2. TRİZİVİR'i kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
TRİZİVİR'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer;
- Daha önceden TRİZİVİR'e ya da içeriğinde abakavir (ZIAGEN), lamivudin (EPIVIR), zidovudin (RETROVIR) ya da TRİZİVİR içeriğinde bulunan diğer yardımcı maddelerden birine karşı alerjiniz gelişmişse
- Karaciğer hastalığınız varsa
- Şiddetli böbrek hastalığınız varsa
- Kırmızı kan hücresi sayınız çok düşükse (kansızlık) ya da beyaz kan hücresi sayınız çok düşükse
Sayılan durumların olup olmadığına emin değilseniz lütfen doktorunuza başvurunuz.
TRİZİVİR'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Aşırı duyarlılık (ciddi alerjik reaksiyon): Abakavir ile tedavi edilen 100 hastanın 5'inde aşırı duyarlılık reaksiyonu gelişmiştir. Araştırmalar HLA-B (tip 5701) adı verilen bir gene sahip olan insanların abakavirle tedavide aşırı duyarlılık reaksiyonu geliştirmelerinin daha muhtemel olduğunu göstermiştir. Ancak bu gen tipine sahip değilseniz de bu reksiyonla karşılaşmanız olasıdır. Bu gen tipine sahip olduğunuzu biliyorsanız, abakavir almadan önce mutlaka doktorunuza bunu bildiriniz.
Bu reaksiyonun en sık genel belirtileri yüksek ateş ve deri döküntüsüdür. Sıklıkla saptanan diğer belirtiler bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve şiddetli yorgunluktur. Diğer belirtiler eklem ve kas ağrısı, boyunda şişme, nefes kısalığı, boğaz ağrısı, öksürük ve başağrısıdır. Bazen göz iltihabı (konjunktivit), ağız yaraları ve düşük kan basıncı görülebilir.
Bu alerjik reaksiyon belirtileri abakavir tedavisi boyunca herhangibir zamanda gelişebilir. Ancak genellikle tedavinin ilk altı haftasında görülür. Tedaviye devam edildiğinde belirtiler daha da kötüleşebilir ve hayati tehtid yaratabilir.
TRİZİVİR tedavisini aşırı duyarlılık reaksiyonların bağlı olarak bıraktıysanız, hayati tehtid yaratabilecek bir kan basıncı düşmesi ya da ölüm tehlikesi nedeniyle TRİZİVİR ya da abakavir içeren bir başka ilacı ASLA KULLANMAYINIZ.
Yan etki olabileceğini ya da başka bir hastalık olabileceğini düşündüğünüz herhangi bir nedenle TRİZİVİR kullanmayı durdurduysanız, tekrar başlamadan önce mutlaka doktorunuzla görüşünüz. Doktorunuz belirtileri kontrol edip aşırı duyarlılık reaksiyonlarıyla ilişkilendirebilir. Eğer bir olasılık düşünürse TRİZİVİR ya da abakavir içeren bir başka ilacı kullanmamanız konusunda size talimat verebilir. Bu tavsiye sizin için önemlidir.
İlacı kullanmayı bırakmadan önce belirtilerden biri görülmüş olsa bile, bazen hayati tehlike yaratan aşırı duyarlılık tepkileri yeniden ilaca ya da abakavir kullanımına bağlı olarak gelişebilir.
İlacı yada abakaviri bırakmadan önce görülmeyen aşırı duyarlılık tepkileri çok nadir de olsa tekrar başlamada görülebilir.
