4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, KLOMEN'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır.
Çok yaygın Yaygın Yaygın olmayan Seyrek Çok seyrek Bilinmiyor |
: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir. : 10 hastanın 1'inden az, fakat 100 hastanın 1'inde veya 1'inden fazla görülebilir. : 100 hastanın 1'inden az, fakat 1.000 hastanın 1'inde veya 1'inden fazla görülebilir. : 1.000 hastanın 1'inden az, fakat 10.000 hastanın 1'inde veya 1'inden fazla görülebilir. : 10.000 hastanın 1'inden az görülebilir. : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor. |
Aşağıdakilerden biri olursa, KLOMEN'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz.
- Alerjik bir reaksiyonunuz varsa. Belirtiler, şunları içerebilir: döküntü, yutma veya solunum problemleri, dudakların, yüzün, boğazın veya dilin şişmesi
- Uyuşukluk, zayıflık veya vücudunuzun bir tarafında felç, geveleyerek konuşma, aniden bulanık görme, konfüzyon veya dengesizlik varsa. Bunlar inme belirtileri olabilir.
- Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
- Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin KLOMEN'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
- Yumurtalıkların fazla uyarılması.
- Bu pelvis, mide veya baldırda ağrıya, şişme veya şişme hissine, idrar kaçırmaya, nefes almada zorluğa veya kilo artışına neden olabilir. Eğer bunlar olur ise, doktorunuz KLOMEN dozunu düşürebilir.
- Bulanık görme veya gözlerin önünde parlama veya lekeler. Bu semptomlar genellikle iyileşir fakat bazı durumlarda kalıcı olabilirler. Doktorunuz size bir göz testine gönderebilir.
- Karaciğer problemleri gözlerin veya cildin sarıya dönmesine (sarılık) neden olabilir
- Ani ve şiddetli baş ağrısı
- ‘Psikoz' gibi akıl hastalıkları
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
- Adet ile birlikte ağrıların artması, ağır adet dönemleri veya dönemler arasında kanama
- Midenin alt bölümünde ağrı. Bu durum, endometriozis veya endometriozisin kötüleşmesinin, yumurtalık kanseri veya büyümüş yumurtalıkların bir işareti olabilir.
- Rahim içini kaplayan tabakanın incelmesi.
- Kan yağ düzeylerinde artış (hipertrigliseridemi), aynı zamanda pankreas iltihabına neden olur.
- Karnın orta üst veya sol üst bölümünde ağrı. Bu durum, pankreas (pankreatit) iltihabının bir belirtisi olabilir.
- Gözdeki bulutlu mercekler (katarakt)
- Öfke krizi, baygınlık hissi, kafa karışıklığı ya da normalden daha gergin olmak. Ayrıca, denge sorunları veya baş dönmesi hissi (vertigo)
- Yorgun hissetmek veya uyumakta zorluk çekme (uykusuzluk), depresyon veya ruh hali veya davranışta değişiklik
- Hızlı veya düzensiz kalp atışı
- Konuşma problemleri
- Deri döküntüleri veya kaşıntı
- Hasta hissetmek veya hasta olmak
- Cildin kızarması
- Baş ağrısı
- Yüzde, göz çevresinde, dudaklarda veya dilde şişme
- Memelerde ağrı
- Saç dökülmesi veya incelmesi
- Kan testlerinde görülen karaciğer enzim düzeylerinde artış. Bu karaciğerin uygun şekilde çalışmadığı anlamına gelebilir.
- Cildinizde uyuşma veya karıncalanma (parestezi)
- Endişeli hissetme
- Her zamankinden daha gergin hissetme.
- Kısırlık ilaçları ile seyrek olarak yumurtalık kanseri bildirilmiştir. Bazı çalışmalar klomifenin uzun süreli kullanımının bu riski arttırdığını desteklemektedir. Bu yüzden önerilen tedavi süresi aşılmamalıdır.
- Yan etkileriniz ya da şikayetleriniz devam eder ise, doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.
- Bazı yan etkiler tedavi gerektirebilir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.