4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi KAFESİT'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Bununla birlikte, bu yan etkileri erken doğan bebeklerde sıklıkla rastlanan sorunlardan ve hastalıktan kaynaklanan sorunlardan ayırt etmek zordur.
Aşağıdakilerden biri olursa, KAFESİT'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Bilinmiyor
- Kanlı dışkı ile birlikte seyreden ciddi barsak hastalığı (nekrotizan enterokolit)
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri bebeğinizde mevcut ise, bebeğinizin KAFESİT'e karşı ciddi alerjisi var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmasına gerek olabilir.
Yan etkiler görülme sıklıklarına göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılmıştır:
Çok yaygın Yaygın Yaygın olmayan Seyrek Çok seyrek Bilinmiyor |
: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir. : 10 hastanın 1'inden az, fakat 100 hastanın 1'inden fazla görülebilir. : 100 hastanın 1'inden az, fakat 1.000 hastanın 1'inden fazla görülebilir. : 1.000 hastanın 1'inden az, fakat 10.000 hastanın 1'inden fazla görülebilir. : 10.000 hastanın 1'inden az görülebilir. : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor. |
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Yaygın
- Uygulama yerinde bölgesel iltihabi reaksiyonlar
- Hızlı kalp atımı gibi kalple ilgili bozukluklar (taşikardi)
- Kan veya serum şeker düzeylerinde değişiklikler (hiperglisemi)
Yaygın olmayan
- Merkezi sinir sisteminin uyarılması; örneğin nöbetler
- Düzensiz kalp atımı gibi kalple ilgili bozukluklar (aritmi)
Seyrek
- Alerjik reaksiyonlar
Bilinmiyor
- Kan enfeksiyonları (sepsis)
- Kan veya serum şeker düzeylerinde değişiklikler (hipoglisemi), gelişme geriliği, beslenme duyarlılığı
- Merkezi sinir sisteminin uyarılması örneğin; irritabilite (uyarıya aşırı duyarlılık hali), sinirlilik ve huzursuzluk; beyin hasarı
- Ağır işitme
- Mide suyunun sık sık ağza gelmesi
- İdrar miktarında artış ve idrarda sodyum ve kalsiyum miktarlarında artış
- Kan testlerinde değişiklikler (uzamış tedavi sonrası hemoglobin (kanda oksijen taşıyan protein) düzeylerinde azalma ve tedavinin başlangıcında tiroid hormonunda azalma)
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.