TRİZİVİR'e karşı aşırı duyarlılık gösteriyorsanız kullanmadan kalan ilaçlarınızın tümünü atınız ve doktorunuzun ya da eczacınızın tavsiyesini alınız
Laktik asidoz: TRİZİVİR'in içinde bulunduğu ilaç sınıfı (NRTIs) karaciğer büyümesi ile birlikte laktik asidoz (kanınızdaki laktik asit miktarının artması) adı verilen bir duruma neden olabilir. Laktik asidoz eğer gelişirse, genellikle tedaviye birkaç ay devam edildiğinde görülür. Derin ve hızlı soluk alıp verme, halsizlik ve bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi belirgin olmayan belirtiler laktik asidoz varlığını işaret edebilir. Bu seyrek ancak ciddi yan etkiler daha çok kadınlarda, özellikle de fazla kilolu kadınlarda görülür. Karaciğer hastalığı olanların da bu durumla karşılaşmada daha büyük risk altındadır. TRİZİVİR tedaviniz boyunca doktorunuz laktik asidoz belirtileri açısından sizi yakından takip edecektir.
Yağın yeniden dağılımı: Yağın yeniden dağılımı, birikimi ya da vücut yağı kaybı antiretroviral tedavi kombinasyonları alan hastalarda görülebilir. Vücut yağ kütlenizde değişiklikler fark ediyorsanız doktorunuza bildiriniz.
Karaciğer hastalığı/ hepatit (karaciğer iltihabı): Karaciğer hastalığı öykünüz varsa doktorunuza bildiriniz. Antiretroviral ilaçlarla tedavi gören süregelen hepatit B ya da C hastalığı olanlar ciddi ve ölümcül potansiyelde karaciğer yan etkileri ile karşılaşmada artan bir riske sahiptir. Bu hastaların karaciğer fonksiyonlarını takip etmek için bir takım kan testleri yapılması gerekebilir.
Hepatit B enfeksiyonunuz varsa, hepatitinizin tekrarlama olasılığına karşın doktorunuzun bilgisi dışında TRİZİVİR kullanmayı bırakmayınız. Ciddi karaciğer hastalığınız varsa bu tekrarlama daha şiddetli olabilir.
Pankreatit (pankreas iltihabı): Lamivudin ve zidovudinle tedavi edilen bazı hastalarda pankreas iltihabı gelişmiştir. Ancak bunun ilaca mı yoksa HIV enfeksiyonunun kendisine mi bağlı olduğu tamamen açık değildir. Eğer doktorunuz pankreas iltihabı ile ilgili klinik işaretler, bulgular ve laboratuar verileri saptarsa TRİZİVİR tedavisini derhal keser.
Anemi ve nötropeni: Zidovudin kırmızı kan hücrelerinin sayısını azaltabilir (anemi). Bu durum oluşursa, yorgunluk ve nefes kısalığı belirtileri görülür. Daha az yaygın olarak, beyaz kan hücrelerinin üretimi azalabilir (nötropeni). Bu da enfeksiyonlara meyilliliği artırır.
Doktorunuz kan hücrelerinizin miktarını kontrol etmek için aralıklarla sizden bazı kan testlerinin yapılmasını isteyebilir. Bu etkiler genellikle geri dönüşümlüdür.
Ribavirin ve zidovudini birlikte alıyorsanız bu durum aneminin kötüleşmesine sebep olabilir. Eğer anemi belirtileri görüyorsanız lütfen doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz ilacı bırakıp bırakmama konusunda size gerekli tavsiyeyi verecektir.
Kemik problemleri: Kombine antiretroviral tedavi alan hastaların bazılarında osteonekroz adı verilen bir kemik hastalığı gelişebilir. (kemiğin kanlanmasındaki azalmaya bağlı olarak kemik dokularının ölmesi). Kombine antiretroviral tedavinin uzunluğu, kortikosteroid kullanımı, bağışıklık sisteminin ciddi baskılanması ve vücut kitle indeksinin yüksek olması diğer birçok faktörlerin arasında bu hastalığa neden olan faktörler olabilir. Osteonekroza işaret eden belirtiler eklem tutulması, ağrı ve acılar (genellikle kalça, diz ve omuz) ve hareket güçlüğüdür. Bu belirtilerden birini fark ederseniz doktorunuza haber veriniz.
