4. OLASI YAN ETKİLER NELERDİR?
Tüm ilaçlar gibi VAXIGRIP TETRA'nın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerdenbiri olursa, VAXIGRIP TETRA'yı kullanmayı durdurunuz veDERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
- Ciddi alerjik reaksiyonlar
-Düşük kan basıncı; hızlı, yüzeysel nefes alma; hızlı kalp atışı ve zayıf nabız; soğuk, nemli cilt; baş dönmesini içeren ve kollapsla (şok) sonuçlanabilen bir tıbbi acil duruma yol açabilen reaksiyonlar. Bu yan etkiler VAXIGRIP TETRA ile gözlenmemiş, ancak gribi önlemek için uygulanan diğer aşılarla seyrek olarak (1.000 kişiden en fazla 1'ini etkileyebilen) bildirilmiştir.
-En belirgin olarak yüz, dudaklar, dil, boğazı içeren baş ve boyunda ya da vücudun başka herhangi bir yerinde ortaya çıkan ve yutma ya da nefes alma güçlüğüne neden olabilen şişme (anjiyoödem). - Tüm vücuda yayılabilen ve kaşıntı, ürtiker (kurdeşen), döküntü ve kızarıklığı içeren deri reaksiyonları gibi alerjik reaksiyonlar..
Bu yan etkiler, daha sık olarak görülebilen (100 kişinin en fazla 1'ini etkileyebilen) kaşıntı (pirürit) dışında seyrek olarak ortaya çıkmaktadır (1.000 kişinin en fazla 1'ini etkileyebilen).
Erişkinlerde ve yaşlı bireylerde bildirilen diğer yan etkiler
Çok yaygın Yaygın Yaygın olmayan Seyrek Çok seyrek Bilinmiyor |
: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir. : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. : 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 10.000 hastanın birinden az görülebilir. : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor. |
Çok yaygın
- Baş ağrısı, kas ağrısı (miyalji), genel olarak keyifsiz hissetme (halsizlik) (1), enjeksiyon yerinde ağrı.
(1) Yaşlılarda yaygın sıklıkta.
Yaygın
- Ateş (2), titreme, enjeksiyon yeri reaksiyonları: kızarıklık, şişme, sertlik (indürasyon).
(2) Yaşlılarda yaygın olmayan sıklıkta.
Yaygın olmayan
- Baş dönmesi (3), ishal, kendini hasta hissetme (bulantı) (4), yorgunluk, enjeksiyon yerinde reaksiyonlar: morarma (ekimoz), kaşıntı (pirürit) ve sıcaklık
- Sıcak basması: yalnızca yaşlı bireylerde görülmüştür.
- Boyun, koltuk altı ya da kasıklardaki bezlerin şişmesi (lenfadenopati): yalnızca erişkinlerde görülmüştür.
(3) Yetişkinlerde seyrek sıklıkta.
(4)Yaşlılarda seyrek sıklıkta.
Seyrek
- Dokunma, ağrı, sıcak ve soğuğun algılanmasında anormallikler (parestezi), uykulu olma hali, terleme artışı (hiperhidroz), olağan olmayan yorgunluk ve güçsüzlük (asteni), grip benzeri hastalık
- Eklem ağrısı (artralji), enjeksiyon yerinde rahatsızlık: yalnızca erişkinlerdegörülmüştür.
3 ila 17 yaşları arasındaki çocuklarda bildirilen diğer yan etkiler
Çok yaygın
- Baş ağrısı, kas ağrısı (miyalji), genel olarak keyifsizlik hissetme (halsizlik), titreme (5), enjeksiyon yeri reaksiyonları: ağrı, şişme, kızarıklık (5), sertlik (indürasyon) (5)
Yaygın
- Ateş, enjeksiyon yerinde morarma (ekimoz)
3 ila 8 yaşları arasındaki çocuklarda
Yaygın olmayan
- Trombosit adı verilen belirli tipteki partiküllerin kandaki sayısında geçici azalma; bu partiküllerin düşük sayıda olması, aşırı morarmaya ya da kanamaya yol açabilir (geçici trombositopeni): sadece 3 yaşındaki bir çocukta görülmüştür.
