2. SUBMEX'İ KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
SUBMEX'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
- Metotreksat'a veya SUBMEX'in içerisindeki herhangi bir bileşiğe karşı aşırı duyarlılığınız (alerji) varsa
- Şiddetli karaciğer, böbrek veya kan hastalığınız varsa
- Düzenli olarak yüksek miktarda alkol tüketiyorsanız
- Tüberküloz, HIV veya diğer immün yetmezlik sendromları gibi şiddetli bir enfeksiyonunuz varsa
- Ağız, mide ya da bağırsak ülseriniz (yara) varsa
- Hamileyseniz ya da emziriyorsanız
- Aynı zamanda canlı aşılar ile aşılanmaktaysanız.
SUBMEX'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer;
- Yaşlıysanız ya da kendinizi genelde kötü ve güçsüz hissediyorsanız
- Karaciğer fonksiyonunuz bozuksa
- Su kaybınız (dehidrasyon) varsa
Tavsiye edilen tetkikler ve güvenlik önlemleri
SUBMEX düşük dozlarda uygulandığında dahi, şiddetli yan etkiler meydana gelebilmektedir. Bu yan etkileri zamanında tespit edebilmek için, doktorunuz tarafından kontroller ve laboratuvar testleri yapılmalıdır.
Tedavi öncesi
Tedaviye başlanmadan önce, yeterli kan hücresine sahip olup olmadığınızı, karaciğer fonksiyonunuzu, serum albümin (kanda bulunan bir protein) seviyelerinizi ve böbrek fonksiyonunuzu kontrol etmek için kan örnekleri alınacaktır. Doktorunuz aynı zamanda da tüberküloz (verem, etkilenen dokuda küçük nodüller ile kombinasyon halinde bulaşıcı bir hastalık) hastası olup olmadığınızı kontrol edecektir ve akciğer röntgeninizi çekecektir.
Tedavi sırasında
Aşağıdaki testleri tedavinin başlangıcından sonraki ilk 6 ay için ayda bir kez ve sonrasında da en az 3 ayda bir kez yaptırmanız gerekecektir:
- Mukoza değişiklikleri için ağız ve boğaz muayenesi
- Kan testleri
- Karaciğer fonksiyonunuzun kontrolü
- Böbrek fonksiyonunuzun kontrolü
- Solunum sisteminin kontrolü ve gerekliyse akciğer fonksiyon testi
Metotreksat bağışıklık sisteminizi ve aşılama sonuçlarınızı etkileyebilir.. Aynı zamanda immünolojik test sonuçlarınızı da etkileyebilmektedir. Aktif olmayan, kronik enfeksiyonlar (örn. herpes zoster (zona), verem, hepatit B veya C) alevlenebilmektedir. SUBMEX ile tedavi sırasında canlı aşılar ile aşı yapılmamanız gerekmektedir.
Radyasyon kaynaklı dermatit (bir tür deri hastalığı) ve güneş yanığı SUBMEX tedavisi sırasında yeniden ortaya çıkabilir (recall-reaksiyonu).
Psöriatik lezyonlar, UV ışınları SUBMEX'in aynı anda uygulanması sırasında şiddetlenebilir.
Lenf düğümlerinin büyümesi (lenfoma) nadiren de olsa meydana gelebilmektedir, bu durumda tedavi sonlandırılmalıdır..
İshal SUBMEX'in toksik etkisi olabilir ve tedavinin kesilmesini gerektirir. Eğer sizde ishal görülürse, lütfen doktorunuzla konuşun.
Ensefalopati (bir beyin hastalığı)/lökoensefalopati (beyindeki beyaz maddede görülen özel bir hastalık) metotreksat tedavisi alan kanser hastalarında bildirilmiştir ve bu durumlar diğer hastalıklar için metotreksat tedavisi alan hastalarda da göz ardı edilemez..
