2. MUSKAZON *u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
MUSKAZON ‘u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ.
Eğer:
- MUSKAZON’un herhangi bir bileşenine karşı aşın duyarlıysanız (aleıjiniz varsa),
- Karaciğer yetmezliğiniz varsa,
- Böbrek yetmezliğiniz varsa,
- Akut porfiride (karın ağrısı ve kas kramplarına neden olan bir çeşit kalıtsal hastalık) kullanmayınız.
MUSKAZON ‘u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ.
- Kansızlık (yorgunluk, güçşüzltlk, yüzde solgunluk, nefes darlığı ve çarpıntı gibi belirtilerle kendini gösterir), akciğer hastalığı(öksürük, balgam, hırıltılı solunum, nefes darlığı), böbrek fonksiyon bozukluğunuz (çok idrara çıkma, gece idrara çıkma, halsizlik, İştahsızlık, bulantı, kusma, uykusuzluk, idrarda kan görülmesi gibi belirtilerle kendini gösterir) varsa bu ilacı doktorunuzun kontrolü altında dikkatle kullanınız.
- Karaciğer fonksiyon bozukluğu:Yetişkinlerde kronik günlük dozlarda karaciğer hasarına neden olabilir. Akut yüksek dozda ciddi karaciğer toksisitesine neden olabilir. Eğer ateş, döküntü, iştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk, sağ üst kadranda ağrı, koyu renkli idrar ve sanlık gibi şikayetleriniz ortaya çıkarsa mutlaka doktorunuzu bu konuda bilgilendiriniz. Bu belirtiler, ilacın karaciğeriniz üzerindeki zararlı etkilerinin belirtisi olabilir. Bu durumda doktorunuz MUSKAZON ile tedavinizi sonlandırabilir.
- Eğer bilinen bir aleminiz varsa veya daha önceden ilaçlara karşı alerjiniz olduysa ilacınızı dikkatli kullanımz.Eğer kızarma, kurdeşen veya cilt kaşınması gibi hassasiyet reaksİyonlan görülürse doktorunuzu bilgilendiriniz.
- MUSKAZON kullanımı sersemlik hissi yapabilir. Bu nedenle ilacınızı alkol veya merkezi sinir sistemi baskılayan ilaçlarla birlikte kullandığınız takdirde sersemlik etkisinin artabileceğini göz önünde bulundurunuz.
- Alkolik karaciğer hastalarında dikkatli kullanılmalıdır. Düzenli olarak çok miktarda alkol tüketiyorsanız ilacınızın önerilen dozlarını aşmamaksınız. Alkol İle birlikte MUSKAZON kullanımı ilacın karaciğer üzerindeki zararlı etkilerini artırır.
- Parasetamol içeren diğer ilaçların MUSKAZON ile eşzamanlı kullanımından kaçınılmalıdır.
- Deride kızarıklık, döküntü veya bir deri reaksiyonu görüldüğü takdirde dikkatli kullanılmalıdır.
- Parasetamolü ilk kullananlarda veya daha önce kullanım hikayesi olanlarda, kullanımın dozunda veya tekrarlayan dozlarında deride kızarıklık, döküntü veya bir deri reaksiyonu oluşabilmektedir. Bu durumda doktor ile irtibata geçilerek ilacın kullanımının bırakılması ve alternatif bir tedaviye geçilmesi gerekmektedir. Parasetamol ile deri reaksiyonu gözlenen kişi bir daha bu ilacı veya parasetamol İçeren başka bir ilacı kullanmamalıdır. Bu durum, ciddi ve ölümle sonuçlanabilen ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıkla seyreden iltihap ( Stevens- Johnson sendromu), deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi bir hastalık (toksik epidermal nekroliz ) ve yüksek ateşin eşlik ettiği akut yaygın döküntü içi cerahat dolu küçük kabarcıklar (akut generalize ekzantematöz püstüloz) dahil cilt reaksiyonlarına neden olabilmektedir.
