2. AKINETON'U KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
AKINETON'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer,
- Biperiden hidroklorüre veya ilacın içeriğindeki herhangi bir bileşene karşı aşırı duyarlılık var ise,
- Göz içindeki sıvı basıncının yükselmesine neden olan dar açılı glokom hastalığınız var ise,
- Mide bağırsak kanalında daralma veya tıkanıklık var ise,
- Kalın bağırsağın aşırı derecede genişlemesi ve kabızlıkla seyreden bir hastalık olan megakolon var ise.
AKINETON'u aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
- Özellikle organik beyin hastalığı (beyin dokusunun bozulması, yıkılması, yozlaşması sonucu ortaya çıkan ve ruhsal belirtilerle kendini gösteren hastalık grubu) belirtileri olanlar ve beyinle ilişkili nöbetlere karşı duyarlılık artışı gösteren yaşlı hastalarda,
- Konvülsiyon (bilinç kaybı ve istemli kaslarda şiddetli kasılmalara yol açan atak, nöbet, tutarık vb.) eğilimi olan hastalarda,
- Biperidenin, özellikle prostat büyümesi olanlarda ağrılı idrar yapmaya ve daha az sıklıkla da idrar yapamamaya neden olabileceği hastalarda,
- Kalp hızında artışa neden olabilecek herhangi bir hastalığın mevcut olduğu durumlarda dikkatli kullanılmalıdır.
- Çocuklarda biperiden kullanımı ile ilgili deneyimler ilaç kökenli distonide (kaslarda istemsiz kasılmaların neden olduğu hareket bozukluğu) kısa süreli kullanımıyla sınırlıdır.
- Uzun süre kullanıldığında alışkanlık yapabilir.
- AKINETON bir tür şeker olan laktoz içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı aşırı duyarlılığınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
Tedaviniz süresince doktorunuz düzenli olarak kan testi uygulayabilir. Yan etkilere daha çok tedavinin başlangıcında ve doz hızla arttırıldığına rastlanmaktadır. Göz içi basıncı düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir (Bakınız: Bölüm 4, Olası Yan Etkiler).
Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
AKINETON'un yiyecek ve içecek ile kullanılması
Midede istenmeyen etkileri en aza indirmek için AKINETON'u tercihen yemek sırasında veya yemekten sonra bir bardak su ile alınız. İlacın yemekten hemen sonra alınması ile mide-bağırsak kanalındaki istenmeyen etkiler en aza indirilebilir.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Biperiden'in hamilelik sırasında kullanımının, doğacak bebeğe zarar verip vermediği bilinmemektedir. Eğer, hamile iseniz veya yakın zamanda hamile kalmayı planlıyorsanız, AKINETON kullanmadan önce bunu doktorunuza bildiriniz. Bu dönemde ilaç kullanımı yalnız fayda/yarar ilişkisinin dikkatlice değerlendirildiği doktor kararı iledir. Doktorunuz, ancak mutlaka gerekli olduğunda bu ilacı kullanmanızı isteyecektir. Aksi takdirde, hamilelik döneminde bu ilacın kullanılması sakıncalı olabilir.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız..
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Biperiden insan sütüne geçmektedir. Biperiden mutlaka gerekli olmadıkça emziren bir kadına uygulanmamalıdır.
Araç ve makine kullanımı
Özellikle, biperidenin merkezi sinir sistemini etkileyen diğer ilaçlar, antikolinerjikler (sinir sistemi ve düz kas dokusunun uyarılmasını azaltıcılar) veya alkol ile birlikte kullanılması durumunda, merkezi ve çevresel (periferik) sinir sistemi üzerindeki yan etkileri nedeni ile araç ve makine kullanma yeteneğini zayıflatabilir.
AKINETON'un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler
AKINETON laktoz içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı aşırı duyarlılığınız olduğu söylenmişse bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
AKINETON, merkezi sinir sistemi üzerinde etki gösteren (psikotrop) ilaçlar, alerjik (aşırı duyarlılıkla ilgili) hastalıklara karşı etkili ilaçlar, Parkinson hastalığında görülen belirtilerin giderilmesi için kullanılan antiparkinson preparatları ve spazmolitikler (kasılma, spazm çözücü) gibi diğer antikolinerjik (sinir sistemi ve düz kas dokusunun uyarılmasını azaltıcı) ilaçlarla birlikte uygulandığında yan etkilerinin artması mümkündür.
Kalpte ritim bozukluğuna karşı bir ilaç olarak kullanılan kinidinle birlikte uygulanması durumunda ilacın kalp üzerindeki etkileri artabilir.
Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan bir ilaç olan Levodopa ile birlikte uygulanırsa, kontrol edilemeyen vücut hareketleri şiddetlenebilir.
Antikolinerjikler (sinir sistemi ve düz kas dokusunun uyarılmasını azaltıcı ilaçlar) bir tür ağrı kesici olan petidinin merkezi sinir sistemi üzerindeki yan etkilerini şiddetlendirebilir.
AKINETON ile tedavi sırasında alkolün etkisi artabilir.
Mide bulantısını kesmek için kullanılan metoklopramid ve benzeri bileşiklerin mide-bağırsak sistemi üzerindeki etkileri, AKINETON gibi antikolinerjikler (sinir sistemi ve düz kas dokusunun uyarılmasını azaltıcı ilaçlar) tarafından engellenebilir..
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.