3. AKINETON NASIL KULLANILIR?
AKINETON'u doktorunuzun reçete ettiği şekilde kullanınız.
Biperiden tedavisine normal olarak küçük dozlar ile başlanır; doz terapötik (tedavi edici) etki ve yan etkiler dikkate alınarak artırılır.
Tedavinin süresi, hastalığın türüne ve seyrine bağlıdır. AKINETON tedavisi aşamalı bir şekilde azaltılarak sonlandırılmalıdır, bir anda durdurulmamalıdır.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar
Parkinson sendromu
Günde 2 defa yarım (1/2) tablet (2 mg/gün) ile başlanır, günde 1 tablet (2 mg/gün) artırılarak bireysel yeterli idame dozu saptanır. Bu genellikle günde 3-4 kez yarım (½)-2 tablettir (3-16 mg). Alınabilecek en yüksek günlük doz 8 tablettir (16 mg). Günlük doz, eşit aralıklarla güne yayılmalıdır.
İlaçların neden olduğu ekstrapiramidal (hareket bozukluğu) belirtilerin tedavisi
Belirtilerin ağırlığına bağlı olarak yetişkinlerde, nöroleptik (şizofreni, psikotik ruhsal çökkünlük gibi psikiyatrik hastalıkların tedavisinde etkili) ilaçlarla birlikte günde 1 ila 4 kez yarım (½)-2 tablet (1-16 mg/gün) kullanılır.
Diğer ekstrapiramidal (hareket bozuklukları) belirtilerin antikolinerjik (sinir sistemi ve düz kas dokusunun uyarılmasını azaltıcı ilaçlarla) tedavisi için, 2 mg'lık başlangıç dozu, haftalık artışlarla basamaklı şekilde artırılarak tahammül edilebilir idame dozuna ulaşılır; bu idame dozu, diğer endikasyonların tedavisi için kullanılan standart maksimum dozların bir kaç katı kadar yüksek olabilmektedir..
Uygulama yolu ve metodu
AKINETON ağız yoluyla kullanılır. Midede istenmeyen etkileri en aza indirmek için AKINETON'u tercihen yemek sırasında veya yemekten sonra bir bardak su ile alınız. İlacın yemekten hemen sonra alınması ile mide-bağırsak kanalındaki istenmeyen etkiler en aza indirilebilir.
Değişik yaş grupları
3-15 yaş arası çocuklarda önerilen doz, günde 1-3 kez yarım (1/2)-1 tablettir (1-6 mg biperiden/gün) (Bakınız AKINETON'u kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler).
Çocuklarda biperiden kullanımı ile ilgili deneyimler sınırlıdır ve esas olarak ilaç kökenli kas bozukluklarının kısa dönemli tedavisi ile ilişkilidir.
Yaşlılarda kullanımı
Yaşlı hastalarda, özellikle organik beyin hastalığı (beyin dokusunun bozulması, yıkılması, yozlaşması sonucu ortaya çıkan ve ruhsal belirtilerle kendini gösteren hastalık grubu) belirtileri olanlar ve beyinle ilişkili nöbetlere karşı duyarlılık artışı gösterenlerde, dikkatli bir doz uygulaması gereklidir. Yaşlı hastalar, antikolinerjik (sinir sistemi ve düz kas dokusunun uyarılmasını azaltıcı ilaçlar) ilaçlara daha duyarlıdır.
Özel kullanım durumları
Özel kullanım durumları hakkında bir bilgi bulunmamaktadır.
Eğer AKINETON'un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise, doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden fazla AKINETON kullandıysanız
Doz aşımı durumunda gerekli önlemlerin alınabilmesi ve uygun bir tedavi için lütfen derhal doktorunuza, eczacınıza veya hastaneye başvurunuz.
Doz aşımı durumunda; göz bebeklerinin genişlemesi ve hareketlerinin yavaşlaması, ağız, burun ve diğer bazı organların iç yüzeyini kaplayan ve salgı üreten doku tabakası olan mukozal dokuların kuruması, yüzde kızarma, kalp atışlarının hızlanması, mesane güçsüzlüğü, bağırsak güçsüzlüğü, özellikle çocuklarda ateş yükselmesi, huzursuzluk, deliryum (huzursuzluk- taşkınlık, hezeyan gibi belirti gösteren ani geçici bilinç bozukluğu), zihin karışıklığı, bilinç bulanıklığı ve/veya halüsinasyon (varsanı, hayal görme) gibi belirtiler görülebilir.
Şiddetli zehirlenme vakalarında akut dolaşım sistemi yetmezliği ve merkezi solunum yetmezliği tehlikesi vardır.
AKINETON'dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız, bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
AKINETON'u kullanmayı unutursanız
Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız..
AKINETON ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler
Tedavinin süresi, hastalığın türüne ve seyrine bağlıdır. AKINETON tedavisi aşamalı bir şekilde azaltılarak sonlandırılmalıdır, bir anda durdurulmamalıdır.