4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm aşılarda olduğu gibi TETADİF'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler gözlenebilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz.
- Şiddetli alerjik reaksiyon, yüksek ateş veya beklenmedik bir olay gibi sizi endişelendiren herhangi bir durum ile karşılaşırsanız.
- Kurdeşen, yüzde ve boğazda şişme, nefes almada zorluk, kalp atımında hızlanma, sersemlik veya güçsüzlük şiddetli bir alerjik reaksiyonun belirtisi olabilir. Bu belirtiler aşılamanın yapılmasından birkaç dakika sonra veya birkaç saat sonra görülebilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin TETADİF'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Diğer yan etkiler
Yan etkiler görülme sıklıklarına göre aşağıdaki şekilde sıralanmıştır.
Çok yaygın: |
10 hastanın en az 1'inden daha fazla görülebilir. |
Yaygın: |
10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. |
Yaygın olmayan: |
100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. |
Seyrek: |
1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla |
görülebilir.
Çok seyrek: |
10.000 hastanın birinden az görülebilir. |
Bilinmiyor: |
Eldeki veriler ile belirlenemeyecek kadar az hastada görülebilir. |
Çok yaygın görülen yan etkiler:
Baş ağrısı, halsizlik, aşının uygulandığı bölgede ağrı, kızarıklık, şişme. Seyrek görülen yan etkiler:
Ateş, aşının uygulandığı bölgede kanama.
Sıklığı bilinmeyen yan etkiler:
Selülit, sersemlik, havale, bulantı, döküntü, kas ağrısı, kas sertliği, eklem ağrısı, aşının uygulandığı bölgede hassaslık, eritem (deri üzerinde oluşan kızarıklık), sertleşme, kaşıntı ve sıcalık ve ayaklarda ve ayak bileğinde şişme (periferik ödem).
Herhangi bir aşı uygulamasında meydana gelebilecek sorunlar
- Bazı bireyler aşılanma dahil herhangi bir tıbbi prosedür sonrasında bayılabilirler. 15 dakika süresince oturmak veya yatarak uzanmak bayılmayı ve düşmeye bağlı meydana gelebilecek yaralanmaları önlemeye yardımcı olabilir. Eğer aşı uygulamasından sonra baş dönmesi, görme bozuklukları veya kulak çınlaması deneyimlerseniz, doktorunuza söyleyiniz.
- Bazı bireyler aşının uygulandığı omuzlarında şiddetli ağrı hissedebilir ve kollarını hareket ettirmekte zorlanabilirler. Bu durum çok seyrek olarak görülebilir.
- Herhangi bir ilaç ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu reaksiyonlar aşılarda çok seyrek olarak (1 milyon dozda 1 vakadan daha az sıklıkta) meydana gelir ve aşının uygulanmasından birkaç dakika sonra meydana gelebileceği gibi birkaç saat sonra da görülebilir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.