2. LEUNASE kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
LEUNASE'ı aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ:
Eğer;
- LEUNASE'ın etkin maddesi olan L-Asparaginaz'a ya da ürün içeriğindeki herhangi bir bileşiğe karşı aşırı duyarlılığınız varsa,
- Pankreas iltihabınız varsa veya geçmişte pankreas iltihabı geçirmiş iseniz (pankreas iltihabında alevlenme veya nüksetme olabilir.),
- Hamileyseniz ya da emziriyorsanız.
LEUNASE'ı aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ:
Eğer;
- Karaciğer ya da böbrek fonksiyon bozukluğunuz varsa,
- Kemik iliği baskılanmanız varsa (Kemik iliği baskılanmasını şiddetlenebilir),
- Enfeksiyonunuz varsa (Kemik iliği baskılanması sonucu enfeksiyon kötüleşebilir),
- Suçiçeği hastalığınız (Varicella) varsa (ölümcül sistemik bozukluklar meydana gelebilir).
- LEUNASE kullanımı süresince kan pıhtılaşma bozuklukları oluşabilir, bu nedenle belirli zamanlarda kan testleri (fibrinojen, plazminojen, AT-III, protein C gibi) yapılmalıdır.
- Pankreas iltihabı meydana gelme olasılığına karşı hastalar LEUNASE tedavisi süresince izlenmelidirler.
- Diyabet (şeker hastalığı) meydana gelmesi olasılığına karşı hastalar dikkatle izlenmeli, susuzluk, normalden fazla su içme, idrar miktarının normalden fazla olması gibi belirtiler görülmesi halinde gerekli önlemler alınmalıdır.
- Kemik iliği baskılanması ortaya çıkabileceğinden belirli dönemlerde yapılacak testlerle (kan testi, karaciğer fonksiyon testi, böbrek fonksiyon testi vb.) hasta gözlem altında tutulmalı, herhangi bir anormallik durumunda gerekli önlemler alınmalıdır.
- LEUNASE kullanımı sırasında enfeksiyon (iltihap) oluşumu ya da kanama eğiliminde artış olabileceğinden, özel dikkat gösterilmelidir.
- LEUNASE, tahrişe neden olabilmektedir. Bu nedenle hazırlama ve kullanma sırasında ilacın deri ve mukozaya temasından, ayrıca nefes yoluyla alınmasından kaçınılmalıdır. Temas meydana geldiği takdirde bol su ile en az 15 dakika süresince yıkanmalıdır.
- LEUNASE'ın çocuklarda kullanımı sırasında özel dikkat gösterilmeli ve ortaya çıkabilecek yan etkilere karşı gerekli önlemler alınmalıdır.
- LEUNASE'ın çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda kullanımı sırasında gerekli doğum kontrol yöntemi kullanması gerektiği uyarısı yapılmalı ve olası etkiler göz önünde bulundurulmalıdır.
- LEUNASE'ın damar içi (intravenöz) uygulanmasından önce, alerjik reaksiyonlara karşı önlem amacıyla deriye yapılacak düşük dozlu enjeksiyon (intradermal test) ile test edilmesi gerekir.
- LEUNASE'ın etkinliği, diğer L-Asparaginaz preparatlarından daha fazladır, bu nedenle doz ayarı çok dikkatli şekilde yapılmalıdır.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
LEUNASE'ın yiyecek ve içecek ile kullanılması:
LEUNASE, uygulama yolu açısından yiyecek ya da içeceklerle etkileşime girmez. Bu nedenle aç ya da tok olarak uygulanabilir.
Hamilelik:
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
LEUNASE hamilelerde kullanılmamalıdır. Hamile kalma olasılığı bulunan kadınlar etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır. İlacın kullanımı bittikten sonra kadınlar en az üç ay hamile kalmaması konusunda uyarılmalıdır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme:
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emziren anneler, tedavi süresince emzirmeyi durdurmalıdırlar.
Araç ve makine kullanımı:
LEUNASE'ın araç ve makine kullanım yeteneğini değiştirdiğini gösteren veri yoktur.
LEUNASE'ın içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Ürün içeriğinde yardımcı madde bulunmamaktadır.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
- Vinkristin (kemoterapide kullanılan diğer bir ilaç)
LEUNASE ile aynı anda uygulandığı durumda, toksisite artışı ya da aşırı duyarlılık meydana gelme riski artar.
- Prednison (Bir kortizon türevi)
LEUNASE ile aynı anda prednison kullanılması, pıhtılaşma değerlerinde değişime neden olabilir (fibrinojen ve ATT III seviyelerinde düşme).
- Genel
LEUNASE, diğer ilaçların karaciğer üzerindeki zararlı etkisini arttırabilir.
- Antikoagülanlar (Kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar)
LEUNASE, kanın pıhtılaşma değerlerinde değişikliğe neden olabilir. Kanama ya da kanın pıhtılaşma eğilimi artabilir. LEUNASE tedavisi sırasında pıhtılaşmayı engelleyiciler (kumarin, varfarin) ve dipiridamol, asetilsalisilik gibi romatizmaya karşı kullanılan ilaçlar kullanılacağı zaman çok dikkatli olunmalıdır.
- Aşılar
LEUNASE tedavisinde canlı aşılar ile aşılama yapılması enfeksiyon riskinde ciddi artışa neden olabilmektedir. Bu nedenle LEUNASE tedavisinden en az 3 ay sonra canlı aşılar uygulanmalıdır.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.