4. OLASI YAN ETKİLER NELERDİR?
Tüm ilaçlar gibi. TURKTIPSAN NORADRENALİN’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın Yaygın Yaygın olmayan Seyrek Çok seyrek |
: 10 hastanın en az birinde görülebilir. : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. : 100 hastanın birinden az. fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 10.000 hastanın birinden az görülebilir. |
Çok yaygın:
- Yüksek tansiyon ve dokuda oksijen yetersizliği: Güçlü damar daraltıcı etkiden dolayı ıskemık hasar.
Yaygın:
- Çarpıntı, düşük nabız, kalp ritminde bozulma, düzensiz kalp atışı, kalpteki pj adrenerjık etkiden kaynaklanan kalp kasının kasılmasındaki artış, akut kalp yetmezliği.
Yaygın olmayan:
- Endişe, uykusuzluk, sersemlik, baş ağrısı, psikotik durum, güçsüzlük, çarpıntı, dikkat artışı, iştahsızlık, bulantı ve kusma.
- Göz içi basıncının ani yükselişi: İridokom açısının kapanmasına anatomik olarak ön yatkınlığı olanlarda çok sıktır.
- Solunum yetmezliği ve güçlüğü, nefes darlığı.
- Enjeksiyon bölgesinde tahriş ve doku ölümü, uzuv ve yüzde soğukluk ve solgunlukla sonuçlanabilecek kan damarlarının büzülmesi.
Kan hacim yerine konması yapılmadan, kan basıncını devanı ettirmek için sürekli noradrenaliıı uygulaması aşağıdaki semptomlara neden olabilir:
- Ciddi çepersel ve iç oıgansal damar daralınası,
- Reııal kan akışında azalma.
- İdrar üretiminde azalma,
- Dokularda yetersiz oksijen düzeyi,
- Kanda laktık asit seviyesinde artış.
Noradrenalin’iıı olası hayatı tehdit edici etkileri, onun doz ilişkili hıpertaıısıf etkisinden kaynaklanmaktadır. Akciğer ödemi ve beyin kanaması ile akut hipertansiyon meydana gelebilir.
İııtraveııöz iııfüzyoıı sırasında noradrenaliıı sızıntısı iııfüzyoıı alanının çevresinde uyuşukluğa ve doku ölümüne neden olabilir. Uzamış iııfüzyoııları ekstreııııteleıin kangreni takip edebilir. İııfüzyoıı bölgesinde bozulmuş sirkülasyon (sızıntılı veya sızıııtısız olabilir) sıcak sargı ve fentolanım (5 ıııg/10 ıııl senıııı fizyolojik ile seyreltilmiş) ile alaııiıı fıltıasyonu ile hafifletilebilir.
Plazma iıısülmi, laktat, piriivat ve alaııiıı seviyeleri noradrenaliıı ile düşer. Herhangi bir poteııt vazopressöriiıı uzamış uygulaması plazma hacını deplasyonuııa neden olabilir; bu uygun sıvı ve elektrolit yerine koyma tedavisi ile düzeltilebilir. Eğer plazma hacimleri düzelmezse, noradrenaliıı tedavisi kesildiği zaman hipotansiyon tekrarlayabilir veya kan basıncı, kan akımındaki azalmayla ciddi peıifeıik ve viseıal vazokoııstrüksiyoıı riskiyle devanı edebilir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlannıası
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan her hangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da O 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farıııakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.