2. KOLESTRAN'ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
KOLESTRAN'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
- Kolestiramin veya ilacın içeriğindeki diğer maddelere karşı aşırı duyarlılığınız varsa,
- Barsak tıkanıklığı veya safra yolları tıkanıklığınız varsa.
KOLESTRAN'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Ailesinde kanda yüksek kolesterol seviyeleri olan çocuklara KOLESTRAN verileceği zaman folik asit takviyesinin de verilmesi önerilir.
KOLESTRAN'ı uzun süre ve yüksek dozda kullanıyorsanız, KOLESTRAN vücudunuzda yağda çözünür vitaminlerin (A ve D vitaminleri gibi) emilimini azaltabilir, bu nedenle, doktorunuz vitamin takviyesi almanızı önerebilir.
KOLESTRAN ile tedaviye başlamadan önce doktorunuz kolesterol seviyenizin yüksek olmasına neden olan bir hastalık olmadığından emin olmalıdır. Bu hastalıklar; stabil olmayan şeker hastalığı, tedavi edilmemiş hipotiroidi (tiroid hormonu seviyesinin düşük olması), idrarda protein bulunması (nefrotik sendrom), kanda protein seviyelerinin değişmesi (disproteinemi), obstrüktif (tıkanmaya yol açan) karaciğer hastalığı, kolesterol seviyesini yükseltebilen diğer ilaçlar ve aşırı alkol tüketimini içerebilir.
Eğer KOLESTRAN ve statin adı verilen gruba ait bir ilaç size reçete edilmişse, KOLESTRAN kullanmadan önce statine ait Kullanma Talimatını da okumalısınız.
Eğer trigliserid seviyeniz (kanda bulunan bir çeşit yağ) 3.4 mmol/l'den yüksek ise dikkatli olunuz.
KOLESTRAN, kabızlığa sebep olabilir ya da var olan kabızlığı kötüleştirebilir. Bu durum özellikle koroner kalp hastalığı (damar sertliği nedeni ile kalp damarlarının daralması) ve anjina pektoris (kalbi besleyen damarların daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs ağrısı) durumlarında önemlidir.
Eğer yutma güçlüğü veya ciddi mide-barsak hastalığınız (örn: şiddetli mide-barsak hareket bozuklukları, iltihaplı barsak hastalıkları, karaciğer yetmezliği veya önemli bir mide-barsak ameliyatı) varsa dikkatli olunuz.
KOLESTRAN'ın uzun süre kullanımı K vitamini eksikliği ile bağlantılı olan bir kanama eğilimine yol açabilmektedir. Doktorunuz K vitamini eksikliğini gidermek için uygun bir tedavi başlatacaktır.
Antikoagülan (kan pıhtılaşmasını önleyen) tedavisi görüyorsanız doktorunuza haber vermelisiniz. Safra asidi bağlayıcı ilaçlar, K vitamini emiliminde azalmaya neden olacağından ve antikoagülanların etkisinde yetersizlik gösterebileceğinden antikoagülan tedavinizin yakından takip edilmesi gerekir.
Kanda folik asit konsantrasyonu düşüklüğüne neden olabilir, ancak doktorunuz bu durumda size folik asit takviyesi yapacaktır. Bu durum özellikle ailesinde kanda yüksek kolesterol seviyeleri olan çocuklarda geçerlidir.
KOLESTRAN'ın yüksek dozlarda uzun süreli kullanımı, kan asitleştirilmesine neden olabilmektedir (hiperkloremik asidoz). Bu durum özellikle daha genç hastalarda ve uzun süreli kullanımda böbrek hasarları olan hastalarda görülmektedir.
KOLESTRAN kesildikten sonra kan dijital (kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaç) seviyesi artabilir.
KOLESTRAN kullanımı dişlerinize zarar verebilir.
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
KOLESTRAN'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması
KOLESTRAN aç veya tok karna alınabilir.
Alkol, kolesterol seviyenizi yükseltebileceğinden, alkol almadan önce doktorunuza danışınız.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, doktorunuz ilacı kullanabileceğinizi söylemediği sürece KOLESTRAN'ı almayınız. KOLESTRAN'ın gebelik döneminde kullanımı önerilmez.
Kolestiramin, ağızdan alınan doğum kontrol ilaçları ile etkileşime geçebilir. Bu nedenle, tedavi süresince alternatif, etkili ve güvenilir bir doğum kontrol yöntemi uygulanmalıdır.
Eğer KOLESTRAN ve statin grubu bir ilaç size reçete edildiyse, mutlaka doktorunuza danışınız, statinler hamilelik döneminde kullanılmamalıdır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Doktorunuz ilacı kullanabileceğinizi söylemediği sürece emzirme döneminde KOLESTRAN'ı almayınız.
Emziren annedeki olası vitamin emilimi eksikliği bebeğe etki edebilir. Bu sebepten, KOLESTRAN emziren anneye reçete edilirken dikkatli olunmalıdır.
Araç ve makine kullanımı
KOLESTRAN'ın araç ve makine kullanımını etkilemesi beklenmez.
KOLESTRAN'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler KOLESTRAN, rafine şeker ve sorbitol içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı dayanıksızlığınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
İçeriğindeki sunset sarısı nedeniyle alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
KOLESTRAN aşağıda belirtilen ilaçlarla birlikte kullanılmamalı ya da dikkatle kullanılmalıdır:
KOLESTRAN, oral olarak uygulanan, fenilbutazon (özellikle romatizmal durumlarda kullanılan iltihap giderici bir ilaç), varfarin (kanın pıhtılaşmasını önleyen bir ilaç), digitalis (kalp rahatsızlıklarında kullanılan ilaç), hidroklorotiyazid (idrar söktürücü bir ilaç), tetrasiklin (antibiyotik), penisilin (antibiyotik), barbituratlar (uyku verici ilaçlar) ve tiroid ilaçları gibi diğer birçok ilacın emilimini azaltabilir veya geciktirebilir. Eğer doktorunuz KOLESTRAN'ın diğer ilaçların emilimini etkileyebileceğinden şüphelenirse, bu etkiyi en aza indirmek için, sizden diğer ilaçlarınızı KOLESTRAN'dan 1 saat önce veya 4-6 saat sonra almanızı isteyecektir.
Eğer A, D, E veya K vitamin yetersizliğine sebep olan bir hastalığınız varsa doktorunuz KOLESTRAN tedavisi süresince vitamin düzeylerinizi kontrol etmek isteyecektir. Gerekli olduğu takdirde size vitamin takviyesi önerebilir.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.