olarak aşağıdaki belirtiler görülebilir:
- Ağız yoluyla alındıktan sonra 6 saate kadar olan ilk aşamada çoğunlukla mide-bağırsak zehirlenmesi, aşırı bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal meydana gelir. Ayrıca hematemez (kan kusma) ve rektal (makat bölgesinde) kanama görülebilir. Tansiyon düşüklüğü, taşikardi (kalp atım hızının artması), kanda asit miktarının artması, kan şekerinin yükselmesi ve halsizlikten komaya (insanın çevresine cevap veremediği derin bilinçsizlik hali) kadar değişen aralıkta belirtiler görülebilir. Hafif ve orta şiddette zehirlenme yaşayan hastalar genellikle bu aşamaya ilerlemez.
- 6 ila 24 saat sonra ikinci aşamada geçici iyileşme görülebilir.
- 12 ila 48 saat arasında görülen üçüncü aşamada şok, kanda asit miktarının artışı, konvülsiyonlar (nöbetler), koma (insanın çevresine cevap veremediği derin bilinçsizlik hali), karaciğer hasarı ve sarılık, kan şekerinin düşmesi, koagülasyon (kan pıhtılaşması) bozuklukları, oligüri (günlük idrar miktarında azalma) ya da böbrek yetmezliği ve akciğer ödemi ile birlikte gastrointestinal toksisite (mide-bağırsak zehirlenmesi) tekrar görülür. Ayrıca şiddetli halsizlik ve miyokardiyal disfonksiyon (kalbin kasılma fonksiyonunda bozukluk) yaşanabilir.
- Dördüncü aşama ağız yoluyla alımdan birkaç hafta sonra görülebilir ve sindirim sisteminde tıkanıklıklar ve muhtemelen geç karaciğer hasarı oluşabilir.
- Uzun süre ve aşırı dozda alınmasıyla hemosiderozis (demir depolama bozukluğu) görülür. Demir birikimine bağlı karaciğer sirozu ve bir çeşit pankreas hastalığı olan pankreatik fibrozis gelişebilir.
- 6 yaş altı çocuklarda demir içeren ürünlerin yanlışlıkla 60 mg/kg dozunda (3/4 kapsül/kg) alınması/yutulması fatal (ölümcül) zehirlenmelere yol açar. Bu nedenle bu ilaçları çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayınız. Aşırı dozda alınması durumunda derhal doktorunuzu ya da Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM)' ni arayınız.
Kapsülün aşırı dozda alınması halinde içerdiği çinkoya bağlı olarak aşağıdaki belirtiler görülebilir:
Çinko sülfat doz aşımı durumunda korozif (aşındırıcı) etki gösterir. Doz aşımı belirtileri korozyon (aşınma), ağız ve mide dış yüzeyini kaplayan mukoz membranın inflamasyonu (iltihabı) şeklinde olup mide ülserasyonunu (yaralanmasını) takiben perforasyon (delinme) görülebilir.
İnsanlarda uzun süreli çinko kullanımına bağlı çinko zehirlenmesi tespit edilmemiştir.
FERROZİNC'i kullanmayı unutursanız
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
Daha sonraki normal alım saatine göre önerilen dozda yeniden almaya devam ediniz.
FERROZİNC ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
Bulunmamaktadır.