4. OLASI YAN ETKİLER NELERDİR?
Tüm ilaçlar gibi, XTANDI'nin içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
XTANDI ile ilgili klinik çalışmalarda XTANDI alan her 1000 kişiden 5'inde ve içinde ilaç içermeyen plasebo alan hastalarda ise, her 1000 kişiden birden daha az kişide nöbet bildirilmiştir.
Bu ilacı önerilen dozdan fazla almanız, bazı belli diğer ilaçlarla almanız halinde ya da nöbet riskiniz normalden yüksekse, nöbet geçirme olasılığı daha yüksektir.
Eğer nöbet geçirirseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla görüşünüz. Doktorunuz XTANDI almayı durdurmanıza karar verebilir.
Posterior Tersinir Ensefalopati Sendromu (PRES)
XTANDI ile tedavi edilen hastalarda nadiren görülen (1,000 kişiden 1'inde görülebilir) tersine çevrilebilir bir beyin hastalığı olan posterior tersinir ensefalopati sendromu adı verilen durum bildirilmiştir.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:
Çok yaygın Yaygın Yaygın olmayan Seyrek Çok seyrek Bilinmiyor |
: 10 hastanın en az birinde görülebilir. : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. : 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 1.000 hastanın birinden az fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 10.000 hastanın birinden az görülebilir. : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor. |
Aşağıdakilerden biri olursa, XTANDI kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
- Nöbet
- Nöbet, şiddetli başağrısı, kafa karışıklığı, körlük ve diğer görme problemleri (PosteriorTersinir Ensefalopati Sendromu)
- Deri döküntüsü, yüzde, dil, dudak ve/veya boğazda şişme (alerjik reaksiyon)
- Kalpteki arterlerin tıkanması (iskemik kalp hastalığı)
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Çok yaygın
- Yorgunluk,
- Düşme,
- Kemik kırılması,
- Sıcak basması,
- Yüksek kan basıncı,
Yaygın
- Baş ağrısı,
- Kendini huzursuz hissetme,
- Cilt kuruluğu, kaşıntı,
- Hatırlamada güçlük,
- Kalpteki arterlerin tıkanması (iskemik kalp hastalığı),
- Erkekte meme büyümesi (jinekomasti),
- Huzursuz bacak sendromu semptomu (genellikle bacakta olmak üzere, vücudun bir bölümünü hareket ettirmeye yönelik kontrol edilemeyen istek),
- Konsantrasyonda azalma,
- Unutkanlık,
- Tat alma duyusunda değişiklik
Yaygın olmayan
- Halüsinasyonlar,
- Sağlıklı düşünmede güçlük,
- Düşük beyaz kan hücresi sayımı
Bilinmiyor
- Kas ağrısı,
- Kas spazmı,
- Kas zayıflığı,
- Sırt ağrısı,
- Kalp elektrosunda (EKG) değişiklikler (QT uzaması),
- Bulantı hissini de içeren mide bozukluğu,
- Döküntü,
- Kusma,
- Yüz, dil, dudak ve/veya boğazda şişme,
- Kandaki trombosit adı verilen pıhtılaşma hücrelerinin düzeyinde azalma (kanama veya çürük oluşum riskini arttırır),
- İshal
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak doğrudan Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirebileceğiniz gibi, 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını da kullanabilirsiniz.
Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.