2. JODİD'İ KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
JODİD'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
- tiroid hormonlarını aşırı üretiyorsanız,
- tiroid bezinizde kontrolsüz hormon üreten belli nodüller ya da alanlar varsa (otonom adenom, lokal ya da yaygın tiroid otonomisi),
- iyoda ya da yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz (aşırı duyarlılığınız) varsa.
JODİD'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
- Önceden tiroid bezinizin fazla çalışması söz konusuysa ya da guatrınız olmuşsa, JODİD kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışınız. Doktorunuzun, tiroid bezinizde fonksiyon bozukluğu olup olmadığını kontrol etmesi gerekecektir.
- Nodüllü guatrınız varsa, aynı durum geçerlidir. Yalnızca, sıcak nodülünüz varsa günde 150 mikrogramdan fazla JODİD kullanmamanız önerilir.
- Radyoiyot ile tedavi ya da test uygulanacağı zaman, doktorunuza JODİD kullandığınızı söyleyiniz.. JODİD, radyoiyodun etkisini değiştirebileceğinden doktorunuz kısa bir süre için JODİD kullanmayı bırakmanızı isteyebilir.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
JODİD'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
JODİD'i tercihen kahvaltıdan sonra tok karnına, bir miktar suyla birlikte çiğnemeden yutunuz.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamilelik döneminde JODİD kullanımına devam edilmelidir. Sizi düzenli izleyen doktorunuzla temasa geçiniz. Doktorunuz beslenme ile aldığınız iyot miktarına göre JODİD dozunuzu ayarlayacaktır.
Önerilen dozdan daha fazla almadığınızdan emin olunuz çünkü hamilelik sırasında JODİD'in çok yüksek dozları, doğmamış bebeğinizin tiroid bezine zarar verebilir. Bu nedenle birlikte kullandığınız diğer besin desteklerinin (örneğin vitaminler) iyot içeriğini de dikkate alınız. Emin değilseniz doktorunuz ile kontrol ediniz..
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız..
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme döneminde JODİD kullanmaya devam etmeniz önerilir. Doktorunuz, gıda ile aldığınız iyot miktarına göre almanız gereken JODİD dozunu söyleyecektir. JODİD kullanıyorsanız ve bebeğinizi sadece anne sütü ile besliyorsanız, bebeğiniz anne sütüyle yeterli iyot alacağından ek iyot takviyesine gerek duymayacaktır.
Önerilen dozdan daha fazla almadığınızdan emin olunuz çünkü emzirme döneminde JODİD'in çok yüksek dozları, yenidoğan bebeğinizin tiroid bezine zarar verebilir. Bu nedenle birlikte kullandığınız diğer besin desteklerinin (örneğin vitaminler) iyot içeriğini de dikkate alınız. Emin değilseniz doktorunuz ile kontrol ediniz.
Araç ve makine kullanımı
JODİD'in araç ve makine kullanma üzerine etkisi yoktur.
JODİD'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
JODID laktoz içerdiğinden; eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız (dayanıksızlığınız) olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz..
Diğer ilaçlarla birlikte kullanımı
Aşağıdaki ilaçlardan birini kullanıyorsanız doktorunuza söyleyiniz; bu ilaçlar JODİD'in etkisini azaltabilir ve guatra neden olabilir:
- antitiroid ilaçları (tiroid hormonlarının aşırı üretimini tedavi etmek için kullanılan ilaçlar),
- perklorat, tiyosiyanat ya da tiroid tarafından JODİD alımını engelleyen diğer ilaçlar,
- yüksek dozlarda JODİD ile birlikte lityum (örneğin, depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlarda bulunur).
Tiroid fonksiyonunu uyaran belli hormonları (Tirotropin, TSH) kullanıyorsanız doktorunuza söyleyiniz; bunlar JODİD'in etkisini artırabilir.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz.