3. PROLUTON DEPOTNASIL KULLANILIR?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
Doktorunuz hastalığınıza bağlı olarak ilacınızın dozunu belirleyecek ve size uygulayacaktır.
Düşük (abortus)
Mevcut bilimsel bilgiler ışığında, gebeliğin erken dönemlerinde ilaç tedavisi yalnızca mutlak gereksinim bulunan durumlarda uygulanmalıdır. Bu durum PROLUTON DEPOT gibi gebeliğin devamına yönelik hormon preparatları için de geçerlidir. Sonuç olarak, PROLUTON DEPOT tedavisi sadece çocuk sahibi olma isteğinin acil olduğu durumlarda (corpus luteum yetmezliği nedeniyle doğal yoldan çocuk sahibi olamayanlarda) veya daha önceden düşük gerçekleşmişse uygulanmalıdır.
PROLUTON DEPOT, hormon eksikliğini yerine koyup, pasif ve yeterince gelişmemiş rahimin gelişimini uyardığı için düşüğe yönelik korunma ve tedavide kullanılır.
Bu amaca ulaşılması ve gebeliğin devamı, uygun dozda uzun süreli PROLUTON DEPOT tedavisi gerektirmektedir.
PROLUTON DEPOT rahmin istirahat durumuna geçmesini sağladığından, ölü bir embriyonun muhafaza edilme olasılığı vardır. Bu nedenle uzun süreli tedavide doktorunuzun uygun muayene ve immünolojik testler kullanarak mevcut gebeliğin devamlılık durumunu kontrol etmesi gerekmektedir.
Habitüel düşük (tekrarlayan düşük)
PROLUTON DEPOT, tekrarlayan düşük durumunda hamilelik saptanır saptanmaz 250-500 mg dozunda, hamileliğin ilk aylarında veya bazı durumlarda daha uzun süreyle haftada bir uygulanır.
Düşük tehdidi
Tedaviye, kanama kesilinceye kadar haftada 2-3 kez kas içine 500 mg PROLUTON DEPOT enjeksiyonuyla başlanır ve derhal yatak istirahati tavsiye edilir. Harekete rağmen şikayetleri ve kanaması kayboluncaya kadar birkaç hafta süreyle, haftada 2 kez 250 mg PROLUTON DEPOT ile tedaviye devam edilir. Bu noktadan sonra PROLUTON DEPOT'un korunma için kullanılıp kullanılmayacağına doktorunuz karar verecektir.
PROLUTON DEPOT'un kademeli olarak azalan etkisi devam ettiğinden, bazı olgularda 8 ila 14 günlük düşük riski (abortus) tedavisinin başarısız olması ve bunu takip eden kürtajdan sonra geri çekilme kanaması görülebilir. Ancak bu durum herhangi bir önlem gerektirmemektedir.
Doğal yoldan gebe kalamama (Sarı cisim (corpus luteum) yetmezliğine bağlı infertilite
Lüteal fazın kısa olduğu durumlarda (döngünün ikinci yarısında bazal vücut sıcaklığındaki artışın çok kısa süreli olmasıyla karakterize olan bir durum) PROLUTON DEPOT dönüşümün uygun olmadığı rahim duvarının (endometrium) dönüşümünü düzeltmekte, böylece tutunma olasılığını arttırmaktadır.
Bazal vücut sıcaklığının yükselmesinden yaklaşık 3 gün sonra 250 mg PROLUTON DEPOT kas içine enjekte edilmelidir. Genellikle duruma östrojen eksikliği eşlik ettiğinden, PROLUTON DEPOT tedavisine başlanmadan önce yaklaşık 14 gün süreyle östrojen verilerek rahim duvarının (endometrium) hazırlanması sağlanır. Böylece rahim duvarında fizyolojik dönüşüm olması sağlanabilir.
Adet görememe (primer ve sekonder amenore)
Sekonder amenoreye yönelik hormon tedavisi ancak gebelik dışlandıktan sonra yapılabilir.
Primer veya sekonder amenoreye yönelik tedaviye başlamadan önce doktorunuz belli bir benign (iyi huylu) tümörün (prolaktin üreten hipofiz tümörü) varlığını dışlamalıdır. Uzun süre boyunca yüksek dozda östrojene maruz kalındığında bu tip tümörlerin boyutu arttığından, bu olasılık göz ardı edilemez.
PROLUTON DEPOT tedavisine başlanmadan önce yaklaşık 14 gün süreyle östrojen verilerek rahim duvarının (endometrium) hazırlanması gerekmektedir. Daha sonra, intramüsküler (i.m.) yoldan uygulanan 250 mg PROLUTON DEPOT tedavisine başlanır.
Yeterli östrojen seviyelerinin sağlandığı durumlarda, döngünün 18 ile 20. günleri arasında östrojen tedavisini kesip adet kanamasını uyarmak için kas içine 250 mg PROLUTON DEPOT uygulanabilir.
Not:
Gebe kalmak istemiyorsanız, hormonal yöntemler dışındaki kontrasepsiyon (doğum kontrol) yöntemlerini (ritim ve vücut sıcaklığı yöntemleri hariç) kullanmalısınız. Tedavi edici program sırasında yaklaşık 28 günlük düzenli aralıklarla geri çekilme kanaması olmadığı takdirde, koruma yöntemlerine rağmen gebelik düşünülmelidir. Bu koşullarda doktorunuz durumu aydınlatıncaya kadar tedaviye ara verilmelidir.
Öte yandan, çocuk sahibi olmak istiyorsanız ve gebe kalırsanız, PROLUTON DEPOT tedavisi sadece düşük riski olduğunu düşündüren bir neden varsa devam ettirilmelidir.
Uygulama yolu ve metodu:
PROLUTON DEPOT kas içine (tercihen kalça, alternatif olarak üst kol) derin olarak uygulanmalıdır. Uygulama son derece yavaş olmalıdır. Uygulamadan sonra, ilacın geri çıkmasını önlemek için enjeksiyon bölgesine bir bant yerleştirilmesi önerilir.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
12 yaş altı çocuklarda kullanılmaz.
Yaşlılarda kullanımı:
Yaşlılarda kullanılmaz.
Özel kullanım durumları:
Karaciğer yetmezliği:
Ciddi karaciğer yetmezliği varlığı veya hikayesi durumunda kullanılmamalıdır.
Eğer PROLUTON DEPOT’un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla PROLUTON DEPOT kullandıysanız:
Hayvanlarda yapılan çalışmalarda elde edilen bulgular doğrultusunda, doz aşımına bağlı yan etki riskinin düşük olduğu görülmektedir
PROLUTON DEPOT’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
PROLUTON DEPOT kullanmayı unutursanız:
Bir sonraki enjeksiyonu yaptırmayı unutmanız halinde PROLUTON DEPOT'un etkililiği azalabilir.
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.
PROLUTON DEPOT ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler
PROLUTON DEPOT tedavisinin ne zaman kesileceğine doktorunuz karar verecektir. PROLUTON DEPOT kullanımının erken sonlandırılması halinde tedaviyi gerektiren asıl sorun yeniden ortaya çıkabilir.
Bu ilacın kullanımıyla ilgili başka sorularınız olursa, doktorunuza sorunuz