4. OLASI YAN ETKİLER NELERDİR?
Tüm ilaçlar gibi, MULTİCOLD’un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir. Ancak bunlar ilacı kullanan her insanda ortaya çıkmaz.
Aşağıdakilerden biri olursa MULTİCOLD’u kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz ve size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
- Aşırı duyarlılık/alerjik reaksiyonlar (alerjik şok, yüzde, dil ve boğazda şişme (anjiyoödem), bronşiyal tüplerde kasılma, kan basıncında düşme, solunum güçlüğü
- Steroid yapısında olmayan iltihap giderici ilaçlarla alerjik reaksiyon yaşayan hastalarda bronşlarda daralma
- Şiddetli kanama, örneğin, özellikle tedavi edilmemiş yüksek tansiyonu olan ve/veya eş zamanlı olarak kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde, hayatı tehdit edici olabilen beyin kanaması
- Uzun süreli kullanımda demir eksikliğine bağlı kansızlığa yol açan mide-bağırsak kanalında kanama
- Ciddi ve ölümle sonuçlanabilen şiddetli deri reaksiyonları: Steven-Johnson sendromu (ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıkla seyreder), toksik epidermal nekroliz (deri içi sıvı dolu kabarcıklar, deri soyulmaları ve doku kaybı ile seyreden ciddi bir deri hastalığı), akut generalize ekzantematöz püstülozis (yüksek ateşin eşlik ettiği akut yaygın döküntülü içi sıvı dolu küçük kabarcıklarla seyreder)
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise sizin MULTİCOLD’a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıda sıralanan istenmeyen etkiler listesi, yüksek dozda uzun süreli tedavide ortaya çıkanlar da dahil olmak üzere, asetilsalisilik asit, parasetamol ve kafein tedavisi ile bilinen tüm yan etkileri içerir.
Belirtilen yan etkiler şu sıklık derecelerine göre sınıflanmıştır:
Çok yaygın |
: 10 kişide 1'den fazla 10 : 10 kişide 1 ila 100 kişide 1 : 100 kişide 1 ila 1.000 kişide 1 : 1.000 kişide 1 ila 10.000 kişide 1 : 10.000 kişide 1'den az : Eldeki verilerden hareketle tahmin |
Yaygın
- Baş dönmesi
- Sinirlilik
- Karın bölgesinde ağrı
- Mideden boğaza doğru yanma hissi
- Bulantı
- Kusma
Yaygın olmayan
- Kalp çarpıntısı
- Ciltte kızarıklık gibi alerjik reaksiyonlar
Seyrek
- Titreme
- Huzursuzluk
- Mide bağırsak kanalında yaralar
- İshal
- Yemek borusu iltihabı
- Deri döküntüsü
- Kaşıntı
- Kurdeşen
- Eritema multiforme (genelde kendiliğinden geçen, el, yüz ve ayakta dantele benzer kızarıklık oluşturan aşırı duyarlılık durumu) dahil şiddetli deri reaksiyonları
- Kalp atımlarının hızlanması
- Transaminaz adı verilen karaciğer enzimi değerlerinde yükselme
- Terlemede artış
- Bitkinlik
Çok seyrek
- Agranülositoz (beyaz kan hücreleri sayısında azalma), pansitopeni (kandaki tüm hücrelerde azalma), lökopeni (akyuvar sayısında azalma) ve trombositopeni (trombosit- kan pulcuğu- sayısında azalma) gibi kan tablosu değişiklikleri
- Kan şekerinde düşme
- Mide bağırsak kanalında delinme
- Böbrek fonksiyonlarında bozukluk
- Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk
.
Bilinmiyor
- Baş ağrısı
- Zihin karışıklığı
- Endişe, kaygı
- Uykusuzluk
- İşitme bozukluğu
- Kulakta çınlama
- Görme bozukluğu
- Mide mukozasında iltihap, üst karın bölgesine ait şikayetler
- Kanama zamanında potansiyel bir uzama ile birlikte burun kanaması, diş eti veya cilt kanaması gibi kanamalar. Bu etki, ilacın alınmasından sonra 4-8 gün devam edebilir.
Kafein içeriği, uykusuzluk, ajitasyon, titreme, hızlı kalp atışı veya mide şikayetlerine yol açabilir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız, doktorunuzu ya da eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması:
Bu Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan "İlaç Yan Etki Bildirimi" ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.