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
SUBMEX'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
Çok miktarda kahve, kafein içeren alkolsüz içecekler ve siyah çay tüketiminin yanı sıra alkol tüketimi SUBMEX tedavisi sırasında önlenmelidir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Eğer hamileyseniz, hamile olduğunuzu düşünüyorsanız veya hamile kalmayı planlıyorsanız bu ilacı almaya başlamadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamilelik sırasında SUBMEX kullanmamanız gerekmektedir. Fetüsün (cenin) zarar görmesi ve düşük riski vardır. SUBMEX ile tedavi sırasında ve tedavi sonlandırıldıktan altı ay sonrasına kadar kadın ve erkekler etkin bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır.
Çocuk doğurma çağındaki kadınlar için, tedavi öncesinde gebelik testi yapılması gibi uygun tedbirler alınarak bu kadınların hamile olmadığından kesinlikle emin olunmalıdır.
Metotreksat genotoksik olduğundan hamile kalmak isteyen kadınların genetik danışmanlık desteği almaları tavsiye edilmektedir ve erkekler tedaviden önce spermlerini koruma imkanı konusunda tavsiye almalıdırlar.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız...
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
SUBMEX ile tedaviye başlamadan önce ve tedavi sırasında emzirme bırakılmalıdır.
Araç ve makine kullanımı
SUBMEX ile tedavi sırasında merkezi sinir sistemini de etkileyen yorgunluk ve baş dönmesi gibi yan etkiler görülebilir. Bu nedenle, bazı kişilerde araç sürmek ya da makine kullanmak sorun yaratabilmektedir. Eğer yorgunluk ya da uyuşukluk hissediyorsanız, araç veya makine kullanmamalısınız.
SUBMEX'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
Bu tıbbi ürün her dozunda 23 mg'dan (1 mmol) daha az sodyum içermektedir. Yani esasında sodyum içermez. Bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.
Diğer ilaçlarla birlikte kullanımı
SUBMEX aşağıda belirtilen ilaçlar ile beraber kullanılırsa tedavinin etkisi etkilenebilir:
- Karaciğere veya kan sayımına zarar veren ilaçlar (örn. leflunomide)
- Antibiyotikler (belirli enfeksiyonların önlenmesinde/enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlar).. Tetrasiklinler, kloramfenikol ve emilemeyen geniş spektrumlu antibiyotikler, penisilinler, glikopeptidler, sülfonamidler (belirli enfeksiyonların önlenmesinde/enfeksiyonların tedavisinde kullanılan sülfür içeren ilaçlar), siprofloksasin ve sefalotin gibi antibiyotikler
- Steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar olarak bilinen ağrı ve/veya iltihap tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (örn. diklofenak ve ibuprofen, asetilsalisilik asit gibi salisilatlar ve metamizol gibi pirazoller)
- Probenesid (gut tedavisinde kullanılan ilaçlar)
- Kıvrım diüretikleri (idrar söktürücü) gibi zayıf organik asitler
- Trimetroprim-sülfametoksazol (antibiyotik), pirimetamin gibi kemik iliği üzerinde istenmeyen etkilere neden olan tıbbi ürünler
- Sülfasazalin (antiromatik ilaçlar)
- Azatiyoprin (bazen romatoid artritin şiddetli formlarında kullanılan bağışıklık sistemini baskılayan ajanlar)
- Merkaptopürin (sitostatik madde)
- Retinoidler (psöriazis ve diğer deri hastalıkları için kullanılan ilaç)
- Teofilin (bronşiyal astım ve diğer akciğer hastalıkları için kullanılan ilaç)
- Proton pompası inhibitörleri (mide hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar)
- Hipoglisemikler (kan şekerini düşürmek için kullanılan ilaçlar)
- Levetirasetam(sara tedavisinde kullanılan ilaç) ile metotreksatın birlikte uygulanması metotreksat temizlenmesini azaltır. Bu yüzden kandaki metotreksat konsantrasyonunun potansiyel olarak toksik seviyelere kadar artmasına/uzamasına neden olduğu bildirilmiştir. Bu iki ilacı birlikte kullanan hastaların doktor kontrolünde kan metotreksat ve levetirasetam seviyeleri dikkatle incelenmelidir.
Folik asit içeren vitaminler tedavinizin etkisini bozabilir ve bu vitaminler yalnızca doktorunuzun tavsiyesi ile alınmalıdır.
Canlı aşılar ile aşı yapılmasından kaçınılmalıdır.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.