4. OLASI YAN ETKİLER NELERDİR?
Tüm ilaçlar gibi, RENNİE DUO'nun içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Olası yan etkiler, görülme sıklıklarına göre de aşağıda yer almaktadır.
Çok yaygın |
: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir. : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. : 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 10.000 hastanın birinden az görülebilir. : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilmiyor. |
Aşağıdakilerden biri olursa, RENNİE DUO'yu kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil servisine başvurunuz:
- Döküntü, kurdeşen, kaşıntı, anjiyo ödem (göz kapakları, ağız çevresi, el ve ayaklarda şişlik), nefes darlığı ve anafilaksi (anaflaktik şok semptomları düşük kan basıncı, şok, çarpıntı, nefes darlığı, bronşlarda daralma cilt reaksiyonları, karında ağrı veya kramplar, kusma ve ishal gibi semptompları olan ani şiddetli alerjik reaksiyonlardır).
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin RENNİE DUO'ya karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bilinmiyor:
- Özellikle böbrek yetmezliği olan hastalarda uzun süreli yüksek dozlarda kullanım; bulantı, kusma, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, kalpte ritim bozukluğu, bilinç bulanıklığı, idrar miktarında artış, artan susuzluk, tansiyon düşüklüğü, reflekslerin zayıflaması, kemik ağrısı, kabızlık, karın ağrısı,
- Mide rahatsızlıkları,
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- Kabızlık,
- İshal,
- Kaslarda güçsüzlük,
- Süt—alkali sendromu söz konusu olan hastalarda: Tat alamama, kireçlenme, kronik yorgunluk, baş ağrısı, iştahsızlık, yemeklerden sonra ağırlık, uyuşukluk.
Uzun süreli yüksek doz kullanımı, özellikle böbrek rahatsızlığı olan kişilerde kanda yüksek kalsiyum ve magnezyum seviyelerine neden olabilir. Bu mide bulantısı ve kusmaya, mide rahatsızlığına, ishale, yorgunluğa, kas zayıflığına, kafa karışıklığına, artan idrar üretimine, artan susuzluğa ve dehidrasyona neden olabilir.
RENNİE DUO'nun uzun süre süt veya süt ürünleriyle birlikte alınması, kanda yüksek kalsiyum seviyelerine neden olabilen süt alkali sendromuna neden olabilir. Süt alkali sendromunun spesifik semptomları arasında bozulmuş tat duyusu, baş ağrısı, böbrek sorunları, yorgunluk ve deri altında topaklar yer alabilir.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.