4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, HEPATUBEX'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir. HEPATUBEX Jel uzun dönemli kullanımları da dahil, genellikle iyi tolere edilir. En yaygın rastlanan yan etkiler uygulama yerinde görülen lokal etkilerdir.
Yan etkilerin değerlendirilmesi, aşağıdaki sıklık verilerine dayanmaktadır.
Çok yaygın : Tedavi edilen 10 kişide 1'den daha fazla Yaygın : Tedavi edilen 100 kişide 1'den daha fazla ve 10 kişide 1'den az Yaygın olmayan : Tedavi edilen 1000 kişide 1 'den daha fazla ve 100 kişide 1'den az Seyrek : Tedavi edilen 10.000 kişide 1'den daha fazla ve 1000 kişide 1'den az Çok seyrek : İzole vakalar dahil olmak üzere tedavi edilen 10.000 kişide 1 veya daha az Bilinmiyor : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor. |
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Bilinmiyor:
- Aşırı duyarlılık (Alerjik reaksiyonlar) belirtileri; yüzde, ağızda, dudakta, dilde ve boğazda şişme, nefes darlığı, ürtiker, ateş v.b.
- Bunlann hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
- Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
Yaygın:
- Kaşıntı,
- Kızarıklık,
- Damarların genişleyerek ciltte görünür hale gelmesi (telenjiektazi),
- Çukur şeklinde yara izleri
Yaygın olmayan:
- Ciltte renk koyulaşması,
- Cildin incelmesi (deri atrofisi)
Bilinmiyor:
- Kurdeşen (ürtiker),
- Cilt tahrişi,
- İçi cerahat dolu deri kabartıları,
- Ciltte yangı,
- Ciltte yanma,
- Şişme,
- Uygulama yerinde ağrı hissi,
- Ciltte gerginlik hissi,
- İçi cerahat dolu deri kabartıları nedeniyle kızarıklık,
- Uyuşma, karıncalanma (parestezi),
- Temasla ortaya çıkan deri hastalığı (kontak dermatit),
- Uygulama bölgesinde soyulma
Bunlar HEPATUBEX'in hafif yan etkileridir.
Genel olarak, HEPATUBEX, uzun dönemli kullanımı da dahil olmak üzere oldukça iyi tolere edilir. Yaygın olarak görülen kaşıntı, cildin iyileşme süreci ile nedeniyledir ve genellikle tedavinin kesilmesini gerektirmez.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan "İlaç Yan Etki Bildirimi" ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.