4. OLASI YAN ETKİLER NELERDİR?
Doza bağımlı olarak gastrointestinal hemoraji, ülserasyon, tinnitus, vertigo, geçici işitme kaybı, kanama zamanının uzaması ve nadiren lökopeni, trombositopeni, plazma demir konsantrasyonunda düşme görülebilir.
Ayrıca nadir vakalarda aşırı duyarlık reaksiyonları olarak kaşıntı, ürtiker, angionörotik ödem, astma ve anaflaksi görülebilir.
Beklenmeyen Bir Etki Görüldüğünde Doktorunuza Başvurunuz
Doz aşımı:
- Yüksek dozda alındığında baş dönmesi, kulak çınlaması, terleme, bulantı, kusma, konfüzyon, hipervantilasyon, hipertermi ve dehidratasyon gibi salisilizm belirtileri görülebilir.
- Çok yüksek dozlarda, merkezi sinir sistemi depresyonuna bağlı olarak koma, kardiyovasküler kollaps ve solunum yetmezliği görülebilir.
- Akut intoksikasyonda, %5'lik sodyum bikarbonat solusyonu ile gastrik lavaj yapılır.
- Ciddi intoksikasyonlarda (örn. i.v. sodyum bikarbonat ile) kuvvetli alkali diürez sağlanmalıdır.
- Bazı ciddi durumlarda hemodiyaliz gerekli olabilir.
İlaç etkileşimleri:
- Non-steroidal antiromatizmal ilaçların etkilerini ve yan etkilerini, metotreksat'ın istenmeyen etkilerini, antikoagulanların (örn. heparin ve kumarin türevleri) etkilerini ve steroidlerle birlikte alındığında gastrointestinal kanama ihtimalini arttırır.
- Diyabetli hastalarda kullanıldığında, insulin veya oral antidiyabetiklerin (örn. sulfonilüre) dozunun ayarlanması gerekebilir.
- Furosemid, spironolakton benzeri diüretiklerin ve ürikozürik ilaçların etkilerini azaltır.
Salisilatlar tiroid fonksiyon testlerini etkileyebilir.