2. ASPİRİN PLUS C KULLANMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Farmakolojik özellikleri:
Asetilsalisilik asit analjezik, antipiretik, antienflamatuar ve antiagregan etkilere sahiptir. Asetilsalisilik asit bu etkilerini, siklooksijenaz enzimini dönüşümsüz asetilasyon ile inhibe ederek gerçekleştirir. Siklooksijenaz (prostaglandin sentetaz) enziminin inhibisyonu ağrı, ateş, enflamasyon ve agregasyondan sorumlu prostaglandinlerin sentezini önlemektedir.
Asetilsalisilik asit oral uygulamadan sonra hızlı ve hemen tamamen emilir. Maksimum plazma salisilat düzeylerine 1-2 saat sonra erişilir. Bununla birlikte, plazmada etkin konsantrasyon 20-30 dakika içinde sağlanır. Plazma proteinlerine % 80-90 oranında bağlanan asetilsalisilik asidin %20'si kanda, %80'i ise karaciğer ve böbreklerde hidrolize olur. Asetilsalisilik asit böbrekler yoluyla salisilik asit ve metabolitleri şeklinde atılır.
Salisilatlara ve diğer steroid olmayan antienflamatuar ilaçlara karşı aşırı duyarlığı olanlarda, kanama eğiliminin arttığı patolojik durumlarda, gebeliğin son 3 ayında, glukoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliğinde, gastrointestinal kanalda kronik ve aktif ülseri olanlarda kullanılması sakıncalıdır.
Uyarılar, önlemler:
Diğer ilaçlarla birlikte kullanımında ilaç etkileşimleri göz önüne alınmalıdır.
Astma, nazal polip veya nazal allerjisi olanlarda, gastrointestinal şikayetleri, karaciğer harabiyeti, böbrek fonksiyon bozukluğu olanlarda ve cerrahi müdahale geçirecek kişilerde dikkatle kullanılmalıdır.
Çocuklarda ve gençlerde grip ve su çiçeğine eşlik eden yüksek ateşte reye sendromu konusunda hekime danışıllmadan kullanılmamalıdır.
Diğer ilaçlarla olduğu gibi, gebelikte veya emzirme döneminde hekime danışılmadan kullanılmamalıdır. Asetilsalisilik asit anne ve çocukta kanama problemlerine yol açabileceğinden, hekim önermedikçe gebeliğin son üç ayında kullanılmamalıdır.