- Karaciğer enzimlerinde yükselme ve gelip geçici sanlıkla karakterize kalıtsal bir hastalık olan Gilbert sendromunuz varsa MUSKAZON'u dikkatli kullanınız.
- Kan şekeri metabolizmasında etkili olan glukoz 6 fosfat dehidrogenaz enzimi eksikliği olan hastalarda seyrek olarak hemoliz (kırmızı kan hücrelerinin yıkımı) görülebilir.
- 3-5 gün İçinde yeni belirtilerin oluşması ya da ağrının ve/veya ateşin azalmaması halinde, MUSKAZON kullanmaya son vererek doktorunuza danışınız.
Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
MUSKAZON ‘u yiyecek ve içecek ile kullanılması
MUSKAZON'un içeriğindeki parasetamol alkolle veya alkol içeren yiyecek ve içeceklerle (örn. bazı ilaçlar) birlikte kullanıldığında karaciğer üzerine zararlı etki gösterme riski artabilir. Besinler parasetamolün bağırsaktan emilimini azaltabilir.
Hamilelik
- İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
- MUSKAZON, sadece mutlaka gerekli olmadıkça hamilelerde kullanılmamalıdır.
- Düzenli MUSKAZON kullanımı esnasında gerekiyorsa uygun ve etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanınız.
- Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
- İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
- Kloroksazonun anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Parasetamol anne sütü ile bebeğinize geçer. Emzirmeye başlamadan önce doktorunuza danışınız. Emziren annelerde mutlaka gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır. Eğer mutlaka kullanılması gerekiyorsa emzirmeye ara verilmelidir.
Araç ve makine kullanımı
- MUSKAZON, sersemlik ve baş dönmesine sebep olabilir. Bu nedenle araç veya makine kullanımı sırasında dikkatli olunuz. Düzenli MUSKAZON kullanımı esnasında dikkat gerektiren işler yapılmamalıdır.
- Muskazon'un içeriğinde bulunan yardımcı maddeler hakkındaki önemli bilgiler
- MUSKAZON' un içeriğinde bulunan yardımcı maddeler hakkında özel bir bilgi bulunmamaktadır.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Bazı ilaçlar ile birlikte kullanıldığında MUSKAZON’un etkisi değişebilir. Aşağıdaki ilaçlan kullanıyorsanız lütfen doktorunuza söyleyiniz:
- Alkol veya merkezi sinir sistemini baskılayan ilaçlar (MUSKAZON bu ilaçlarla birlikte kullanıldığında sersemlik halini ve benzeri istenmeyen etkileri artırabilir.),
- Mide boşalmasında gecikme yaratan ilaçlar (Öm:propantelin vb.),
- Mide boşalmasını hızlandıran ilaçlar (örmmetoklopramid gibi),
- Karaciğer enzimlerini uyaran ilaçlar (Öm.bazı uyku ilaçlan, sara hastalığında kullanılan bazı ilaçlar (fenitoİn, fenobarbital, karbamazepİn) gibi),
- Antibiyotik olarak kullanılan kloramfenikol, rifampisin,
- Varfarin ve kumarin türevi antikoagülanlar (kan pıhtılaşmasını engelleyen İlaçlar),
- Zidovudin (Çocuk ve erişkinlerde görülen HIV enfeksiyonlannın (AIDS) tedavi ve önlenmesinde kullanılan bir ilaç),
- Domperidon (bulantı-kusma tedavisinde kullanılır),
- San kantaron (St John's Wort/Hypericum perforatum) içerikli ilaçlar,
- Kolestirmain içerikli ilaçlar (yüksek kolesterol tedavisinde kullanılır),
- Tropisetron ve granisetron içerikli ilaçlar (radyoterapi ve/veya kemoterapi alan hastalarda bulantı ve kusmanın önlenmesi amacıyla kullanılır),
- Diğer ağrı kesicilerle birlikte kullanım,
- Alkol,
- Antidepresan (ruhsal çöküntü tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar)
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı su anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.