2. VERRUTOL'Ü KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
VERRUTOL'ü aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
- Eğer 5-Florourasil, salisilik asit veya VERRUTOL'ün herhangi bir bileşenine karşı aşırı duyarlılığınız varsa,
- Emzirme, gebelik veya gebelik şüphesi durumunda,
- 1 yaşın altındaki bebeklerde,
- Böbrek işlev bozukluğu olan hastalarda,
- Dihidropirimidin dehidrojenaz (florourasil yıkıcı bir enzim) enzim eksikliğiniz var ise VERRUTOL kullanılmamalıdır.
- Aynı anda veya son dört hafta içerisinde, su çiçeği veya zona (Herpes zoster) tedavisi amacıyla Brivudin, Sorivudin vb. (Bu ilaçlar; florourasil yıkıcı bir enzim olan dihidropirimidin dehidrojenaz enziminin etkin baskılayıcılarıdır) ilaçlarla herhangi bir tedavi yapılıyor veya yapılmış ise, bu tedaviler ile VERRUTOL tedavisi arasında en az 4 haftalık bir sürenin bırakılması gerekmektedir. VERRUTOL'ün söz konusu maddelerle birlikte veya bu maddelerden kısa bir süre sonra kullanılması, VERRUTOL'ün etkisini arttırmakta ve ağır yan etkilerin oluşmasına yol açabilmektedir.
- Gözler ve mukoz membranlarla (ağız içi, burun ve genital bölgeler gibi dış çevreye açılan vücut boşlukları) temas ettirmeyiniz.
VERRUTOL'ü aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
- VERRUTOL, sadece deriye dışarıdan uygulanan bir ilaçtır.
- Gözlere ve mukozalara (burun içi, ağız içi, genital vb. yüzeylere) temasından sakınınız. Yanlışlıkla yutulması veya gözlere sıçraması durumunda acilen tıbbi yardım alınız.
- VERRUTOL, 25 cm2'den daha geniş deri alanlarında kullanım için uygun değildir.
- Normal derinizi tahriş edebileceğinden, çevredeki sağlıklı dokuya temas etmeyecek şekilde VERRUTOL'ü sadece siğil üzerine dikkatlice uygulayınız. Eğer sağlıklı deriye temas ederse bir kağıt mendil ile siliniz, gerekirse o bölgeyi yıkayarak ilaçtan arındırınız.
- Şeker (diyabet) hastalığınız, dolaşım bozukluğunuz veya böbrek işlev bozukluğunuz veya temas, acı ve ısı algılama yeteneğinizde bir kısıtlanma olması halinde (örneğin şeker hastalığınız var ise),
- Sara (epilepsi) krizlerine karşı fenitoin isimli bir ilaç kullanıyorsanız hekiminize bildiriniz. Fenitoin kullanımıyla eşzamanlı olarak VERRUTOL kullanıyorsanız, bu durum kanda fenitoin düzeyinin yükselmesine yol açabilir. Bu nedenle düzenli olarak kandaki yükselmiş olan fenitoin düzeyini kontrol ettiriniz.
- Zona (Herpes zoster) tedavisi görüyorsanız veya yakın geçmişte tedavi gördüyseniz, hekiminizi kullandığınız ilaçlarla ilgili olarak bilgilendiriniz.
- Siğiller derinin ince olduğu bölgelerde bulunuyorsa, VERRUTOL daha az sıklıkla uygulanmalı ve tedavi süresince hekime daha sık danışılmalıdır. Çünkü, VERRUTOL'ün içeriğinde bulunan ve derinin boynuzsu tabakasını yumuşatıcı etkisi olan salisilik asit yara izi oluşumlarına neden olabilmektedir. Doktorunuzun önermiş olduğu dozaj ve kullanım sıklığına uyunuz.
- El-ayak tırnaklarının yakınındaki ve özellikle tırnak altındaki siğillerde, tırnak bağ dokusunun zarar görmemesine ve VERRUTOL'ün tırnak yatağına ulaşmamasına dikkat edilmelidir.
- Özellikle dihidropirimidin dehidrojenaz (DPD) eksikliğinde veya azalmış bir DPD aktivitesi durumunda dikkatli olunması önerilir. DPD enzimi, VERRUTOL'ün içeriğinde bulunan iki etkin maddeden biri olan florourasilin parçalanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu enzimin etkinliğinin engellenmesi veya etkinliğinin azalması florourasil etkin maddesinin vücutta birikmesine neden olabilir. Doktorunuz gerektiğinde VERRUTOL tedavisinden önce DPD enzim aktivitesine ilişkin bir tahlil uygulayabilir.
- VERRUTOL kumaşlara ve akrilik malzemelere temas ettirilmemelidir, kalıcı lekelenmelere neden olabilir.
- VERRUTOL'ü çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
- VERRUTOL'ü, kanayan yaralara sürmeyiniz.
- VERRUTOL uçucu çözücüler içermektedir. Bu nedenle buharını kesinlikle solumayınız. Bu buharın solunması sersemlik yapabilir. Böyle bir durumda temiz hava alınız.
- VERRUTOL aşırı yanıcı özellikte olduğundan ateşten uzak tutunuz.
- Her kullanımdan sonra VERRUTOL'ün kapağını sıkıca kapatınız.
- VERRUTOL, metotreksat ve sülfonilürelerle (diyabetin tedavisinde kullanılan belirli ilaçlar) etkileşime girebilir.
- Üründe kristal oluşumu gözlenirse VERRUTOL'ü kullanmayınız.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
VERRUTOL'in yiyecek ve içecek ile kullanılması
VERRUTOL'in yiyecek ve içeceklerle bilinen bir etkileşimi yoktur.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
- 5-Florourasil ve salisilik asitin hamilelerde kullanımının cenine (hamileliğin 10. haftasından doğuma kadar olan sürede anne karnındaki bebeğe) zararlı olup olmadığı bilinmemektedir.
- VERRUTOL hamilelik veya hamilelik şüphesi durumlarında kullanılmamalıdır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız..
- 5-Florourasil ve salisilik asitin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir.
- VERRUTOL emzirme döneminde kullanmayınız.
Araç ve makine kullanımı
VERRUTOL'ün araç ve makine kullanımı üzerine bilinen bir etkisi yoktur.
VERRUTOL'ün içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
VERRUTOL'ün içeriğinde bulunan,
- Dimetil sülfoksit (DMSO) nedeniyle, deride iritasyona neden olabilir.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
- Son 4 hafta içerisinde suçiçeği ve zona gibi virüs kaynaklı hastalıkların tedavisinde Brivudin, Sorivudin ve benzeri ilaçları kullandıysanız veya kullanıyor iseniz, aynı zamanda VERRUTOL'ün kullanılması yan etkilerde artışa neden olabilir.
- Sara hastalığının tedavisinde kullanılan fenitoin ile VERRUTOL'ün birlikte kullanılması fenitoinin kan seviyelerinde yükselmeye sebep olabilir.
- Kanser ve oto-immun (vücudun kendi hücrelerine karşı savunma proteini oluşturma durumu) hastalıkların tedavisinde kullanılan metotreksat ile VERRUTOL'ün birlikte kullanımı beklenmeyen etkilere yol açabilir.
- Şeker (diyabet) hastalığının tedavisinde kullanılan Sülfonilüreler ile VERRUTOL'ün birlikte kullanımı beklenmeyen etkilere yol açabilir.
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.