İlacın hangi hekimler tarafından reçete edilebileceği, ilaç raporunun hangi branş hekimleri tarafından yazılabileceği ile raporların hangi sağlık kurumlarınca düzenlene bileceği bilgilerine aşağıda yer alan sekmelere tıklayarak ulaşabilirsiniz.
-
Rapor düzenleyebilecek
branşlar:
Tüm Uzman Hekimler
-
Rapora istinaden reçete
düzenleyebilecek branşlar:
Tüm Uzman Hekimler
-
Rapor düzenleyebilecek
sağlık
kurumları:
TÜM SAĞLIK KURULUŞLARI
-
-
Açıklama: Birer aylık dozda reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır.
Hepatit B immünglobulini (HBIg)'nin, Hepatit B virüs yüzey antijeni (HbsAg) taşıyan hastalarda karaciğer transplantasyonu sonrası enfeksiyon profılaksisi endikasyonunda belirlenen risk grubuna göre aşağıdaki durumların rapor/reçetede belirtilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır.
a) Risk grupları ve kriterleri aşağıda yer almaktadır:
1) Yüksek risk grubu hastalar;
a) Karaciğer nakli öncesi HBV DNA pozitif olan veya
b) Karaciğer nakli öncesi HBeAg pozitif olan veya
c) Karaciğer nakli öncesi hepatoselüler kanseri bulunan veya
ç) Delta virüs veya HIV ile ko-enfekte olan veya
d) Karaciğer nakli öncesi antiviral tedaviye direnç öyküsü ya da uyumsuzluğu olanlardır.
2) Düşük risk grubu hastalar; karaciğer nakli öncesi HBV DNA negatif olanlardır.
b) Karaciğer naklinin anhepatik fazında; yüksek risk grubu hastalarda 10.000 IU, düşük risk grubu hastalarda 5.000 IU HBIg kullanılması halinde bedelleri Kurumca karşılanır.
c) Düşük ve yüksek risk grubundaki hastalara karaciğer naklinden sonra;
1) 7 gün boyunca her gün 2.000 IU HBIg kullanılabilir. Nakilden 7 gün sonra HBsAg ve AntiHBs düzeylerine bakılır. HBsAg negatif olması durumunda ve/veya AntiHBs düzeyi>100 IU/l ise aylık 2.000 IU HBIg idame tedavisi uygulamasına geçilir.
2) Nakilden 7 gün sonra HBsAg pozitif olması durumunda ve/veya AntiHBs düzeyi< 100IU/l 7 gün boyunca her gün 2.000 IU HBIg kullanılabilir. Nakilden 14 gün sonra AntiHBs düzeylerine yeniden bakılır. AntiHBs düzeyi>100 IU/1 ise aylık 2.000 IU HBIg idame tedavisi uygulamasına geçilir.
3) Nakilden 14 gün sonra AntiHBs düzeyinin<100 IU/1 olması halinde 7 gün boyunca her gün 2.000 IU HBIg kullanılabilir. Bu sürenin de sonunda AntiHBs düzeyinden bağımsız olarak aylık 2.000 IU HBIg idame tedavisi uygulamasına geçilir.
4) Nakilden 14 gün sonra HBsAg negatif ve AntiHBs düzeyi>100 IU/l ise aylık 2.000 IU SC HBIg idame tedavisi uygulamasına geçilebilir. Bu sürenin de sonunda AntiHBs düzeyinden bağımsız olarak aylık 2.000 IU SC HBIg idame tedavisi uygulamasına geçilir
ç) HBIg idame tedavileri için düzenlenen her reçetede HBsAg veya HBV DNA sonuçları yer almalıdır;
1) HBsAg veya HBV DNA sonucunun pozitif olması durumunda HBIg tedavisi sonlandırılır.
2) Düşük risk grubu hastalarda her halukarda karaciğer naklinden 1 yıl, yüksek risk grubu hastalardan karaciğer nakli öncesi hepatoselüler kanseri bulunan hastalarda karaciğer naklinden 10 yıl, diğer yüksek risk grubu hastalarda karaciğer naklinden 5 yıl sonra HBIg tedavisi sonlandırılır. Delta virüs veya HIV ile ko-enfekte olan hastalarda ise karaciğer naklinden sonra ömür boyu HBIg tedavisi devam eder.