4. OLASI YAN ETKİLER NELERDİR?
Tüm ilaçlarla olduğu gibi GIOTRIF de yan etkilere yol açabilir, ancak bu yan etkiler herkeste ortaya çıkmaz.
Aşağıdakilerden biri olursa GIOTRIF kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Eğer, sizde alerjik veya anafilaktik reaksiyonlar (yan etkiler) (kurdeşen, şişlik, kaşıntı, kızarıklık gibi cilt bulguları, boğazda tıkanma, nefes alamama, öksürük gibi solunum bulguları) ortaya çıkarsa, ilacı kesiniz ve derhal doktorunuza veya en yakın hastanenin acil servisine başvurunuz.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin GIOTRIF'e karşı alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Aşağıdaki ciddi yan etkilerden herhangi biri sizde ortaya çıkarsa, DERHAL doktorunuza bildiriniz. Bazı durumlarda doktorunuz tedavinize ara verme, dozunuzu azaltma veya GIOTRIF tedavisine son verme gereğini duyabilir:
- İshal (çok yaygın)
2 günden daha uzun süren ishal veya daha şiddetli ishal sıvı kaybına (yaygın)kan potasyum düzeyinizde düşmeye (yaygın) ve böbrek fonksiyonlarınızda kötüleşmeye (yaygın) yol açabilir. İshal tedavi edilebilir. İshalin ilk belirtileri ortaya çıkar çıkmaz çok miktarda sıvı içiniz. Derhal doktorunuzla temasa geçiniz ve mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde uygun ishal tedavisine başlayınız. GIOTRIF kullanmaya başlamadan önce ishal ilacınızın elinizin altında hazır olmasını sağlayınız.
- Cilt döküntüsü (çok yaygın)
Döküntüleri erken tedavi etmek önemlidir. Eğer derinizde döküntü başlarsa derhal doktorunuza bildiriniz. Eğer döküntü tedavisinden sonuç alamaz iseniz ve döküntüler daha da şiddetlenirse (Örneğin, derinizde soyulma veya içi sulu kabarcıklar olursa) doktorunuzu derhal bilgilendirmeniz gerekir. Bu durumda doktorunuz GIOTRIF tedavinizi durdurmaya karar verebilir. Döküntüler güneşle temas eden bölgelerde ortaya çıkabilir veya daha kötüye gidebilir. Güneşten korunmak için koruyucu kıyafetler ve güneşten koruyucu kremler kullanmanız önerilir.
- Akciğerlerin iltihaplanması (yaygın olmayan)
Bu durum “interstisyel akciğer hastalığı” olarak adlandırılır. Eğer yeni veya aniden kötüye giden bir nefes darlığı ortaya çıkarsa, vakit geçirmeden doktorunuza başvurunuz. Bu durum, öksürük veya ateş ile birlikte görülebilir.
- Gözlerinizin tahriş olması veya iltihaplanması
Gözlerinizde tahriş veya iltihap ortaya çıkabilir (konjunktivit/keratokonjunktivit yaygın olarak ve keratit yaygın olmayan sıklıkta ortaya çıkar). Eğer aniden ortaya çıkan veya daha kötüye giden gözde ağrı veya kızarma veya göz kuruluğu gibi göz belirtileri varsa, doktorunuza bildiriniz.
Bu yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız derhal doktorunuza haber veriniz.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın : 10 hastadan birden fazlasında görülebilir.
Yaygın : 10 hastadan 1'ine kadarını etkileyebilir.
Yaygın olmayan : 100 hastadan 1'ine kadarını etkileyebilir.
Seyrek : 1.000 hastadan 1'ine kadarını etkileyebilir.
Çok seyrek : 10.000 hastanın birinden az görülebilir.
Sıklığı bilinmeyen : Eldeki veriler ile belirlenemeyecek kadar az hastada görülebilir.
- Ağızda ağrı ve iltihaplanma
- Tırnak enfeksiyonu
- İştah azalması
- Burun kanaması
- Bulantı
- Kusma
- Kaşıntı
- Kuru cilt
Yaygın
- El ve ayak derinizde ağrı, kızarıklık, şişme veya soyulma
- Kan testlerinde karaciğer enzim (aspartat aminotransferaz ve alanin aminotransferaz) düzeylerinin yükselmesi
- Mesane yüzeyini kaplayan tabakanın iltihaplanması ile birlikte, idrar yapma sırasında yanma hissi, sık idrar yapma ve acil idrara çıkma ihtiyacı (sistit)
- Tat duyusunda anormallikler (disguzi)
- Mide ağrısı, sindirim güçlüğü, mide ekşimesi
- Dudaklarda iltihaplanma
- Kilo kaybı
- Burun akması
- Kaslarda kasılmalar
- Ateş
- Tırnak problemleri
Yaygın olmayan
- Pankreas iltihaplanması (pankreatit)
- Mide veya bağırsak duvarınızda bir yırtılma oluşması (gastrointestinal perforasyon)
Seyrek
- Ciltte şiddetli yayılmış şekilde içi sıvı dolu kabarcıkların oluşması veya cildin soyulması (Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekroliz denilen durumların belirtisi olabilir)
Yan etkilerin raporlanması:
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.