2. PAREGLİN'İ KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
PAREGLİN'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
- Repaglinid, metformin ve PAREGLİN içeriğinde bulunan yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığınız varsa,
- Tip 1 diyabetiniz (insüline bağımlı diyabet) varsa,
- Diyabetik ketoasidozunuz (keton cisimciklerinin aşırı miktarda üretimine bağlı asit düzeyinin artması) varsa (belirtileri, mide ağrısı, hızlı ve derin soluk alıp verme, uykululuk hali veya olağandışı meyvemsi bir nefes kokusudur).
- Gemfibrozil (kanda yüksek düzeydeki yağ oranını düşürmek üzere kullanılan bir ilaç) kullanıyorsanız,
- Ağır karaciğer hastalığınız
- veya karaciğer yetmezliğiniz varsa,
- Şiddetli böbrek yetmezliğiniz varsa (Glomerüler Filtrasyon Hızı (GFR) değeriniz 30 mL/dk/1,73 m2 ‘in altında ise),
- Ağır hiperglisemi (yüksek kan şekeri, belirtileri: ağız kuruluğu, çok su içme, halsizlik, karın ağrısı, nefes almada güçlük, idrarda şeker ve keton çıkması), bulantı, kusma, dehidrasyon, hızlı kilo kaybı ya da ketoasidoz gibi durumların eşlik ettiği kontrol altına alınamayan bir şeker hastalığınız varsa,
- Böbrekler tarafından atılması gereken asit iyonlarının birikmesi veya aşırı bikarbonat iyonunun kaybedilmesi durumu varsa (metabolik asidoz),
Metabolik asidoz belirtileri; bilinç dağınıklığı, durgunluk, uyku bozukluğu, kusma, bulantı, baş ağrısı ile karakterize bir durumdur. Bu belirtilerin sizde görülmesi halinde lütfen doktorunuz ile irtibata geçiniz. - Uzun süreli veya şiddetli ishal veya üst üste birkaç kez kusma gibi durumlardan dolayı vücudunuzdan çok fazla su kaybı (dehidrasyon) olmuşsa,
Dehidrasyon; böbrek sorunlarına yol açabilir, bu da sizde laktik asidoz oluşma riskine yol açabilir (Lütfen aşağıdaki "PAREGLİN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ" bölümüne bakınız). - Akciğer ya da bronş sisteminizi veya böbreklerinizi etkileyen ciddi bir enfeksiyon riskiniz varsa,
Ciddi enfeksiyonlar böbrek sorunlarına yol açabilir ve bu durum sizde laktik asidoz riski doğurabilir (Lütfen aşağıdaki "PAREGLİN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ" bölümüne bakınız).. - Kalp yetmezliğinden tedavi görüyorsanız veya yakın bir geçmişte kalp krizi geçirmişseniz, kan dolaşımı ile ilgili ciddi problemleriniz (şok gibi) varsa veya nefes almada güçlük çekiyorsanız, kan veya dokularda mikroorganizma ya da patojenlerin bulunma riski ile oluşan sistemik bir hastalığınız (septisemi) varsa,
- Bu durum dokular için oksijen kaynağının eksikliğine yol açabilir, bu da sizde laktik asidoz oluşma riski oluşturabilir (Lütfen aşağıdaki "PAREGLİN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ" bölümüne bakınız).
- Çok miktarda alkol tüketiyorsanız,
- Emziriyorsanız.
- Nötral Protamin Hagedorn (NPH) insülin kullanıyorsanız.
PAREGLİN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer;
PAREGLİN, özellikle de böbrekleriniz düzenli çalışmıyorsa, içeriğindeki metforminin birikimi nedeniyle laktik asidoz denilen çok seyrek görülen fakat ciddi bir komplikasyona neden olabilir. Laktik asidoz riski, kontrol altında tutulmayan şeker hastalığı, sepsis (enfeksiyona karşı gelişen sistemik inflamatuvar yanıt), dehidratasyon (sıvı kaybı), karaciğer yetmezliği, akut konjestif kalp yetmezliği, uzun süreli açlık ya da alkol alımıyla da artmaktadır. Bu nedenle yukarıdaki durumlardan herhangi birini fark etmeniz durumunda derhal doktorunuzla konuşmalısınız. Ciddi kusma, ishal, ateş veya ısıya maruz kalmanız durumunda ya da normalden daha az su içtiğinizde vücudunuzdan su kaybı (dehidrasyon) oluşabilir. Bu durumda geçici süreliğine PAREGLİN'i kesmelisiniz ve derhal doktorunuzla konuşmalısınız. Aşağıdaki laktik asidoz belirtilerinden herhangi biri ile karşılaşmanız durumunda bu durumun koma durumuna ilerleyebileceğini göz önünde bulundurarak acilen PAREGLİN kullanımını durdurmalısınız ve derhal doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.. Laktik asidoz belirtileri;
Yukarıdaki sıralanan durumlardan herhangi birini fark etmeniz durumunda derhal doktorunuzla konuşmalısınız. Laktik asidoz acil tıbbi bir durumdur ve hastane koşullarında tedavi edilmesi gerekmektedir. |
- Yakın zamanda büyük bir ameliyat geçirecekseniz ya da son zamanlarda ağır bir hastalık ya da enfeksiyon geçirdiyseniz. Bu gibi durumlarda diyabetik kontrol sağlanamayabilir.
- Bir tür ilaç olan iyotlu kontrast maddelerin kan dolaşımınıza verilmesinin gerektiği X-Ray cihazı veya görüntüleme ile ilgili herhangi bir işleme girecekseniz, doktorunuza PAREGLİN kullandığınızı söyleyiniz.
- 18 yaş altı veya 75 yaş üzerindeyseniz. PAREGLİN bu hasta gruplarında çalışılmadığı için kullanımı önerilmez.
- Ağır hipoglisemi (kan şeker düzeyinde azalma)(Belirtileri: Titreme, terleme, dudakta ve dilde karıncalanma, solukluk, çarpıntı ve huzursuzluk ile kendini gösteren kan şekerinin normalden düşük olması) durumunda,
- İnsülin salgılatıcı bir ilaç kullanıyorsanız,
- Tiyazolidindion türevi (örn. troglitazon, rosiglitazon, pioglitazon) bir ilaç kullanıyorsanız,
- Vitamin B12 seviyeniz düşükse.
- Klopidogrel kullanıyorsanız (kan pıhtılaşmasını engeller)
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız..
PAREGLİN'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
PAREGLİN'i yemeklerden 30 dakika önce alınız..
Öğün atlarsanız, hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi) riskini azaltmak için planladığınız PAREGLİN dozunu da atlayınız.
PAREGLİN kullanırken alkol almayınız. Alkol özellikle karaciğer problemleriniz varsa ya da beslenme bozukluğu yaşıyorsanız, laktik asidoz riskini arttırabilir. Bu durum alkol içeren ilaçlar için de geçerlidir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamileyseniz, hamile olma ihtimalinizin olduğunu düşünüyorsanız veya hamile kalmayı planlıyorsanız bu ilacı almadan önce doktorunuza danışınız.
PAREGLİN gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız..
Emziriyorsanız veya bebeğinizi emzirmeyi planlıyorsanız PAREGLİN kullanmayınız.
Araç ve makine kullanımı
Kan şekeri düzeyiniz düşük veya yüksek olması araç veya makine kullanma yeteneğinizi etkileyebilir. Kan şekeri düzeyiniz düştüğünde yorgunluk, baş dönmesi, terlemede artış, kalp atımının hızlanması, görme bozuklukları veya dikkatli olamama gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler sizde mevcut ise araç veya makine kullanmayınız.
PAREGLİN'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Bu tıbbi ürün sorbitol (E420) ihtiva eder; eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz..
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
PAREGLİN'in etkisi, aldığınız diğer ilaçlara bağlı olarak değişebilir veya PAREGLİN diğer ilaçların etkisini değiştirebilir. Özellikle belirtilenler aşağıdaki gibidir:
- Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOİ), selektif serotonin reuptake inhibitörleri (SSRI, fluoksetin gibi) (depresyon tedavisinde kullanılır)
- Yüksek kan basıncı ya da kalp rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan beta blokör maddeler, antiadrenerjik etkili maddeler (klonidin, guanetidin, reserpin)
- Pentoksifilin (dolaşım bozukluğunun tedavisinde kullanılır)
- Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleri, anjiyotensin II reseptör blökorleri, kalsiyum kanal inhibitörleri (kalp-rahatsızlıkları ve yüksek kan basıncı tedavisinde kullanılır)
- Antiaritmik ilaçlar (disopiramit gibi düzensiz kalp atımı tedavisinde kullanılan ilaçlar)
- Salisilatlar (örn. aspirin)
- Opiyatlar (uyuşturucu ilaç, propoksifen gibi)
- Oktreotid (kanser tedavisinde kullanılır)
- Nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) (inflamasyon ve ağrıya karşı kullanılırlar)
- Steroidler (anabolik steroidler ve kortikosteroidler-anemi veya inflamasyon tedavisinde kullanılır)
- Oral kontraseptifler ve içeriğinde yer alan progestojenler (doğum kontrol hapları)
- Diüretikler (idrar söktürücü ilaçlar)
- Danazol (meme kistleri ve endometriyozis tedavisinde kullanılır)
- Tiroid ürünleri (tiroid hormon seviyelerinin düşüklüğünün tedavisinde kullanılır)
- Salbutamol, terbutalin, epinefrin, albuterol gibi sempatomimetikler (astım tedavisinde kullanılır)
- Klaritromisin, trimetoprim, rifampisin, izoniazid(antibiyotik ilaçlar)
- İtrakonazol, ketokonazol (mantar ilacı-antifungal)
- Fibratlar (Gemfibrozil gibi, kandaki yüksek yağ seviyelerinin tedavisinde kullanılır)
- Siklosporin (bağışıklık sistemini baskılamak üzere kullanılır)
- Deferasiroks (aşırı demir yükünü azaltmak için kullanılır)
- Klopidogrel (kan pıhtılaşmasını engeller)
- Fenitoin, karbamazepin, fenobarbital (epilepsi tedavisinde kullanılır)
- Fenotiyazin (psikiyatri tedavisinde kullanılır)
- John'sWort-sarı kantaron (bitkisel ürün)
- Glinidler ve sulfonilüreler, pramlintit gibi diyabet tedavisinde kullanılan ilaç grupları
- Sülfonamid antibiyotikleri (sülfasalazin, sülfasetamit gibi)
- Yeni nesil (atipik) antipsikotik ilaçlar (olanzapin, klozapin gibi)
- Proteaz inhibitörleri (HIV tedavisinde kullanılırlar)
- Glukagon (ciddi kan şekeri düşüklüğünün tedavisinde kullanılır)
- Niasin (vitamin B3)
- Östrojenler (kadın cinsiyet hormonu)
- Bir tür ilaç olan iyotlu kontrast maddelerin kan dolaşımınıza verilmesinin gerektiği X-Ray cihazı veya görüntüleme ile ilgili herhangi bir işleme girecekseniz işlemden önce ve sonra belli bir zaman dönemindePAREGLİN kullanmayı kesmelisiniz.
- NPH insülin (diyabet tedavisinde kullanılır)
- Özellikle PAREGLİN'in etken maddesi olan metforminin vücuttan böbreklerle atılımı azaltıp, kanınızda metformin miktarını artırabilen ilaçlar (ranolazin (kalbi besleyen damarların daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs ağrısı tedavisinde kullanılır), vandetanib (kanser tedavisinde kullanılır), dolutegravir (viral enfeksiyonlarda kullanılır) ve simetidin (mide ve bağırsak ülserinde kullanılır) gibi)
Hipogliseminin (kan şekerinin düşmesi) yönetilmesi ve engellenmesinde, kan glukoz değerinin takip edilmesi temel rol oynamaktadır.
Hipoglisemi aniden gelişebilir ve belirtileri her bireyde farklılık gösterebilir ve aynı bireyde zamanla değişebilir. Diyabetik sinir hastalığınız varsa, uzun süredir diyabet hastası iseniz, sempatik sinir sistemini bloke eden ilaç (örn. Beta-blokerler (yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilaç)) kullanıyorsanız veya tekrarlayan hipoglisemi yaşıyorsanız hipogliseminin sempatik belirtilerini (endişe hali, terleme, bulantı, titreme, solgunluk, fenalık hissi, karın ağrısı gibi) fark edemeyebilirsiniz. Hipoglisemi belirtilerinde farkındalığınız düşük ise kan glukoz değerinizi daha sık takip etmelisiniz.
Hipoglisemi riskini arttıran faktörler arasında yemek düzenindeki değişiklikler, fiziksel aktivite seviyesindeki değişiklikler, birlikte kullanılan diğer ilaçlara yönelik değişiklikler ve diğer antidiyabetik (şeker hastalığı belirtilerini azaltan ilaçlar) ilaçlarla birlikte kullanım yer alır. Hipoglisemi gelişmesi riskiniz yüksek ise kan glukoz değerinizi daha sık takip etmelisiniz.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.