4. OLASI YAN ETKİLER NELERDİR?
Tüm ilaçlar gibi ZİMAKS da içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlı olan bireylerde yan etkiye yol açabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, ZİMAKS'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz ve size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Seyrek
- Sefiksimin etkili olmadığı mikroorganizmaların neden olduğu diğer enfeksiyonlar (mantar veya bakterilere bağlı süperenfeksiyon). Kendinizi daha kötü hissediyorsanız bu yeni bir enfeksiyon belirtisi olabilir.
- Kan testlerinde ortaya çıkabilecek olan ve eozinofil adı verilen beyaz kan hücre sayılarında artma (hipereozinofili). Eğer tedavi edilmez ise vücudunuza zarar verebilir. Hafıza kaybı, zihin bulanıklığı, bitkinlik, nefes darlığı, ateş, öksürük, ağızda yaralar veya baş dönmesi hissedebilirsiniz.
- Deri döküntüsü, kurdeşen, kaşıntı, yüz, dudak, dil veya vücudun diğer bölümlerinde yutma veya soluk almayı zorlaştıracak şekilde şişme, nefes alıp verirken ses (wheezing) ve şoka neden olabilen ani ve ciddi alerjik reaksiyonlar (anafilaktik şok).
Çok seyrek
- Kanlı da olabilen çok sulu ve ciddi ishal
- Cilt, ağız, gözler ve cinsel organlarda kabartıların eşlik ettiği ciddi deri rahatsızlıkları (Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz)
- Enfeksiyon sayısında artış, cilt solukluğu, nefesin yetmemesi, morarma ve daha kolay kanama. Bunlar enfeksiyonlarla savaşmada, vücutta oksijen taşınmasında ve pıhtılaşmada görev alan kan hücrelerinin sayısal azalmasının belirtileri olabilir.
- Cilt ve gözlerde sararma ile birlikte nefesin yetmemesi (hemolitik anemi)
- Sarılık da dahil olmak üzere karaciğer problemleri (göz aklarının ve derinin sararması olarak fark edebilirsiniz)
- Bel ağrısı, idrar problemleri, kilo kaybı ile beraber halsizliğe neden olan böbreklerdeki yangı böbrek yetmezliğine yol açabilir.
- Gecikmiş alerjik reaksiyonlar. Döküntü, yüzde şişme, bezlerde şişlik, ateş ve karaciğerin nasıl çalıştığını gösteren ve eozinofil adı verilen beyaz kan hücre sayılarında değişikliği gösteren kan testleri ile fark edebilirsiniz.
Bilinmiyor:
- Nöbet (konvülsiyon).
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin ZİMAKS'a ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Aşağıdaki kategori kullanılarak istenmeyen etki sıklığı belirtilmektedir.
Çok yaygın |
: 10 hastanın en az birinde görülebilir. : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. : 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 1.000 hastanın birinden az, fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 10.000 hastanın birinden az görülebilir. : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor. |
Bildirilen diğer yan etkiler ve görülme sıklıkları şöyledir:
Yaygın
- Yumuşak dışkı veya ishal
Yaygın olmayan
- Baş ağrısı,
- Karın ağrısı,
- Bulantı,
- Kusma,
- Cilt döküntüleri,
- Karaciğer fonksiyon test seviyelerinde artış (transaminaz, alkalen fosfotaz)
Seyrek
- Aşırı iştahsızlık (anoreksi),
- Baş dönmesi (sersemlik),
- Aşırı gaz,
- Ciltte kaşıntı,
- Mide, ağız içi, sindirim borusu, soluk borusu gibi iç organların iç yüzeyini örten tabakanın iltihabı (mukozal inflamasyon),
- Vücut ısısında artış (ateş),
- Böbreklerinizin nasıl çalıştığını gösteren kan testi sonuçlarında değişiklik,
Çok seyrek
- Huzursuzluk ve aktivite artışı
Bilinmiyor
- Nefes darlığı hissetmek,
- Hazımsızlık,
- Kırmızı ve kabarık yamalar şeklinde döküntü,
- Yüzde şişkinlik,
- Eklem ağrısı,
- Cinsel organlarda kaşıntı ve tahriş,
- Kan testlerinde kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan kan hücrelerinin sayısında artış görülebilir.
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.