- Sızlanma, huzursuzluk
- Baş dönmesi, ishal, kusma, karnın üst kısmında ağrı, eklem ağrısı (artralji), yorgunluk, enjeksiyon yerinde sıcaklık.
9 ila 17 yaşları arasındaki çocuklarda
Yaygın olmayan
- İshal, enjeksiyon yerinde kaşıntı (pruritus)
6-35 aylık çocuklarda bildirilen diğer yan etkiler
Çok yaygın
- Kusma (1), kas ağrısı (miyalji) (2), uyaranlara karşı aşırı duyarlı olma durumu (iritabilite) (3), iştah kaybı (3), genel olarak iyi hissetmeme hali (malez) (2), ateş.
(1) 24-35 aylık çocuklarda yaygın olmayan sıklıkta. (2) 24 aylıktan küçük çocuklarda seyrek sıklıkta.
(3) 24-35 aylık çocuklarda seyrek sıklıkta.
- Enjeksiyon yerinde reaksiyon: ağrı/hassasiyet, kızarıklık (eritem).
- Baş ağrısı: Yalnızca 24 aylıktan büyük çocuklarda görülmüştür.
- Sersemlik, sıradışı ağlama: sadece 24 aylıktan küçük çocuklarda görülmüştür.
Yaygın
- Titreme: sadece 24 aylık ve üstü çocuklarda görülür.
- Enjeksiyon yerinde reaksiyon: sertlik (indürasyon), şişme, morarma (ekimoz).
Yaygın olmayan
- İshal, aşırı duyarlılık.
Seyrek
- Grip benzeri hastalık, enjeksiyon yerinde reaksiyon: döküntü, kaşıntı.
- İki doz uygulanmış olan 6 aylık ila 8 yaşları arasındaki çocuklarda, birinci ve ikinci dozdan sonraki yan etkiler benzerdir. 6 ila 35 aylık çocuklarda ikinci dozdan sonra daha az yan etki olabilir.
- Görüldüğü üzere, yan etkiler genellikle aşı uygulamasından sonra ilk 3 gün içinde meydana gelmiş ve başladıktan sonra 1 ila 3 gün içinde kendiliğinden düzelmiştir. Gözlenen yan etkilerin şiddeti hafif olmuştur. Genel olarak, yan etkiler yaşlı bireylerde genellikle erişkinlere ve çocuklara kıyasla daha düşük sıklıkta ortaya çıkmıştır..
- Görüldüğü üzere yan etkiler genellikle aşılamadan sonraki ilk 3 gün içinde gerçekleşir ve başladıktan 1 ila 3 gün sonra kendiliğinden geçer. Gözlenen yan etkilerin yoğunluğu hafif olmuştur. Yaşlılarda, yetişkinlere ve çocuklara kıyasla yan etkiler genelde daha az sıklıkta görülmüştür.
Vaxigrip uygulamasından sonra aşağıdaki yan etkiler bildirilmiştir. Bu yan etkiler VAXIGRIP TETRA uygulaması ile görülebilir:
- Sinir yolunda ortaya çıkan ağrı (nevralji), nöbetler (konvülziyonlar), boyunda sertlik, konfüzyon, bacaklarda uyuşma, ağrı ve güçsüzlük, denge kaybı, reflekslerin kaybı, vücudun bir bölümünde ya da tümünde felce yol açabilen nörolojik bozukluklar (ensefalomiyelit, nörit, Guillain-Barré sendromu)
- Deri döküntülerine ve çok seyrek durumlarda geçici böbrek sorunlarına yol açabilen kan damarı enflamasyonu (vaskülit).
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan "İlaç Yan Etki Bildirimi" ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.