Miyokard enfarktüsü: Bazı çalışmalar kalp krizi ve TRİZİVİR kullanımı arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Size TRİZİVİR reçete edilirken tüm değiştirilebilir risk faktörlerini (örneğin; sigara içimi, hipertansiyon, hiperlipidemi) en aza indirmek için gerekli önlemler alınmalıdır.
Genel: TRİZİVİR hastalıkla ilgili durumunuzu kontrol altında tutmaya yardımcı olur, ancak HIV enfeksiyonunu iyileştirmez. İlacı her gün almanız gerekir. Önce doktorunuzla görüşmeden ilacı kullanmayı bırakmayınız. Aşırı duyarlılık geliştiğini hissederseniz hemen doktorunuzla irtibata geçiniz
HIV enfeksiyonu, enfeksiyonlu kişilerle cinsel ilişkiye girdiğinizde veya enfekte olan kanın transferi ile (örneğin aynı enjeksiyon iğnelerinin kullanımına bağlı olarak) bulaşır. Trizivir, HIV enfeksiyonunu diğer kişilere bulaştırmanızı engellemez. Diğer kişilere HIV bulaşmasını önlemek için:
- Oral seks dahil, cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın.
- Başkalarının kanı ile temas etmeyin — örneğin, enjeksiyon iğnelerinizi paylaşmayın.
Tüm bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışın.
TRİZİVİR'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
TRİZİVİR'in alkolle kullanımı önerilmez.
Hamilelik
ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamilelik süresince TRİZİVİR kullanılması tavsiye edilmez.
Eğer hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız, antiretroviral tedavinizin olası yan etkilerinin size ve bebeğinize olan yarar zarar oranını doktorunuzla konuşmalısınız.
Hamileliğinizde TRİZİVİR kullandıysanız, doktorunuz düzenli ziyaretlerinizde çocuğunuzun gelişimini izlemek isteyebilir. Ziyaretlerinizde kan testleri ve diğer tanıya yönelik testler de isteyebilir.
Hamileliğinde nükleozid ve nükleotid analogları kullanmış olan annelerin çocuklarında, HIV ile enfekte olma şansının azalması şeklindeki fayda, yan etkilerden zarar görme riskinden fazladır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz, hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
TRİZİVİR kullanırken bebeğinizi emzirmeniz önerilmez. Ek olarak HIV ile enfekte olan kadınlar bebeklerini hiçbir şartta emzirmemesi HIV'in anneden çocuğa geçmesini engellemek için gerekmektedir.
Eğer emziriyorsanız doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Araç ve makine kullanımı
TRİZİVİR ile ilgili araç ve makine kullanımı ile ilgili çalışma yoktur.
Bununla birlikte araç ve makine kullanmayı düşünmeden önce sağlık durumunuzu ve
TRİZİVİR'in muhtemel yan etkilerini göz önünde bulundurmalısınız.
TRİZİVİR'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
İlacın içeriğinde bulunan maddelere karşı duyarlılığı olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa, lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
TRİZİVİR stavudin, zalsitabin, gansiklovir enjeksiyonu veya foskarnet ile birlikte kullanılmamalıdır.
TRİZİVİR, yan etkileri kötüleştiren diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız doktorunuza söylemeniz önemlidir. (Emin değilseniz doktorunuza sorun)
- Fenitoin, sodyum valproat, fenobarbital.
- Metadon, rifampisin, probenesit.
-Pentamidin, primetamin, ko-trimoksazol, flukonazol, dapson, atovakuon, amfoterisin, flusitozin, interferon, klaritromisin
- Vinkristin, vinblastin ve doksorubisin
Alkol kanınızdaki abakavir miktarını arttırır.
Eğer ağızdan A vitamini ile ilişkili ilaçlar kullanıyorsanız ( İzotretinoin gibi), doktorunuza bilgi vermelisiniz. Çünkü bu tip ilaçlar kanınızdaki abakavir miktarını arttırabilir.
Metadon vücudundan uzaklaştırılmış farelerde abakavir artar, metadon kullanan hastalar yoksunluk sendromu için kontrol edilmeli ve metadon dozları değiştirilmelidir.