1. SYNJARDY NEDİR VE NE İÇİN KULLANILIR?
SYNJARDY 12.5 mg/1000 mg film kaplı tabletler, koyu kahverengimsi mor renkte, oval, bikonveks yapıdadır. Tabletin bir yüzeyinde "S12" ve Boehringer Ingelheim logosu ve diğer yüzeyinde "1000" basılıdır. Tabletin uzunluğu 21.1 mm ve genişliği 9.7 mm'dir.
SYNJARDY, diyabet hastalığında kullanılan bir ilaçtır. Empagliflozin ve metformin adı verilen iki etkin madde içerir.
- Empagliflozin, böbreklerde "sodyum glikoz ortak-taşıyıcı 2 (SGLT2)" adı verilen bir proteini bloke ederek etki gösterir. SGLT2, kanın böbreklerden süzülmesi sırasında, glikozun kan dolaşımına geri emilmesini sağlayarak, idrarla atılmasını engeller. İlaç, bu proteini engelleyerek, kan şekerinin, sodyum (tuz) ve suyun idrarla atılmasını sağlar. Böylece, Tip 2 şeker hastalığınız nedeni ile çok yüksek olan kan şekeri düzeyleriniz düşer. Bu ilaç, aynı zamanda kalp hastalığının önlenmesinde de yardımcı
- Metformin, kan şekeri düzeylerini başka bir yolla düşürür. Başlıca, karaciğerde glikoz oluşumunu engeller.
SYNJARDY, Tip 2 şeker hastalığı (Tip 2 diyabet) olan ve hastalığı diyet ve egzersize eklenen metformin ile veya diyet ve egzersize eklenen metformin + diğer şeker hastalığı ilaçları ile kontrol edilemeyen erişkin (18 yaş ve üzeri) hastalarda, bu hastalığın tedavisi için diyet ve egzersize ek olarak kullanılır.
SYNJARDY, diyabet tedavisinde kullanılan diğer ilaçlarla birlikte de kullanılabilir. Bu ilaçlar, ağızdan kullanılan ilaçlar olabileceği gibi, insülin gibi enjeksiyonla verilen de olabilir.
Ayrıca, halen ayrı ayrı tabletler şeklinde kullanılmakta olan empagliflozin ve metformin yerine, alternatif olarak, SYNJARDY, tek tablet olarak kullanılabilir. Eğer bu ilacı kullanmaya başlarsanız, doz aşımını engellemek için, ayrı ayrı aldığınız empagliflozin ve metformin tabletleri artık kullanmayınız.
Doktorunuzun, hemşirenizin veya eczacınızın önerdiği diyet ve egzersiz planına uymaya devam etmeniz çok önemlidir.
Tip 2 diyabet nedir?
Tip 2 diyabet, genlerinizden ve yaşam tarzınızdan kaynaklanan bir hastalıktır. Eğer Tip 2 diyabetiniz varsa, pankreasınız kanınızdaki glikoz (şeker) seviyesini kontrol etmek için yeterli insülini yapmaz ve vücudunuz kendi insülinini etkili bir şekilde kullanamaz. Bu durumda, kanınızda glikoz düzeyi yükselir ve kalp hastalığı, böbrek hastalığı, körlük ve uzuvlarınızda dolaşım yetersizliğine yol açabilir.