3. GYNODEL NASIL KULLANILIR?
Doktorunuz tarafından başka şekilde önerilmedikçe bu talimatları takip ediniz.
Uygun kullanım ve doz/uyguiama sıklığı için talimatlar:
Parkinson hastalığı için tedavi oluyorsanız
Tedavinize uyum sağlamanız açısından ilk hafta tercihen akşamları 1/2 tablet alınız. Doktorunuz tedaviye verdiğiniz cevaba göre GYNODEL dozunu yavaş yavaş artırabilir. Doz artışlarınızı haftalık olarak, günlük dozunuzu 1/2 tablet artırınız. Tedaviye yeterli cevaba 6-8 hafta içerisinde ulaşabilirsiniz.
Hastalığınızın tedavisinde GYNODEL tek başına veya başka ilaçlarla birlikte verilebilir. Günlük maksimum dozu 4 ila 12 tablet arasındadır.
Tedavinizde bir diğer Parkinson ilacı olan levodopa içeren bir ürün kullanıyorsanız, tedavinize GYNODEL eklendiğinde doktorunuz levodopa dozunu azaltmanızı önerebilir.
Prolaktinoma için tedavi oluyorsanız
Tedaviye günde 2-3 defa 1/2 tablet ile başlayınız. Doktorunuz kandaki prolaktiır hormon düzeyinize göre GYNODEL dozunu kademeli olarak artırmanızı söyleyecektir. Günlük maksimum doz 12 tablettir.
Akromegali için tedavi oluyorsanız
Tedaviye günde 2-3 defa 1/2 tablet ile başlayınız. Doktorunuz tedaviye verdiğiniz cevaba ve olası yan etkilere göre GYNODEL tedavi dozunuzu kademeli olarak 4 ila 8 tablete kadar artırmanızı söyleyebilir.
Erkeklerde hiperproiaktinemi için tedavi oluyorsanız
Tedaviye günde 2-3 defa 1/2 tablet ile başlayınız. Doktorunuz tedaviye verdiğiniz cevaba ve olası yan etkilere göre GYNODEL tedavi dozunuzu kademeli olarak 2 ila 4 tablete kadar artırmanızı söyleyebilir.
Adet (menstrüel siklus) bozuldukları, kadınlarda kısırlık için tedavi oluyorsanız
Tedaviye günde 2-3 defa 1/2 tablet ile başlayınız. Yeterli etki elde edilmezse doktorunuz günde 2-3 defa 1 tablet almanızı söyleyebilir. Tedaviye adet bozukluklarınız düzelinceye ve yumurtlama (ovülasyon) sağlanıncaya kadar devam ediniz. Gerektiğinde doktorunuz belirtilerin yeniden ortaya çıkmasını önlemek için düzeldikten sonra birkaç adet dönemi daha tedaviye devam etmenizi isteyebilir.
Laktasyonun tıbbi nedenlerle engellenmesi için tedavi oluyorsanız
Tıbbi bir neden olmaksızın GYNODEL kullanmayınız.
Tedaviye ilk gün sabah ve akşam 1/2 tablet ile başlayınız. Daha sonra 14 gün (2 hafta) boyunca günde 2 defa 1 tablet alınız. Bazen tedavinizin kesilmesinden 2-3 gün sonra göğüslerinizden hafif bir süt salgısı gelebilir. Bu durumda tedavinizi aynı dozla bir hafta daha uzatmanız bunun kaybolmasını sağlayabilir.
Başlangıç aşamasındaki lohusalık dönemi meme iltihabı (puerperal mastit) için tedavi oluyorsanız
Tedaviye ilk gün sabah ve akşam 1/2 tablet ile başlayınız. Daha sonra 14 gün (2 hafta) boyunca günde 2 defa 1 tablet alınız. Gerektiğinde doktorunuz tedavinize bir antibiyotik ekleyebilir.
GYNODEL ağız yolundan kullanım içindir; her zaman bir miktar yiyeceklerle birlikte bir miktar suyla alınız.
Çocuklarda kullanımı:
Çocuk hastalarda GYNODEL’in güvenliliği ve etkinliği sadece 7 yaş ve üzerinde çocuk ve ergenlerdeki prolaktinoma ve akromegalisi olan hastalarda belirlenmiştir. Diğer kullanım alanlarında (Parkinson, erkeklerde hiperproiaktinemi, adet bozuklukları ve kısırlık, laktasyonun engellenmesi) GYNODEL'i kullanmayınız.
Prolaktinoma:
7 yaşından büyük çocuklarda tedaviye günde 2-3 defa 1/2 tablet ile başlayınız. 7 ila 12 yaş çocuklarda önerilen günlük maksimum doz 2 tablettir. Ergenlerde (13-17 yaş) önerilen maksimum günlük doz 8 tablettir.
Akromegali:
7 yaşından büyük çocuklarda tedaviye günde 2-3 defa 1/2 tablet ile başlayınız. 7 ila 12 yaş çocuklarda önerilen günlük maksimum doz 4 tablettir. Ergenlerde (13-17 yaş) önerilen maksimum günlük doz 8 tablettir.
Yaşlılarda (65 yaş ve üzeri) kullanımı:
GYNODEL dozu ve kullanımı genelde erişkinlerdeki gibidir. Ancak doktorunuz birlikte kullandığınız ilaçlar var ise veya eşlik eden başka bir hastalığınız var ise tedavinize düşük dozlarla başlamanızı söyleyecektir.
Karaciğer yetmezliği:
Karaciğer işlevlerinde bir bozukluğunuz var ise doktorunuz daha düşük dozlarla tedavinizi düzenleyebilir.
Eğer GYNODEL'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleminiz var ise, doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla GYNODEL kullandıysanız:
GYNODEL ’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
Eğer kullanmanız gerekenden daha fazla GYNODEL kullandıysanız ilacın istenmeyen etkileri ve şiddeti artabilir. Gözlenen belirtiler, bulantı, kusma, baş dönmesi, kan basıncında düşme, kalp atışlarının hızlanması, sersemlik, uyku hali, aşırı halsizlik ve varsanılardır.
Doz aşımında, size ağız yolundan aktif kömür verilebilir ve eğer çok yakın zamanda almışsanız mideniz yıkanabilir.
Akut zehirlenmenin tedavisi belirtilerinize yönelik olacaktır. Kusma ve varsamlarmız için metoklopramid içeren bir ilaç kullanmanız gerekebilir.
GYNODEL’ı kullanmayı unutursanız:
Eğer GYNODEL almayı unutursanız, unuttuğunuzu fark eder etmez bu dozu alın ve sonraki dozu her zamanki saatte alınız. Unuttuğunuzu farkettiğinizde, sonraki doz saatine yaklaştıysanız, o zaman unuttuğunuz dozu atlayınız.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
GYNODEL ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler:
Kullanımına birdenbire son verildiğinde, Nöroleptik Malign Sendrom denen bir tabloyu taklit eden durum oluşabilir. Genellikle antipsikotik adı verilen ilaçlan alan hastalarda gözlenen çok nadir bir durumdur. Tipik belirtileri kaslarda sertlik veya katılık, zihinsel durumda değişme ve vücut ısısının aşırı yükselmesidir (hipertermi). Eğer bu belirtileri hissederseniz GYNODEL kullanmayı durdurunuz ve doktorunuza söyleyiniz.