4. OLASI YAN ETKİLER NELERDİR?
Tüm ilaçlar gibi ZYLET'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, ZYLET'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
Alerjik reaksiyon
Eller, ayaklar, bilekler, yüz, dudakların şişmesi ya da özellikle ağız veya boğazın yutmayı veya nefes almayı zorlaştıracak şekilde şişmelerinde.
Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin ZYLET'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.
Bu ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır:
Çok yaygın Yaygın Yaygın olmayan Seyrek Çok seyrek Bilinmiyor |
: 10 hastanın en az 1'inde görülebilir. : 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. : 100 hastanın birinden az, fakat 1000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 1000 hastanın birinden az, fakat 10000 hastanın birinden fazla görülebilir. : 10000 hastanın birinden az görülebilir. : Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor. |
Yaygın:
- Gözde yaşarma
- Yüzeysel noktalı keratit (göz bebeğinin önündeki saydam tabakanın bir tür iltihabı)
- Göz içi basınç artışı
- Yanma ve batma
- Aşırı duyarlılık ile göz kapağında kaşınma ve şişme
- Konjunktival eritemin de dahil olduğu lokalize oküler toksisite (göz kapaklarının iç yüzünü ve göz küresinin ön yüzünü örten saydam zarda kızarıklığın da dahil olduğu kimyasal etkiye bağlı lokalize göz hasarı)
- Baş ağrısı
Yaygın olmayan:
- Görme bozuklukları
- Gözde akıntı
- Gözde kaşıntı
- Gözyaşı salgısında artma veya gözde kuruluk hissi
- Fotofobi (ışığa karşı hassasiyet)
- Kornea (göz bebeğinin önündeki saydam tabakası) birikintileri
- Gözde rahatsızlık
- Göz kapağında rahatsızlık
- Gözdeki diğer rahatsızlıklar
Seyrek:
- Göz sinir hasarına ve görme keskinliği, görme alanı kusurlarına neden olabilecek göz içi basınç artışı,
- Katarakt oluşumu (göz merceğinin arka tarafında, mercek saydamlığının azalması),
- Yara iyileşmesinde gecikme ve herpes simplex (uçuk virüsü) de dahil olmak üzere çeşitli enfeksiyon etkenlerinin neden olduğu göz enfeksiyonları ile kornea (göz bebeğinin önündeki saydam tabaka) ya da skleranın (göz akı) inceldiği bölgede göz küresi delinmesi,
- Göz içi basıncında artış (>10 mmHg)
Bilinmiyor:
- İkincil gelişen enfeksiyon
- Mantar enfeksiyonları
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan "İlaç Yan Etki Bildirimi" ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.